Autógyár robotokkal
Üzlet

A digitalizáció terjedése átalakítja a magyar autóipari beszállítókat is

Portfolio
Komoly lehetőségek vannak a digitalizációs lehetőségekben a vidéki kis-és középvállalkozói gyártásban – mondta el Barta Balázs, a PBN ügyvezetője az Automotive Hungary autóipari beszállítói vásáron rendezett Mesterséges Intelligencia és Autóipar c. konferencián.

A konferenciát szervező Pannon Business Network (PBN) regionális gazdaságfejlesztő szervezet 15 éve erősíti a Nyugat-Magyarországon működő mikro-, kis-, és középvállalkozások gazdasági szerepvállalását, valamint partnerséget kínál a régióba befektetési céllal érkező cégeknek, együttműködik a regionális gazdasági és munkaügyi intézményekkel. A szervezet nemzetközi szinten segíti a magyar és az európai kutatási, innovációs stratégiák összehangolását.

Barta Balázs előadásában elmondta: az Európai Unió 300 régiójának listáján Nyugat-Magyarország a 10 leggyorsabban fejlődő között szerepel, elsősorban az erős ipari tevékenység, köztük az autóipar – például az Audi - jelenlétének köszönhetően. Beszédes adat, hogy a 78 ezer lakosú Szombathelyen 10 ezer ember autóiparban dolgozik.  

Ezért is kiemelten fontos a magyar gazdaság szempontjából az, hogy milyen hatással lesz a digitalizáció az autóiparra.

A digitalizáció megváltoztatja a gazdasági fejlődés ütemét

Az ügyvezető szerint a digitalizáció komoly lehetőségeket tartogat a magyarországi autóipari gyártók és beszállítók számára, a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolata jelentős hatással lehet a magyar ipari fejlődésre.

Barta Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a német autóiparban végbemenő változások jelentős hatással vannak arra, milyen irányba fejlődnek a magyarországi leányvállalatok és beszállítók, a német fejlesztések jelentős hatással vannak a hazai, és a regionális lehetőségekre is.

Barta Balázs, a PBN ügyvezetője
Barta Balázs, a PBN ügyvezetője

Fontos kérdés természetesen, hogy a kisebb cégek hogyan tudnak profitálni a digitalizációból. Barta szerint a digitalizációhoz szükséges tényezők:

  • a multinacionális cégek kutatási tevékenysége;
  • a lakosság koncentrációja;
  • színvonalas felsőoktatás;
  • és a képzett munkaerő.

Ezek a tényezők egyre intenzívebben vannak jelen Magyarországon, a nyugati megyék kiemelkedni látszanak az országos mezőnyből is.

Győrből érkezett jó példa az autóipari digitalizációra

Jó példa az autóipari digitalizáció fejlesztésére a győri székhelyű Leadec Kft. A társaság a nemrég kifejlesztett autóipari gyártást támogató, internetre (IoT -Internet of Things) épülő szenzoros intelligens új távfelügyeleti megoldása – amit pont az Automotive Hungary-n mutattak be - szenzorok alkalmazásával lehetővé teszi gépek és berendezések állapotának működés közbeni ellenőrzését, jelzi, ha beavatkozásra van szükség.

A módszer alkalmazásával munkaidőt takarítanak meg, javítják a szolgáltatás minőségét, biztosítják a termelés és a gyárépületek üzemeltetésének folyamatosságát. A cég mintegy 700 magyarországi munkatársa felügyeli az autóipari termelést Győrben, Kecskeméten, Szentgotthárdon, Szombathelyen, Miskolcon és Makláron, közreműködnek robotok, megmunkáló központokat telepítésében, villamos vezérlőszekrényeket készítenek, elvégzik a berendezések műszaki karbantartását.

A Leadec Kft. idei első háromnegyedévi árbevétele elérte a 6,2 milliárd forintot, ami 15 százalékkal haladja meg a tavaly azonos időszakit.

A cikk megjelenését a Pannon Business Network támogatta.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde