GettyImages-1167200428
Üzlet

Durva spórolás jön az Audinál, több gyár kapacitását is visszavághatják

Portfolio
Az FAZ részletes cikkben számol be arról, mi várható a következő években az Audinál.

A német lap cikkének fontosabb gondolatai:

  • A következő években 15 milliárd eurót spórolna meg a német autógyártó, ez pedig a német üzemeket, az ingolstadti és a neckarsulmi gyárat érintené a legérzékenyebben, kevésbé, mint a külföldi üzemeket.
  • Az új vezér, a holland Bram Schot szerint még túlságosan korai arról beszélni, hogy hogyan alakulhat a foglalkoztatás a vállalatnál, de a cég vezetésének pontos elképzelése van arról, hogyan lehet biztosítani a munkahelyeket a német üzemekben.
  • Az egyes üzemek kapacitásának kialakításáról konkrét döntés még nem született, de az Audinál már arról beszélnek, hogy a gyártási kapacitások csökkentése elkerülhetetlen.
  • A neckarsulmi üzemben 17 ezer alkalmazott dolgozik, a gyár maximális kapacitása évente közel 300 ezer autó, 2015-ben és 2016-ban 272 illetve 261 ezer járművet gyártottak, vagyis az üzem megfelelően leterhelt volt, azonban az elmúlt 2 évben 200 ezer alá esett a termelés, tavaly már csak 186 ezer autó gördült le a szerelősorokról. A problémát az jelenti, hogy Neckarsulmban elsősorban limuzinokat gyártanak, amik iránt folyamatosan csökken a kereslet, az SUV-k iránt viszont folyamatosan nő, tavaly az Audinál gyártott autók 38 százaléka már városi terepjáró volt.
  • Ingolstadtban az éjszakai műszakot szűntették meg, Schot szerint ahhoz, hogy masszívan csökkentsék a költségeket, szükség van ilyen szigorú döntésekre.
  • A vállalatnál a komplexitást is jelentősen csökkentik, korábban túl sok autóvariánst gyártottak, a motor-váltó változatok számát már 27 százalékkal csökkentették, de a cél 35-40 százalék lenne.
  • Nem tiszta még egyelőre, hogy hogyan áll át a vállalat elektromos autók gyártására. Eredetileg azzal terveztek, hogy az ingolstadti és a neckarsulmi üzemben is lehetővé tennék az elektromos autók gyártását, az, ha csak az egyik üzemben tennék ezt lehetővé, az 840 millió euró különbséget jelentene. A cél az, hogy 2021-ig 5 teljesen elektromos modell legyen az Audi palettáján.
  • Schot azt is vitatja, hogy az Audinak minden piacon jelen kell lennie, szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy gazdaságosan tudják-e kiszolgálni a különböző piacokon a vevőiket.

Címlapkép: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde