GettyImages-494817174
Üzlet

Miért szállt el az OTP?

Az elmúlt napokban látványosan emelkedett az OTP árfolyama, pedig vállalatspecifikus hír nem érkezett, ami megmozgatta volna az árfolyamot. Inkább arról lehet szó, hogy több tényező együttesen hatott az OTP piacán, ezeket gyűjtöttük össze.
  • Technika: Vállalatspecifikus hírek hiányában leginkább technikai okokkal magyarázható az OTP meredek emelkedése, a magyar bankpapír árfolyama ugyanis hónapokon keresztül egy relatíve szűk sávban haladt, a nagyjából 11 800 és 12 800 forint közötti sávból felfelé tört ki, ez pedig meghozta a vevőket az OTP piacára, a részvényárfolyam magas forgalom mellett emelkedett a kitörés után.
ooo
  • Jó a nemzetközi tőkepiaci hangulat: A vezető amerikai részvényindexek történelmi csúcsuk közelében állnak, az elmúlt hetekben jellemzően az európai tőzsdék is emelkedtek, ez pedig a magyar tőzsdét, azon belül a legnagyobb forgalmú, leginkább fókuszban lévő papírt, az OTP-t is felfelé húzta.
  • Lemaradó volt a BUX: Október közepéig inkább a lemaradók között szerepelt a magyar részvénypiac, az elmúlt napokban azonban rátaláltak a befektetők, elsősorban az OTP-n keresztül szereztek kitettséget a befektetők a magyar részvénypiacon.
  • Jön a gyorsjelentés: Az OTP 2 hét múlva, november 7-én teszi közzé harmadik negyedéves számait, az alapfolyamatok alapján a második negyedévhez hasonlóan (akkor 105 milliárd forint profitot ért el a bank) újabb erős negyedév lehetett a szeptemberrel végződő három hónap, ráadásul abban a negyedévben a kimutatásokban már szerepelnek a megvásárolt montenegrói és moldáviai bank számai is (a megvásárolt szerb és a szlovén bank eredménye még nem).  A befektetők elkezdhették beárazni a vélhetően nagyon combos harmadik negyedéves eredményt.
  • Eladhatják a szlovák bankot: A Portfolio konferenciáján Wolf László arról beszélt, hogy az OTP az egyik nem mérethatékony bankja eladásának dolgozik, utalva arra, hogy ez a bank a szlovák lehet. A szlovák OTP az elmúlt években összességében nem tett hozzá a csoport eredményéhez, de jellemzően inkább veszteséget termelt (2007 óta 6,4 milliárd forint a mínusz), a befektetők örülhetnek annak, hogy az OTP portfóliót tisztít, és megválik a veszteséges és nem mérethatékony tevékenységektől.
  • Lengyel bankvásárlás: Lengyel lapértesülések szerint az OTP is érdeklődhet a Commerzbank lengyel leánybankja, az mBank megvásárlása iránt. Szerintünk minimális az esélye annak, hogy az OTP vegye meg az mBankot, de a pletyka újra az OTP-re, mint a régióban aktívan akviráló pénzintézetre irányította a külföldi befektetők figyelmét.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty