cimlapkep_exxon1022
Üzlet

Olajipari óriáscéget fogtak perbe a klímavédelem miatt

Portfolio
Példátlan klímavédelmi per készülődik New Yorkban az amerikai Exxon Mobil olajtársasággal szemben, az állam azzal vádolja a vállalatot, hogy feélrevezető információkat tett közzé az üzletet érintő klímaváltozással kapcsolatos költségekről.
Energy Investment Forum 2019
A november 7-én megtartott Energy Investment Forumon bővebben kifejtésre kerül a klímavédelem szerepe és hatásai az energiaszektorban, többek között Ürge-Vorsatz Diána fog előadást tartani a témában.

Az Exxon természetesen nem ért egyet a váddal, véleménye szerint minden releváns információt megosztott a befektetőkkel, és a pernek kizárólag politikai okai vannak, ugyanis Rex Tillerson, a korábbi amerikai külügyminiszter is a vádlottak padján ül, aki azt megelőzően egy évtizedig vezette az Exxont. A mai nappal kezdődhet a pereskedés, és előreláthatólag 15 napon keresztül tarthat.  

Carroll Muffett, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ elnöke szerint az Exxon pere egy fontos mérföldkő abban a folyamatban, amire a világon jelenlevő összes olajcég számíthat.

New York legfőbb ügyésze pénzügyi csalással vádolja az olajóriást, ugyanis állítása szerint az Exxon a projektjei értékelését alacsonyabb környezeti költségekkel végezte el, mint azt ígérte a befektetőinek, így összességében a cég eszközeit értékesebbnek és kevésbé kockázatosnak tűntette fel, mellyel félrevezette a befektetőit. Az Exxon azzal védekezik, hogy a célja a kalkulációkkal csupán az volt, hogy jelezze, figyelembe veszik a környezet terhelésével járó költségeket kalkulációikban.

A környezeti aktivisták már régóta nyomják a nagy olajtársaságot, hogy transzparensebben tüntesse fel a klímavédelemmel kapcsolatos költségeit, ugyanis abban reménykednek, hogy a számok láttán eltántorodhatnak a befektetők és fenntarthatóbb célpontok irányába csatornázhatják át a befektetésre szánt forrásaikat.  

Idén érdemben nem produkált hozamot befektetőinak a tőzsdén jegyzett hatalmas olajtársaság.

Címlapkép: Sergio Flores/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde