Frankfurti tőzsde
Üzlet

14 000 forint fölé lőtt ki az OTP

Portfolio
A csütörtöki piaczárás felé közeledve emelkedtek az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde erősödéssel zárta a hét negyedik napját, míg a hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban. A bankpapír 3,1 százalékos emelkedést követően 13 960 forinton zárt, ami újabb történelmi zárócsúcsot jelentett.

Új történelmi csúcson zárt az OTP

A magyar tőzsde nagy emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést, a BUX 630 pontos plusz mellett 1,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a 451,5 forinton stagnáló Magyar Telekomot leszámítva emelkedéssel zárták a hét negyedik napját. A Mol 0,3 százalékos erősödés után 2 922 forinton zárt, a Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 300 forinton búcsúztak a csütörtöki kereskedéstől. A hazai blue chipek közül az OTP teljesített a legjobban, a bankpapír egészen 14 030 forintig szárnyalt csütörtökön, bár a zárásra kissé visszahúzták a részvényt, az OTP végül 3,1 százalékos emelkedés után 13 960 forinton zárt, ami újabb történelmi zárócsúcsot jelentett.

OTP

Az osztalékszelvény vágása után esett a Masterplast

Nagyot esett a Masterplast árfolyama csütörtökön 4,7 százalékkal került lejjebb, érdemes azonban kiemelni, hogy emögött társaság osztalékfizetése húzódott meg. Az osztalékfizetéssel korrigálva a Masterplast részvényei 0,3 százalékkal kerültek volna lejjebb.

Masterplast

Felemásan teljesítenek a tengerentúli tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítenek a csütörtöki piacnyitástól távolodva, a befektetők a vállalati gyorsjelentési szezon eredményeire figyelnek. A Tesla 15,2 százalékkal került feljebb, miután a cég az elemzői várakozásokra rácáfolva profitot ért el a harmadik negyedévben. A Twitter 17,7 százalékot zuhant, miután a cég bevétel és profitsoron is alulmúlta az elemzői várakozásokat, míg a Microsoft árfolyama 1,9 százalékot erősödött a cég gyorsjelentése után. A Dow 0,3 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedett.

SP500

Messze átlag feletti forgalom mellett emelkedett ma új csúcsra az OTP. A forgalom ma kora délutánig már 6 milliárd forint, miközben idén az átlagos napi forgalom csupán 5,1 milliárd forint.

Az OTP árfolyama a mai 1,4 százalékkal idén már 22 százalékot emelkedett, csak az elmúlt 3 napban 5 százalékkal került feljebb.

asdasfas

Új csúcson az OTP

Erősödnek az irányadó európai részvényindexek a délelőtt második felében, a ma beérkező adatsorokból kiderült, hogy nem javulnak a német feldolgozóipar kilátásai, a szeptemberi siralmas beszerzési menedzserindex után az előzetes októberi statisztika is csak minimális javulást mutatott, és a gyenge német konjunktúraadat miatt az eurózóna beszerzési menedzserindexe sem tud magához térni az előzetes adatok alapján. A befektetők emellett a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, a Daimler a harmadik negyedévben minden fontosabb eredménysoron felülteljesítette az elemzői várakozásokat, a német autógyártó papírjai 3,8 százalékkal került ma feljebb. Az EKB délutáni kamatdöntése felé közeledve a DAX 0,5 százalékkal került feljebb, míg a CAC40 0,5 százalékot erősödött.

A magyar tőzsde is emelkedik, a BUX 7,1 milliárd forintos forgalom és 280 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a Magyar Telekom kivételével emelkednek, a telekomcég részvényei 0,1 százalékot esetek. A Richter 0,5 százalékos erősödése mellett a Mol 0,9 százalékkal került feljebb, míg az OTP 13 710 forintnál új napon belüli történelmi csúcsára emelkedett, majd ezt követően kissé lejjebb került az árfolyam. Az OTP 1,1 százalékot emelkedett ma, a bankpapír 4,7 milliárd forinttal a legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

OTP

Az Opusnak is fáj a CIG zuhanása

Zuhan a CIG Pannónia árfolyama a mai kereskedésben, ami nem jó hír a cégben jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosoknak, például az Opusnak sem. A cég a Konzumtól „örökölte” meg a CIG Pannónia közel 25 százalékos részesedését, ami a Konzum és az Opus július eleji egyesülése óta közel 4 milliárd forintot veszített értékéből. Az Opus számára a biztosítás nem egy stratégiai üzletág, "likvid befektetésként" gondol a CIG Pannóniára, és a CIG közleményét követően jelezte, hogy nem fog tőkét tenni a CIG-be.

Tovább a cikkhez

Új történelmi csúcsára emelkedett az OTP

A csütörtöki piacnyitástól távolodva felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde, a BUX 133 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével erősödnek. A Mol 0,3 százalékos emelkedése mellett a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, míg az OTP 13 680 forintnál napon belül új történelmi csúcsot ütött, a bankpapír ezt követően kismértékben eltávolodott az új csúcstól, a bankpapír 0,7 százalékkal került ma feljebb.

OTP

Újabb jó hírek a Molnak, most éppen Lengyelországból

Erős negyedévet zárt a PKN Orlen, a ma reggel publikált gyorsjelentésében foglaltak szerint. Jelentősen javult a finomítói környezet az előző negyedévekhez képest, a fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is bomba formában volt. A kutatás-termelés részlegre negatív hatást fejtett ki a csökkenő olajár környezet, azonban a Molt ez jobban fogja érinteni.

Tovább a cikkhez

Jó hírek a Daimlertől, ugrik az árfolyam

Minden fontosabb eredménysoron jobb lett a Daimler harmadik negyedéve, mint amire az elemzők számítottak, emelkedik is az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Kiütötték a CIG Pannóniát

Napi limittel, közel 15 százalékkal esett ma reggel a CIG a Pannónia, a cég részvényárfolyama 203 forintig esett, a papír utoljára 2017. márciusában járt ezen a szinten, miután a társaság rossz híreket jelentett be. A Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának; a lépés oka, hogy a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító hamis viszontbiztosításokat kötött az EMABIT-tal, és októberben egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz.

cig

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a CIG Pannónia messze átlag feletti forgalommal esik, a részvény 55 millió forintos forgalmával a harmadik legforgalmasabb papír a magyar tőzsdén az OTP és a Mol után.

Enyhe eséssel vágott neki a csütörtöki kereskedésnek a BUX

Enyhe eséssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 37 pontos mínusz után 0,1 százalékkal került lejjebb, a Mol és a Magyar Telekom árfolyama egyaránt 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb a csütörtöki piacnyitás után. Míg az OTP 0,1 százalékos emelkedés után 13 550 forinton, a keddi, napon belül ütött történelmi csúcsán vágott neki a hét negyedik napjának.

BUX

Emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új hírek hiányában a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek, a Boeing végül 1 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját, miután a cég bevételea vártnál kisebb mértékben, 20,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest a 737 Max repülőgépével kapcsolatos problémák után, azonban az egyszeri tételektől tisztított 1,45 dolláros EPS jelentősen elmaradt az elemzők által várt 2,07 dollártól. A Caterpillar számai bevétel és profit soron alulmúlták az elemzői várakozásokat, míg a cég visszavágta az idei eredményvárakozásait, a Caterpillar végül 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést. A szerdai piaczárás felé közeledve a tengerentúli részvényindexek végül előző napi záróértékeik fölé kapaszkodtak vissza, a Dow végül 46 pontos emelkedés után 0,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,3 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 0,2 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját.

Emelkedéssel zárta a hét második napját a magyar tőzsde, a BUX 611 pontos plusz mellett 1,5 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek kivétel nélkül emelkedéssel zárták a keddi kereskedést. A Magyar Telekom 0,8 százalékos erősödést követően 452 forinton zárt, a Richter 1,7 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5 220 forinton fejezték be a keddi kereskedést. A Mol 1,9 százalékos emelkedés után 2 914 forinton búcsúzott a hét második napjától. Az OTP hétfőn új történelmi csúcson zárt be, a bankpapír ma 13 550 forintnál újabb napon belüli történelmi csúcsot ütött, a keddi piaczárásra kissé alábbhagyott a kezdeti lendület, az OTP 13 540 forinton zárta a keddi kereskedést, ami újabb történelmi zárócsúcsot jelentett.

Mik az előjelek mára?

Az irányadó ázsiai részvényindexek összességében emelkedtek csütörtökön, a Nikkei 0,6 százalékos erősödése mellett hongkongi tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékot esett. Ázsia más részein is emelkedtek a tőzsdék a hét negyedik napján, a szingapúri tőzsde 0,9 százalékos emelkedése mellett a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot erősödött. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 55 pontos plusza 0,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Az óceán mindkét partjáról beérkező vállalati gyorsjelentések mellett az európai, októberi előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek lehetnek piacmozgató hatásúak, emellett a piaci szereplők az EKB kamatdöntő ülésére figyelnek majd, az esemény azért is érdekes lehet, mert ez lesz Mario Draghi utolsó kamatdöntő ülése az előtt, hogy novembertől Christine Lagarde lép a helyére.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön az ÁKK kötvényaukcióját leszámítva üres a hazai makronaptár. Franciaországból, Németországból és az eurozónából az októberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit teszik közzé, emellett a befektetők az EKB mai kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők, melyen a várakozások szerint nem csökkentik ismét a betéti kamatot a szeptemberi lépés után. Az Egyesült Államokból a Markit az októberi, előzetes beszerzési menedzserindexei mellett a szeptemberi újlakás-értékesítési statisztikák érkeznek majd.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését többek között a Twitter, az Amazon és a Visa is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Sokkolt a Tesla, ez most tényleg nagy meglepetés

Több szempontból is meglepő, meglepően jó eredménnyel örvendeztette meg a longosokat, és ijesztette meg a shortosokat tegnap piaczárást követően a Tesla. Az amerikai autógyártó profitot ért el a harmadik negyedévben, miközben az elemzők többsége veszteséggel számolt.

Tovább a cikkhez

Afrikai csalók áldozata lett a CIG, óriásira nőhet a veszteség

Azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának a Magyar Nemzeti Bank. A lépés oka, hogy a  CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító hamis viszontbiztosításokat kötött az EMABIT-tal, és októberben  egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz. Az ügy hosszú és bonyolult jogvitába torkollhat.

Tovább a cikkhez
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Alteo klub