Margrethe Vestager
Üzlet

Lecsapott az Európai Bizottság az amerikai chipgyártóra

MTI
Portfolio
Ideiglenes intézkedéseket rendelt el a Broadcom ügyében szerdán az Európai Bizottság, felszólítva az amerikai chipgyártócéget, hogy hagyjon fel bizonyos versenyellenes gyakorlataival.

A brüsszeli testület aggályosnak tartja a Broadcom megállapodásait több set-top-box- és modemgyártóval, amelyek eredményeképpen azok kizárólag az általa gyártott chipekkel szerelik eszközeiket.

Szakértők szerint meglehetősen ritka az, hogy a vizsgálat lezárulása előtt ideiglenes intézkedéseket hoznak, a bizottság azonban úgy vélekedett, hogy beavatkozás hiányában az amerikai cég magatartása valószínűleg "súlyos és visszafordíthatatlan" károkat okozna a tisztességes versenyt illetően.    

"Ez magasabb árakat, kevesebb választási lehetőséget, illetve csökkenő innovációt eredményezett volna az európai fogyasztók számára. Ezt nem hagyhatjuk, ezért arra szólítottuk fel a Broadcomot, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel a kifogásolt gyakorlatával" - mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.    

A vállalatnak 30 napja van arra, hogy eleget tegyen az intézkedésnek. A lépés tovább fokozhatja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti feszültséget. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják. Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta egy interjúban, hogy Vestager "jobban utálja az Egyesült Államokat, mint bárki más, akivel valaha találkozott".

Címlapkép forrása: Photo by Thierry Monasse/Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde