GettyImages-1065606462
Üzlet

Újabb piacra törne be az OTP? Ennek elég kicsi a valószínűsége

Több európai pénzintézet is érdeklődik az egyik lengyel bank, az mBank megvásárlása iránt, köztük lehet az OTP is, írja a lengyel Parkiet. A lengyel lap arról ír, hogy az OTP is érdeklődik az mBank megszerzéséért, de valószínűbb, hogy végül olyan pénzintézet vásárolja meg a lengyel bankot, amely már jelen van Lengyelországban.

Kik lehetnek az érdeklődők?

Brit bankok is a vevőjelöltek között lehetnek, azonban nekik nincs tapasztalatuk európai lakossági bankok működtetésében, ráadásul a Brexit miatt egyéb kihívásokkal is szembesülnek, azt viszont nehéz elképzelni, hogy német bank venné meg az mBankot, a skandináv pénzintézetek pedig elsősorban a saját piacukra fókuszálnak, nyilatkozta a Parkietnek egy az ügyet jól ismerő bankár. A lehetséges vevők között lehetnek akár spanyol bankok is, a Santander leánybankján keresztül jelenleg a második legnagyobb szereplő a lengyel bankpiacon, a lehetséges érdeklődők között említi a bank a BBVA-t és a CaixaBankot is, de francia bankok, a BNP Paribas és a Credit Agricole is érdeklődhet az mBank iránt, már jelen vannak Lengyelországban, egy akvizícióval tovább erősíthetik a jelenlétüket, de akár a holland ING Group is szóba jöhet, amely az ötödik legnagyobb szereplő az országban. A lap forrásai szerint kicsi az esélye, hogy az osztrák bankok érdeklődjenek az mBankért, a Raiffeisen ki is vonult Lengyelországból, de az sem túl valószínű, hogy a belga KBC vásároljon be.

Miért pont az OTP?

Az OTP az elmúlt években alaposan megerősítette jelenlétét a régióban, ebbe a trendbe lehetne beilleszteni a lengyel bankpiaci akvizíciót. A Parkiet egy olyan forgatókönyvről ír, amiben az OTP akár új részvényeket is kibocsáthat azért, hogy megfinanszírozza a gigantikus tranzakciót, amivel az mBank válna az OTP Csoport legnagyobb eszközévé, de a lengyel lap szerint az is elképzelhető, hogy az OTP nem szerezné meg az mBank összes részvényét. Egy a Parkietnek nyilatkozó forrás szerint elsősorban olyan pénzintézetek jöhetnek szóba az mBank felvásárlásánál, amelyek állami tulajdonban vannak, de ha ez a forgatókönyv mégsem valósulna meg, akkor talán a jól menedzselt és erős OTP is szóba jöhet. A Parkiet egyébként megkérdezte a pletykáról az OTP is, amely a szokásos sablonválaszt adta: soha nem kommentálnak akvizíciókkal kapcsolatos lapértesüléseket.

Mekkora az mBank?

Az mBank többek között azért vonzó, mert alapvetően jól menedzselt pénzintézetről van szó, az mBank erős márka, jó minőségű ügyfélkörrel, a Commerzbank lengyel leánybankja relatíve nagy, így a vevő az mBank megvásárlásával 8 százalékos piaci részesedést szerezne.

A tőzsdén jegyzett mBnak piaci kapitalizációja a tegnapi záróár alapján 16,2 milliárd zloty, vagyis közel 1250 milliárd forint, a bank mérlegfőösszege 152 milliárd zloty (11 800 milliárd forint), saját tőkéje 15,7 milliárd zloty (1210 milliárd forint). Mérlegfőösszege alapján az mBank a negyedik legnagyobb bank Lengyelországban.

Az OTP évekkel ezelőtt már vizsgálta a lengyel bankpiacot, végül azonban nem vásároltak pénzintézetet az országban. Az elmúlt évek akvizíciói során azokon az országokon volt a fókusz, ahol az OTP már jelen van, és komoly tapasztalattal rendelkezik, a piaci részesedése azonban nem megfelelő, és bankvásárlásokkal a piaci részesedése optimalizálható, vagy olyan országokban terjeszkedett, ahol az eladó ugyanaz a SocGen volt, amely egymás után adta el régiós érdekeltségeit, vagyis vagy az országismeret vagy az „eladóismeret” megvolt. Az mBank megvásárlása ellen szól, hogy a hatalmas lengyel bankpiacon még nincs tapasztalata az OTP-nek, de a lengyel bank nagytulajdonosával az mBank részvényeinek 69 százalékát tulajdonló Commerzbankkal (közkézhányad 25,7%, Nationale Nederlanden 5%) sem üzletelt még az OTP, ráadásul hatalmas falat lenne a lengyel bank összes részvényének a megszerzése, az mBank piaci kapitalizációja jelenleg 1250 milliárd forint, vagyis 3,8 milliárd euró, csak összehasonlításképpen az elmúlt évek akvizíciós körútján 10 régiós bankra számításaink szerint összesen közel 2 milliárd eurót költhetett el az OTP, a lengyel bank közel kétszer annyiba kerülne, mint ez a 10 együtt. Az OTP a következő időszakban valószínűleg a már megvett bankok integrálására fókuszál majd (persze ez nem zárja ki további bankvásárlásokat), egy mBank méretű pénzintézet "megemésztése" még a rutinos akviráló/integráló OTP-nek is nagy falat lenne. Összességében kis valószínűséget adunk annak, hogy az OTP megvegye az mBankot.

Címlapkép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde