GettyImages-1162791014
Üzlet

Nem az OTP, hanem a legnagyobb lengyel bank vásárolhat be Lengyelországban

Portfolio
A legnagyobb lengyel bank, a PKO ajánlatot tehet a Commerzbank lengyel leányvállalatára, az OTP-vel is hírbe hozott mBankra.
A digitális bankok előretöréséről is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Érdemes eljönni!

Egyre több a találgatás azzal kapcsolatban, hogy ki veheti meg a Commerzbank lengyel leányvállalatát, az mBankot, a múlt héten a lengyel Parkietben jelent meg egy terjedelmes írás arról, kik lehetnek a potenciális érdeklődők, a lap többek között írt arról, hogy

 • a Brit bankok is a vevőjelöltek között lehetnek, azonban nekik nincs tapasztalatuk európai lakossági bankok működtetésében, ráadásul a Brexit miatt egyéb kihívásokkal is szembesülnek,
 • azt viszont nehéz elképzelni, hogy német bank venné meg az mBankot,
 • a skandináv pénzintézetek pedig elsősorban a saját piacukra fókuszálnak, nyilatkozta a Parkietnek egy az ügyet jól ismerő bankár,
 • a lehetséges vevők között lehetnek akár spanyol bankok is, a Santander leánybankján keresztül jelenleg a második legnagyobb szereplő a lengyel bankpiacon, a lehetséges érdeklődők között említi a bank a BBVA-t és a CaixaBankot is,
 • de francia bankok, a BNP Paribas és a Credit Agricole is érdeklődhet az mBank iránt, már jelen vannak Lengyelországban, egy akvizícióval tovább erősíthetik a jelenlétüket,
 • de akár a holland ING Group is szóba jöhet, amely az ötödik legnagyobb szereplő az országban,
 • a lap forrásai szerint kicsi az esélye, hogy az osztrák bankok érdeklődjenek az mBankért, a Raiffeisen ki is vonult Lengyelországból, de az sem túl valószínű, hogy a belga KBC vásároljon be.

És itt jött a magyar szál, ugyanis a Parkiet szerint akár az OTP is a vevőjelöltek között lehet, hiszen az elmúlt években alaposan megerősítette jelenlétét a régióban, ebbe a trendbe lehetne beilleszteni a lengyel bankpiaci akvizíciót. A Parkiet egy olyan forgatókönyvről írt, amiben az OTP akár új részvényeket is kibocsáthat azért, hogy megfinanszírozza a gigantikus tranzakciót, amivel az mBank válna az OTP Csoport legnagyobb eszközévé, de a lengyel lap szerint az is elképzelhető, hogy az OTP nem szerezné meg az mBank összes részvényét. Egy a Parkietnek nyilatkozó forrás szerint elsősorban olyan pénzintézetek jöhetnek szóba az mBank felvásárlásánál, amelyek állami tulajdonban vannak, de ha ez a forgatókönyv mégsem valósulna meg, akkor talán a jól menedzselt és erős OTP is szóba jöhet.

Szerintünk egyébként kicsi az esélye annak, hogy az OTP megvegye az mBankot, múlt heti értékelésünkben többek között azt írtuk, hogy

 • az mBank megvásárlása ellen szól, hogy a hatalmas lengyel bankpiacon még nincs tapasztalata az OTP-nek,
 • de a lengyel bank nagytulajdonosával az mBank részvényeinek 69 százalékát tulajdonló Commerzbankkal (közkézhányad 25,7%, Nationale Nederlanden 5%) sem üzletelt még az OTP,
 • ráadásul hatalmas falat lenne a lengyel bank összes részvényének a megszerzése, az mBank piaci kapitalizációja jelenleg 1250 milliárd forint, vagyis 3,8 milliárd euró, csak összehasonlításképpen az elmúlt évek akvizíciós körútján 10 régiós bankra számításaink szerint összesen közel 2 milliárd eurót költhetett el az OTP, a lengyel bank közel kétszer annyiba kerülne, mint ez a 10 együtt.
 • Az OTP a következő időszakban valószínűleg a már megvett bankok integrálására fókuszál majd (persze ez nem zárja ki további bankvásárlásokat), egy mBank méretű pénzintézet "megemésztése" még a rutinos akviráló/integráló OTP-nek is nagy falat lenne.

A történetben most új információ, hogy az mBank eladása kapcsán megkérdezték a legnagyobb lengyel bank, a PKO vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy ha hivatalosan is eladásra kínálják az mBankot, akkor mérlegelnék az ajánlattételt. Ha formálisan is eladásra kínált eszközként mutatják be a Commerzbank lengyel leányvállalatát, akkor a PKO felelőssége, hogy megvizsgálja ezt az eszközt, természetesen megnézzük a bankot, de ez még nem jelenti azt, hogy meg is kívánjuk venni, mondta Zbigniew Jagiello.

Az mBank többek között azért vonzó, mert alapvetően jól menedzselt pénzintézetről van szó, erős márka, jó minőségű ügyfélkörrel, a Commerzbank lengyel leánybankja relatíve nagy, így a vevő az mBank megvásárlásával 8 százalékos piaci részesedést szerezne.

A tőzsdén jegyzett mBnak piaci kapitalizációja közel 16,2 milliárd zloty, vagyis nagyjából 1250 milliárd forint, a bank mérlegfőösszege 152 milliárd zloty (11 800 milliárd forint), saját tőkéje 15,7 milliárd zloty (1210 milliárd forint). Mérlegfőösszege alapján az mBank a negyedik legnagyobb bank Lengyelországban.

Az mBank árfolyama 0,9 százalékot esett, a PKO-é 0,9 százalékot emelkedett ma.

mbank
pkoo

Címlapkép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Portfolio Banking Technology 2019
A digitális bankok előretöréséről is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Érdemes eljönni!
Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere