Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Üzlet

Csalók áldozata lett a CIG, óriásira nőhet a veszteség

Portfolio
Azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának a Magyar Nemzeti Bank. A lépés oka, hogy a  CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító nevében hamis viszontbiztosításokat kötöttek az EMABIT-tal, és októberben egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz. Az ügy hosszú és bonyolult jogvitába torkollhat.

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (amely a tőzsdei CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 100%-os tulajdona)  olasz határon átnyúló tevékenységével kapcsolatban az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését, és a már megkötött szerződések meghosszabbítását, a leányvállalatnál, az olasz határon átnyúló tevékenységgel összefüggő célvizsgálat lezárásáig, de legfeljebb egy éves időtartamra.

Egyben kötelezte a biztosítót (EMABIT), hogy biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható, a Biztosító pénzügyi helyzetét nem veszélyeztető, megerősített kockázatkezeléssel és kontrollokkal ellátott művelését biztosító intézkedések meghozatalát – különös figyelemmel az olaszországi határon átnyúló tevékenysége keretében a kezesség és garancia ágazat tekintetében már vállalt biztosítási kockázatokra, valamint felmerülő működési kockázatokra – haladéktalanul kezdje meg.

A döntés a felügyeleti hatóság még kedden hozta meg, ma jelent meg a BÉT honlapján. A CIG részvényeit már kedden felfüggesztették a tőzsdén.

A nagy olasz bukás

A CIG biztosítója az olasz határon átnyúló tevékenységét 2014 óta műveli. Jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban. A teljes olaszországi kitettség 504,5 millió euró. Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

A Társaság viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó vesztesége a harmadik negyedévben 525 millió forint lehet a korábban jelzett 670 millió forint helyett, a második negyedévben már elszámolt 692 milliós bukás után.

A teljes olaszországi határon átnyúló kezesi biztosítások tekintetében a kárhányad 33%(1 428 millió forint összes kárráfordítás / 4 348 millió forint megszolgált díj), a hamis viszontbiztosítással rendelkező állomány kárhányada 25% (519 millió forintkárráfordítás / 2 062 millió forint megszolgált díj) - írja közleményében a cég.

Vitatott kár

Az EMABIT-hoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limit - azaz összesen 10 millió euró - megfizetésére vonatkozóan.

Az EMABIT vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, továbbá egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal. A szerződés alapján az alapkötelem körülményeinek tisztázását és a kár mértékének bizonyítását várja el a Biztosító ahhoz, hogy kötelezettségei fennállását elismerje. Tekintettel arra, hogy a lehívás 2019. október 15-én érkezett, erre vonatkozóan az érintettektől megfelelő tájékoztatást az EMABIT még nem kapott.

A leányvállalat érdekeinek képviseletével neves angol és olasz ügyvédi irodákatbíztak meg, az ügyek alakulásáról folyamatosan tájékoztatják részvényeseiket. A menedzsmentrészletes akciótervet készít elő az Igazgatóságnak a helyzet átfogó rendezéseérdekében.

Tőkeemelés kell

Fenti események a leányvállalat szavatoló tőke megfelelését befolyásolják, ezért tőkeemelésre lesz szükség az EMABIT-ban. Ennek mértéke a leírt tények eredményétől függ. A menedzsment részletes akciótervet készít elő az Igazgatóságnak a helyzet átfogó rendezése érdekében.

A korábban jelzett 692+670 millió forintos veszteség a közlemény alapján 692+525 millió forintra csökkent (második és harmadik negyedév), vagyis várhatóan összesen 1,362 milliárd forintos mínuszt könyvel a társaság ebben a két negyedévben az ügyből származó veszteségként, ez önmagában elvinné a csoport éves nyereségének közel kétharmadát.

Az októberben benyújtott lehívási igény azonban még csúnyábban fest, ez alapján akár további 3,3 milliárd forint körüli összeget is fizethet a CIG EMABIT, de ezzel már valószínűleg nagyon előre szaladtunk, az üggyel kapcsolatos jogviták akár évekig is elhúzódhatnak.

Minderre egy olyan időszakban kerül sor, amelyben a CIG-csoport egésze kellően feltőkésített a Konzum korábbi tőkeemelésének köszönhetően (a saját tőke 18 milliárd forinton állt év közepén, ami a CIG Pannóniánál 321%-os Szolvencia 2 mutatóval párosult), a CIG EMABIT feltőkésítésével tehát feltehetően nem lesz gond.

Más kérdés, hogy az ügy miatt eltűnő százmilliókat, (ha nem súlyos milliárdokat) a biztosító más, jövedelemtermelő tevékenységekre, akvizíciókra is költhette volna.

cigpannonia
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak