gyógyszeripar gyógyítás
Üzlet

Rákos betegségek: 10 éven belül jöhet az áttörés

Portfolio
Személyre szabott orvoslás, big data, sejt- és szövetterápiák, mesterséges intelligencia - ezek lesznek azok a technológiák, amelyek meghatározzák a jövő gyógyszeriparát az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének kutatása, a második Innovatív Gyógyszeripari Körkép eredménye szerint.
A gyógyítás jövőjéről hangsúlyosan szó lesz november 6-án, a Private Health Forum konferenciánkon:

Második alkalommal készített felmérést 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari tagvállalatának vezetői körében az AIPM, melynek keretében azt vizsgálta, hogy merre tart a tudományos fejlődés az egészségügy területén, melyek a legfontosabb eredmények, és mely területeken várhatóak a következő évtizedben a legfontosabb változások. A kutatásban a magyar gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adó gyógyszeripari a vállalatok olyan topvezetőit kérdezték, akik a legújabb fejlesztésekre világviszonylatban is rálátnak.

A modern orvostudomány segítségével sok, korábban halálos betegséget tudunk már gyógyítani, és a jelenlegi innovatív gyógyszerfejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a ma még rettegett kóroktól mindörökre megszabadulhassunk.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a kutatás eredményeit értékelve elmondta, hogy az innovatív gyógyszeripar kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából. A jelenleg folyamatban lévő gyógyszeripari kutatások sok betegségterület gyógyításában hozhatnak komoly áttörést a következő években, javítva ezzel a betegek életminőségén és kilátásain, ehhez azonban kulcskérdés az innovatív készítményekhez való hazai hozzáférés gyorsítása. A magyarok egészségének javítása mellett a gyógyszeripari innováció áttételesen a gazdasághoz, így a hazai GDP-hez is jelentős mértékben hozzájárul.

A jövő technológiái

A kutatás első két kérdése arra vonatkozott, hogy mely technológiák milyen mértékben befolyásolják a gyógyszeripari fejlesztéseket a következő tíz évben és hogy nemzetközi összehasonlításban melyek alkalmazásában rendelkezik jó eredményekkel Magyarország.

Az eredmény egyértelmű képet ad: a legmeghatározóbb technológia a személyre szabott orvoslás lesz.  Ezt követi a big data, a sejt- és szövetterápiák, génterápiák. De 4,4-es átlagpontszámot kapott a mesterséges intelligencia, 4,2-es pontszámot a fejlett terápiás területeken történő fejlesztések és 4 pontot a 3D nyomtatás.

Más pontszámok rajzolódtak ki arra a kérdésre, hogy Magyarország mely technológiák alkalmazásában rendelkezik jó eredményekkel és mibe lehetnénk még jobbak. Ebben a tekintetben a felmérésben legjobb eredményt a személyre szabott orvoslás ért el (2,1), de ez is a „kis elmaradásban vagyunk” értékelést haladta meg éppen.

A jövő gyógyítása

Az egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a következő 10 évben melyik betegségterület gyógyításában számítanak jelentős áttörésre. Az eredmények alapján a legtöbb említett betegség esetén közepes- vagy nagy valószínűséggel várnak komoly előrelépést a válaszadók (átlag: 3,6).

Leginkább a daganatos betegségek tekintetében optimisták, olyannyira, hogy itt sokan szinte biztosra vehető változást jósolnak (4,6).

A betegségeket érintő nyitott kérdésre az alábbi válaszok érkeztek még a kutatásban:

  • Nem alkoholos zsírmáj / NASH
  • Neuromuscularis betegségek / Neuromuscular diseases
  • Alzheimer-kór / Alzheimer disease
  • Immunológia / Immunology
  • Cukorbetegség / Diabetes

Az innováció jövője

A fentiek fényében lényeges kérdés, hogy a gyógyszeripar milyen feltételek mellett innovál és nem mindegy az sem, hogy hogyan ösztönözzük a gyógyszerinnovációt. A felmérésben résztvevő vezetők szerint a gyógyszeripari innovációt támogató tényezők rendkívül szerteágazóak. Kiemelten fontos szempontként értékelték a gyógyszerkassza növelését (4,9), a szakemberek itthon tartását (4,5) valamint a klinikai kutatások ösztönzését is (4,4).

A gyógyszeripari innovációt ösztönző lépések mellett a kutatás kitért a veszélyekre is, amelyeket nemzetközi kontextusban vizsgált. A megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől tartanak (4), és szintén „eléggé” fenyegetőnek ítélték a képzett munkaerő hiányát, valamint a gazdasági visszaesést (3,9).

Portfolio Private Health Forum 2019
A gyógyítás jövőjéről hangsúlyosan szó lesz november 6-án, a Private Health Forum konferenciánkon:
SZG_9486
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
SZG_9486