adamneumannwework
Üzlet

Még több pénzt öntenek az év bukásába

Portfolio
Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Softbank a WeWorkkel a cég megmentése érdekében – állítják az ügyhöz közel álló források. A japán konglomerátum további milliárdokat önthet a problémákkal küszködő WeWorkbe, amiért cserébe megszerezheti a többségi részesedést, a csodabogár alapító pedig már csak tanácsadóként vehet részt majd a vállalat életében. A tranzakció 7,5 és 8 milliárd dollár közé értékeli be a WeWorköt, ami már köszönőviszonyban sincs azzal a 60 milliárd dolláros vállalatértékkel, amit a cég jobb napjaiban becsültek a piacok.

Javában folynak a tárgyalások a WeWork és nagytulajdonosa, a Softbank között újabb forrásbevonásról, de itt már nem arról van szó, hogy a terjeszkedéshez kellene a pénz, amit egy nemrég még tőzsdére készülő vállalatnál szeretnének látni a befektetők, hanem konkrétan a készpénzt hihetetlen gyorsasággal égető vállalat túlélése inkább már a cél.

Az ügyhöz közel álló források szerint a SoftBank újabb 4-5 milliárd dollárt juttathat a WeWorknek és még hitellel is megsegítenék a céget:

  • a Mizuho Financial Grouppal együtt egy 5 milliárd dolláros szindikált hitelt nyújtanának a WeWorknek
  • emellett a Softbank már meglévő 1,5 milliárd dolláros warrantügyletét előre hoznák az eredeti áprilisi időponthoz képest
  • további 3 milliárd dollár értékben pedig tenderajánlat keretein belül a jelenlegi befektetőktől és bennfentesektől, például az alapítótól, Adam Neumanntól vásárolna részvényeket a Softbank.

A SoftBank és 100 milliárd dolláros startupokra szakosodott kockázati tőkés alapja, a Vision Fund eddig összesen 10,6 milliárd dollárt tett a WeWorkbe, ezt fejelheti meg egy újabb, a részvényvásárlásokkal és a hitelekkel együtt közel 10 milliárd dollár körüli összeggel.

A tranzakciók eredményeként a Softbanké lenne a kontroll, 70 százalék körüli részesedést szerezne a WeWorkben. (Jelenleg a vállalat harmadát birtokolja.)

A Softbank ajánlata a jelenlegi cégértéket 7,5 és 8 milliárd dollár közé teszi.

Volt olyan időszak, amikor még egyesek 60 milliárd dolláros értéket becsültek az önmagát technológiai cégként eladni próbáló ingatlanvállalatra, de még januárban is 47 milliárd dolláros vállalatérték mellett kötötte a warrantügyleteket a Softbank. Amikor nemrég a (végül sikertelen) elsődleges részvénykibocsátást készítette elő a WeWork, már csak 10-12 milliárd dolláros vállalatértékről volt szó.

Adam Neumann, aki jelenleg kontrollal rendelkezik a cég felett, legfeljebb kisebbségi tulajdonos lenne és a SoftBank a megállapodás részeként leléptetné az igazgatóságból is, a továbbiakban csak tanácsadóként kapna szerepet a vállalat életében. A Softbank ügyvezető igazgatója, Marcelo Claure venné át a WeWork elnöki posztját Neumanntól – írja a Reuters.

A piaci pletykák szerint a WeWork igazgatósága kedden ül össze, hogy fontolóra vegyék a Softbank ajánlatát. És nem csak a Softbank, de a JP Morgan is megpróbál összerakni egy alternatív finanszírozási csomagot.

Rakétaként emelkedett egyre magasabbra a WeWork, a cég a valaha volt egyik legértékesebb startuppá nőtt, az idén őszre tőzsdei bevezetés azonban elmaradt, miután fény derült a hatalmas veszteségeire és gyanús ügyletek miatt összeomlott a cégbe és a cégvezetésbe vetett bizalom. Részben emiatt lassan elfogyhat a cégben lévő készpénz, egyes becslések szerint akár már a jövő hónapban.

A sikeres tőzsdei bevezetés után 6 milliárd dollár hitelt kapott volna a WeWork egy, a Goldman Sachs vezette konzorcium, a tőzsdére lépés elmaradásával azonban ettől a pénztől is elesik a cég. A részvénykibocsátásból 3-4 milliárd dollárra, a hitelből pedig 6 milliárd dollárra, vagyis összesen mintegy 10 milliárd dollárra számított a cég – ami végül nem jött össze. Ezt a hiányzó közel 10 milliárd dollárt kaphatja most meg a Softbanktól.

A Softbank abban bízik, hogy a hatalmas készpénzinjekció segítségével a Softbank hamarosan nyereséges lehet és pozitívba fordulhat a szabad cash flow.

Címlapkép: Michael Kovac/Getty Images for WeWork

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde