Katona Bence Hiventures
Üzlet

Így ugorhatnak szintet a magyar kis- és közepes vállalatok

Portfolio
Juhász Edit és György László államtitkárok köszöntőjével kezdődött a Hiventures-Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019 konferencia. Ezt követően mutatta be Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a bankcsoport aktuális terveit, majd Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója az új kkv tőkealapot. Az eseményen résztvevő magyar kis- és középvállalkozások tulajdonosai a következő szekciók során valós, sikeresen működő hazai cégek példáin keresztül kaptak hasznos és gyakorlati információkat a generációváltás, a piaci konszolidáció, a cégvásárlás és a külföldi terjeszkedés, a tőkekifektetés témájában. Az alábbi hírfolyamunkban egész nap beszámoltunk a legfontosabb információkról, tapasztalatokról.

Mi kell a külföldi terjeszkedéshez és mit bántak meg a magyar cégvezérek?

A külföldre lépés szerteágazó tapasztalatairól, a sikerekről és a buktatókról is vallottak a magyar cégvezetők a Hiventures-Portfolio mai közös konferenciájának a harmadik panelbeszélgetése keretében. Abban mindenképpen egyetértés mutatkozott, hogy stabil hazai működési háttér és mélyreható külföldi piacismeret, illetve jogi feltérképezés nélkül vigyázni kell, mert nagy bukás is lehet a próbálkozásból.

Tovább a cikkhez

Külföldi cégvásárlás? – Ezt a lépést biztosan nem lehet megspórolni

Csak súlyos áldozatok árán lehet elkerülni, hogy egy külföldi cég felvásárlása során külföldi ügyvédeket is bevonjunk a folyamatba, de ahhoz, hogy ez a szoros jogi kapcsolattartás a felvásárlásra készülő cégnek ne legyen túlzottan megterhelő folyamat, egy hazai ügyvédi iroda egy kézben tudja tartani az egészet – mutatott rá egy konkrét tranzakció sémájának ismertetése során Lovretity András a Hiventures-Portfolio mai konferenciáján.

Tovább a cikkhez

Csak csináld! A külföldi terjeszkedés öt főbb tapasztalata

Öt főbb tapasztalatot osztott meg a külföldi terjeszkedésről rövid előadásában Oláh Gábor, a Capture Group alapítója és vezetője. A cég nagyobb vállalatoknak szolgáltat informatikai megoldásokat, szoftvereket. A cég 10 éves működését két fázisra bontotta: 2009-2014 között a hazai piac volt a fókuszuk, majd onnantól külföldre irányult ez és így markánsan nőtt az árbevételük (mind a hazai, mind a külföldi). A külföldi terjeszkedés három főbb fázisa: 2015-től organikus a fejlődés meglévő csapattal, 2017-től helyi csapatot építettek külföldön, majd idéntől joint venture cégek alapítása és partnerségek. A kitartó próbálkozások végül eredményekre, sikeres szerződésekre vezettek.

A külföldre lépés főbb tanulságai kapcsán például arra mutatott rá, hogy senki sem fog a kkv vezetése helyett külföldre menni, azaz bele kell ebbe állni. Ez persze nem működik stabil itthoni bázis és finanszírozási háttér nélkül. Lényeges a folyamat során az, hogy tudni kell, mikor kell külső segítséget kérni és az is fontos, hogy kell egy helyi cég és csapat, amely piacismerettel rendelkezik (svájci cég szívesebben működik együtt svájcival, így érdemes ottani céget is alapítani). Az is lényeges szerinte a sikerhez, hogy folyamatosan és tudatosan integrálni kell a begyűjtött információkat és működési tapasztalatokat a cégcsoport működésébe.

Oláh Gábor Capture
Fotó: Stiller Ákos

Hiperugrás az érett cégeknél? - Jól jöhetnek az Exim alapjai

Azoknak az érett cégeknek, amelyeknek nagyobb összegű tőkefinanszírozásra van szüksége, vagy az exportpiaci jelenlétüket szeretnék megerősíteni, azaz egyfajta hiperugrást szeretnének megvalósítani, mindenképpen érdemes gondolniuk az Exim tőkebefektetési alapjaira – hívta fel a figyelmet a mai Hiventures-Portfolio közös konferencián Jákli Gergely, az Exim elnök-vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Konszolidálódik a piac - Kell ezt ösztönözni?

A második szekció panelbeszélgetői a piaci konszolidáció témakörét járták körül Weinhardt Attila, a Portfolio elemzőjének moderálása mellett. Varga János Tamás, a VJT & Partners Ügyvédi Iroda irodavezető partnere arra mutatott rá, hogy bármennyire is halad a maga útján a konszolidáció egy adott piacon, a végén közbeszólhatnak az érzelmi kérdések. Az eladó ugyanis annyira a központi eleme a cégnek, hogy az életévé válik. Tapasztalatait is megosztotta: nem nagyon alakult ki verseny magyar és külföldi vevők között egy adott eladó cégért. Egy felvásárlásban gondolkodó magyar kkv ugyanis maga nézi ki proaktív módon a célvállalatot és megy oda hozzá - magyarázta.

Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy a hazai kkv-szektor rendkívül fragmentált és a hazai mikrovállalkozók nem úgy gondolkodnak, hogy össze tudnának állni egymással, mint két kicsi legó. Szerinte a tőkefinanszírozásnak több problémája van, mivel piszok drága lehet, másrészt a tőketulajdonos egyből bele akar szólni a cég életébe, így a mai kkv-k elveszítik az előnyüket, a rugalmasságukat. Az államnak bele kell szállnia ebbe a történetbe, létérdeke, hogy a kkv-t megtámogassa, mert ezek a kkv-k komoly szerepet töltenek be a gazdaságban.

Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy tagolt vállalati struktúrával élünk együtt a magyar gazdaságban. A lényeg az, hogy van egy olyan vállalati réteg, amelyik egyre inkább komoly stratégiai élethelyzetbe került és fontos kérdéseket kell megválaszolnia: felvásárlás, konszolidáció, továbblépés, munkaerő megtartás. Ezek mind olyan kérdések, ahol felmerülhet a finanszírozás. Ebben a helyzetben a tőkepiac is felmerülhet reális alternatívaként, és örömteli, hogy egyre több ilyen cég lesz, aki ráeszmél erre - mondta.

Szekeres Viktor, a Gloster tulajdonosa kiemelte: nem mindig az ár a legfontosabb egy felvásárlás során. Ők voltak olyan tranzakcióban, ahol nem ők adták a legjobb árat az eladás előtt álló cégért, hanem a csomag volt vonzó. Például az vonzó egy ilyen ajánlatban, hogy az integrált cég egy vállalatcsoport része lesz, amely a tőzsdére lép és így az eladó cég is részesedést szerez a tőzsdei cégben.

Siklósi Zoltán, az Invescom alapítója úgy vélekedett, hogy a Hiventures most bejelentett tőkeprogramja abszolút hiánypótló. Van olyan menedzsment csapat, akik egy felvásárlási folyamatban egy Hiventures-finanszírozást felhasználva abszolút kompetitív ajánlatot tudnak tenni - mutatott rá.

Panelbeszélgetés Hiventures

Piaci konszolidáció a gyakorlatban

Szekeres Viktor, a Gloster tulajdonosa a piaci konszolidáció gyakorlati oldaláról beszélt előadásában. Meglátása szerint van néhány fontos trend, ami meghatározza a hazai kis- és középvállalkozások működési környezetét. A legdurvább trend a munkaerőhiány, az IT-szektorból például 35 ezer ember hiányzik. Emiatt évről-évre kétszámjegyű a bérnövekedés üteme. Egyes kisebb cégeknek néhány éven belül a kisebb cégeknek matematikai esélyük nem lesz, hogy megfelelő munkaerőt találjanak - vélekedett Szekeres Viktor. Erre szerinte a megoldás, hogy időben a megfelelő méretre növekedjen a társaság.

A második trend a generációváltás, amivel 40 ezer hazai cég érintett. A harmadik fontos tényező az innováció hiánya, főleg a folyamatinnováció hiánya. A munkavállalók a tulajdonos-ügyvezető meghosszabbított kezeként működnek - vélekedett.

Meghatározó trend továbbá, hogy az olcsó pénz korszaka tartósan fennmarad.

Ebben a környezetben a megfelelő stratégia az M&A tevékenység. Mi integrációt is végrehajtunk, amikor megvásárolunk egy céget - mondta. Ezzel a tulajdonosnak azt tudjuk üzenni: az ő életművét nem csak megveszi valaki, hanem tovább is viszi - tette hozzá. Ezek a tulajdonosok, ha nem ezt tapasztalják, akkor nem adják el a cégüket - húzta alá.

Szekeres Viktor a saját cége tapasztalatát is megosztotta: már nem ő vezeti a céget, hanem egy management csapat, standardizált folyamatok mentén működnek, és hamarosan üzletági stratégiára állnak át. Azt is megismételte, hogy jövő tavasszal terveznek a tőzsdére menni.

Szekeres Viktor Gloster

Hogyan lehetünk nemzetközi multi beszállítói?

Ascsillán Endre, GE Magyarország alelnöke előadásában azt mutatta be, hogy egy nemzetközi multinacionális vállalatnak milyen beszállítói igényei vannak. Előadását azzal kezdte, hogy két évvel ezelőtt az anyavállalat eldöntötte, hogy diverzifikálnia kell a beszállítói hálózatát. Ezt a kereskedelmi viták váltották ki. Ennek nyomán kettéosztották a világot: vannak a high cost országok és a best cost országok. Ezek minőségben ugyanarra képesek. Az a feladatunk, hogy itt a régióban megtaláljuk a best cost országok beszállítóit.

Beszámolt arról is, hogy milyen személyes élmények érik, amikor a vezető magyarországi beszállítók tulajdonosaival ül le tárgyalni. Egyrészt kihívás, hogy a tárgyaló felek nagy része már 65 év feletti. Másrészt komoly probléma, hogy a mérnök kollégák nem beszélnek angolul, de a tulajdonos nem is engedi el őket, mert ha nem tanulnak meg angolul, akkor legalább nem mennek el külföldre.

A hazai beszállítói piaccal kapcsolatban aláhúzta: óriási probléma a beszállítói kkv piac fragmentáltsága. Ezért például 1-1 munkadarab megmunkálásához 25 helyre kell elmennie a GE-nek, ez pedig hatékonyságveszteség. Ezért szükség van a piac konszolidációjára, a cégek felvásárlására, ehhez pedig fair exit pontokra van szükség a kkv-tulajdonosok számára.

A beszállítóvá válás részletes folyamatáról is szólt Ascsillán Endre. Az első lépcső a kapacitásértékelés, majd jön a minősítés (auditok a beszállítóvá válásával), első megrendelések, stabil megrendelésállomány, majd a stratégiai beszállítói státusz és végül a terjeszkedés.

Rengeteg tartalék van a rendszerben, rendelkezésre állnak a megrendelések, kontingensek. Ezeket kellene ellátniuk a sikeres hazai beszállítóknak - hívta fel a figyelmet. Azt javasolta, hogy egyszerre több lábon (OEM-mel kapcsolatban) álljon egy adott beszállító, úgy jöhet létre sikeres magyar középvállalat.

Ascsillán Endre GE Magyarország

Nincs egy kicsit eltúlozva Magyarországon a céges generációváltás problémája?

Egyáltalán nincs eltúlozva Magyarországon a céges generációváltás problémája, mert több ezer családi céget érint, amelyek jellemzően tényleg szerteágazó kihívásokkal néznek szembe ahhoz, hogy sikeres legyen a cégátadás – értettek egyet a Hiventures-Portfolio mai közös tőkeági finanszírozási konferenciáján az első panelbeszélgetés résztvevői.

Tovább a cikkhez

Képeken a Hiventures-Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019 konferencia

Hogyan adjam tovább a cégem?

Göndöcz Péter, a Deloitte Legal partnere előadásában az utódlás gyakorlati kérdéseiről beszélt a Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019 konferencián.
Göndöcz Péter Deloitte Legal
Tovább a cikkhez

Több tízezer családi céget érint az utódlás, íme az 5 legfőbb akadály

Radácsi László, a 2017-ben megalapított BGE Budapest LAB (www.budapestlab.hu) igazgatója a családi vállalkozási kutatási programjáról és arról az 5 fő témáról beszélt, ami a generációváltás kérdésében lényeges. Adataik szerint a családi cégek a működő magyar kis- és középvállalkozások mintegy 58%-át, 29500 céget tesz ki és a többgenerációs családi vállalkozások kb. 2800 céget tesznek ki. Kijelentette: azok a cégek kezdik el mutatni a családi vállalkozásokra jellemző tulajdonságokat, ahol már átestek egy generációváltáson. Nemzetközi kutatások szerint 30% a sikeres első generációváltás aránya és ez az arány a második és harmadik váltással radikálisan csökken – tette hozzá.

Elemzésük rámutat, hogy a többgenerációs cégek kezdik el mutatni a családi vállalkozások külföldön megfigyelt jellegzetességeit, így jobb a működés hatékonysága, a munkaerőmegtartási képessége, stb. A téma aktualitását jelzi, hogy adataik szerint a családi vállalkozások közel 40%-át érinti néhány éven belül a generációváltás szükségessége és megállapította: nagyon nincsenek felkészülve erre az érintettek. Ez azzal a veszéllyel is jár, hogy jelentős érték tűnhet el a magyar gazdaságban, ha nem lesz sikeres a következő évekbeli generációváltás Magyarországon.

Öt legfőbb kihívás, ami a mikro- és kkv-k előtt áll a generációváltás során: 1) átláthatatlan pénzügyi és tulajdonviszonyok, ami az érdeklődő külső vevőket akár el is riaszthatja 2.) a cégértékelés és a vagyonelemek értékelése nagyon nehezen kivitelezhető ezeknél a jellemzően 5-7 fős pici cégeknél, mert a siker alapja sok esetben hagyomány és kapcsolatrendszer 3.) jelentős szervezetfejlesztési lemaradás azonosítható ezeknél a cégeknél az elmúlt évtizedek vezetési struktúrája nyomán 4.) paternalista vezetési struktúra (erő-pók kultúra, a vezető mindent kézben tart, és ez a fejlődés egyik gátja). 5.) a cégátadás lényeges gátja az érzelmi szál, azaz a régi tulajdonosok nem tudják érzelmileg elengedni a céget, hiába esküsznek meg arra, hogy már kivonulnak és pihenni fognak.

Radácsi László Hiventures Budapest LAB

Ráugrottak a magyar cégek a Hiventures új programjára

Új divíziót nyit a Hiventures azzal, hogy elindította a kkv-stratégiáját és a kkv-kra fókuszáló tőkealapját - jelentette be Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója a Hiventures-Portfolio KKV Tőkefinanszírozás konferenciáján.

Katona Bence Hiventures
Tovább a cikkhez

Új lehetőséget kapnak a magyar cégek az MFB mai nagy bejelentésével

Az MFB csoportszinten gondolkodik, ami azt jelenti, hogy összehangoljuk a tőke- és hitelági segítséget is, és ennek jegyében ma elindítottunk egy új kombinált hitelterméket – jelentette be a HiVentures-Portfolio közös mai konferenciáján Sipos-Tompa Levente. Az MFB elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy ennek az új terméknek a keretében azok a cégek, amelyek a HiVentures-től már tőkeági segítséget kapnak, ennek a ma bejelentett programnak a keretében legalább 100 millió, legfeljebb 10 milliárd forintnyi hitelt is kaphatnak hosszú futamidőre, fix kamattal euró és forint alapon is.

Sipos Tompa Levente
Tovább a cikkhez

Juhász Edit és György László megnyitója

Dr. Juhász Edit, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokértfelelős államtitkára azzal indította előadását, hogy a kormány békeidőben építkezik, válságidőben krízist kezel. Szerinte a gazdaságpolitika sikeresen kezelte a 2010 óta jelentkező kihívásokat. A legfontosabb mérföldköveknek nevezte, hogy a kiszámítható monetáris politika alacsonyan tartja az inflációt, az uniós források beépülnek a gazdaságba, rekordalacsony munkanélküliség, emelkednek a bérek. Korántsem teendők nélkül állunk itt: alacsony a termelékenység, a betöltetlen álláshelyek száma magas - mondta.

Az állami vállalatok már nélkülözhetetlen tényezők a magyar gazdaságban, gazdasági erejüknél fogva, általuk nyújtott ellátásbiztonság okán. A kkv-k részére nyújtott szolgáltatásaival komoly hozzáadott értéket ad a gazdasági növekedéshez és a versenyképesség javításához - vélekedett.

Az külön kiemelte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank komoly kompetenciaközponttá vált az EU források felhasználásában. Elismerően szólt a Hiventures eddigi tevékenységéről.

Juhász Edit

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára azzal indította beszédét, hogy a kórház átlaghőmérséklete megfelelő. Ezzel a magyar gazdaság állapotára utalt. De van, akit kihűlés fenyeget, mások túlfűtöttek. Megemlítette, hogy a magyarországi kkv-k nagyon fontos szerepet játszottak a gazdasági növekedésben, az elmúlt időszakban gyorsabban növekedett a hozzáadott érték termelésük, mint a nagyvállalatoknak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány november 5-én fogja bemutatni. A tárca hét területet azonosított, ahol beavatkozásra van szükség - mondta. Ezek: vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet, kkv-k üzleti környezetének fejlesztése, innovációs és digitális teljesítmények erősítése, szükséges tudás megszerzésének támogatása, kkv-k finanszírozáshoz jutása, kkv-k nemzetköziesedésének elősegítése, kkv-k generációváltása.

Óriási potenciált lát a minisztérium a kkv-k képzésében - fogalmazott. Ez nemcsak a digitális tudást jelenti, hanem a pénzügyi és vállalkozói ismereteket - tette hozzá.

György László

Fotók: Stiller Ákos

Koronavirus
európai uniós zászló európai bizottság
MarjanSarec
FrankfurtTőzsde
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
építőipari költségek
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Generációváltás

Generációváltást és csődhelyzetet kezelő EU-pályázat jelent meg

Az IFKA-n keresztül lehet majd elérni a segítséget.

Tőkefinanszírozás a magyar kisvállalatoknak: 31 milliárdos program indult

A kkv szektorra fókuszál a Hiventures: de mi lesz így a startupokkal?

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Koronavirus