GettyImages-1175330398
Üzlet

A fél világ rajtuk röhög – A világ pénzét tették egy bukott cégbe

Portfolio
Az év sztorijának indult, aztán kishíján az év nagy bukása lett a WeWorkból, amely az év egyik legjobban várt tőzsdei kibocsátását hajthatta volna végre, most pedig már arról van szó, hogy a nagytulajdonos, a sztorira eddig már több mint 10 milliárd dollárt költő japán Softbank újjabb milliárdokat kénytelen költeni, hogy mentse a menthetőt. Eközben a WeWork alapítója kifejezetten sok pénzt keres a sztorin, még ha el is kell hagynia a céget.

A WeWork sztori nagyon érdekesen alakult, az év elején még a coworking cég volt A Nagybetűs startup, a követendő példa, a cég, amelyik több tízmilliárd dolláros unikornisként a tőzsdét is meghódíthatja, értéke pedig akár az 50 milliárd dollárt is meghaladhatja.

Aztán egyre többen vették észre, hogy a WeWork nem technológiai cég, hanem egyszerű ingatlanos vállalat, amely a hosszú távra (akár 10-15 év) bérelt irodákat rövid távra (akár néhány hónap) adja ki, és amelyek akár egyik hónapról a másikra felmondhatók, hát, ez az üzleti modell nem feltétlenül tűnik a legválságállóbbnak.

A tőzsdei kibocsátás nem jött össze, a cégbe pedig eddig is dollármilliárdokat fektető japán Softbank újabb brutális befektetésekre kényszerül. Ezzel kapcsolatban érkeznek a hírek, amikről már délelőtt is írtunk, ahhoz képest újdonság, hogy

  • a Softbankkal kötött üzlet keretében a cég karizmatikus és bukott igazgatója, Adam Neumann távozik a WeWork vezetéséből,
  • a Softbank 1,7 milliárd dollárt fizet Neumannak,
  • ezen felül Neumann 1 milliárd dollárért adhat el részvényeiből a Softbanknak,
  • és ezen felül Neumann még 185 millió dollárnyi tanácsadói díjat is kaphat a japán technológiai óriáscégtől.

A mostani deallel együtt a Softbank eddig összesen több mint 20 milliárd dollárt fektetett a WeWorkbe, amelynek az értéke már csupán 7-8 milliárd dollár.

És nem, nem arról van szó, hogy a Softbanknak lenne 50 darab 20 milliárdos befektetése, amiből ha egy bukik, akkor még mindig van 49 jó dobása, ebben a nagyságrendben kevés befektetése volt a japán cégnek, többek között megvették 32 milliárd dollárért az ARM-et, részesedést szereztek 21,7 milliárd dollárért a Sprintben, 11-15 milliárd dollárra saccolt összeget fektettek a Didi Chuxingba, a többi befektetésük 10 milliárd dollár alatt volt, jellemzően 1-3 milliárd dollár között.

Címlapkép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

SZG_9486
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
SZG_9486