BÉT
Üzlet

Az Opusnak is fáj a CIG zuhanása

Portfolio
Zuhan a CIG Pannónia árfolyama a mai kereskedésben, ami nem jó hír a cégben jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosoknak, például az Opusnak sem. A cég a Konzumtól „örökölte” meg a CIG Pannónia közel 25 százalékos részesedését, ami a Konzum és az Opus július eleji egyesülése óta közel 4 milliárd forintot veszített értékéből. Az Opus számára a biztosítás nem egy stratégiai üzletág, "likvid befektetésként" gondol a CIG Pannóniára, és a CIG közleményét követően jelezte, hogy nem fog tőkét tenni a CIG-be.

Limittel esett a CIG Pannónia árfolyama a mai kereskedésben, miután a társaság közölte, hogy azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának a Magyar Nemzeti Bank. A lépés oka, hogy a  CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító hamis viszontbiztosításokat kötött az EMABIT-tal, és októberben  egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz.

cigpanoniaaaaa

A mai eséssel együtt a CIG Pannónia részvényeinek árfolyama 50 százalékos mínuszban tartózkodik idén.

Ez pedig nem jó hír például az Opusnak sem, amely közel 25 százalékos részesedéssel a CIG Pannónia legnagyobb tulajdonosa.

Azt a 23,466 millió darab CIG Pannónia-részvényt, amivel most az Opus rendelkezik, még az Konzumtól „örökölte”, a július elején életbe lépett Konzum-beolvadással került a vállalathoz. A Konzum 2018 májusában (ekkor történt a cégbírósági bejegyzés) egy zártkörű tőkeemelés során jutott a közel 24 millió darab CIG Pannónia-részvényhez.

A biztosítás nem tartozik az Opus négy fontos stratégiai üzletága közé, az Opus többször jelezte, hogy csak likvid befektetésként gondol a CIG Pannónia-részesedésre (ahogy a 4iG vagy az Appeninn-részesedésére), amelynél az alapvető cél az elérhető legnagyobb profit (akár osztalék, akár tranzakció útján). Ez azt sugallja, hogy akár meg is válhat a CIG Pannónia-részvényektől az Opus, legutóbb például a Titász-tranzakció kapcsán nyilatkozott úgy a cég, hogy ha kell, akkor akár a likvid befektetéseiből is finanszírozhatja az áramhálózatot működtető cég felvásárlását (egyébként az Appeninn-részesedése felét azóta már eladta).

A CIG Pannónia-részvénycsomag értéke nagyot esett azóta, hogy a Konzumhoz (majd utána az Opushoz) került. Amikor a Konzum tőkeemelését a CIG Pannóniában 2018 májusában bejegyezte a cégbíróság, még több mint 10 milliárd forintot ért a részesedés, ennek a 23,466 millió darabnak most, a mai árfolyamesés után már csak 4,8 milliárd forint az értéke. Amióta július elején az Opushoz került a részesedés, közel 4 milliárd forinttal csökkent az értéke.

A CIG Pannónia ma reggeli bejelentését követően nem sokkal az Opus azt közölte, hogy nem kíván tőkét emelni a cégben vagy más pénzügyi segítséggel élni a CIG-nél. Az Opus árfolyama kismértékben esik a mai kereskedésben, jelenleg 1,2 százalékos mínuszban áll a papír.

opussss
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld