elektromoscigi
Üzlet

Halálesetekről szólnak a hírek, Németországban is összeesett az e-cigaretta eladás

Portfolio
Az Egyesült Államokban napról napra egyre több halálesetet hoznak összefüggésbe az e-cigaretta használatával, ami az Amerikán kívüli az eladásokat is visszavetette. Annak ellenére, hogy alátámasztott szakértői vélemények egyelőre nincsenek azzal kapcsolatban, hogy különösebb kockázatot jelentene a termék a fogyasztókra.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio következő egészségügyi konferenciáján is.

Egyre több halálesetről érkezik hír az Egyesült Államokból az e-cigarettát fogyasztók köréből, ami már hatással van az értékesítésekre és nem csak Amerikában. Németországban a forgalmazók az eladások drasztikus visszaesését tapasztalják az elmúlt hetekben. A Dohánymentes Fogyasztói Szövetség felmérése szerint (amit 600 értékesítő megkérdezésével végeztek), kiderül, hogy a válaszadók több mint fele 30-40 százalék közötti visszaesést tapasztalt az eladásokban, az ötödüknél pedig több mint 50 százalékkal zuhantak az értékesítések. A megkérdezettek nagy többsége, 88 százalék számolt be arról, hogy az amerikai események valamilyen szintű negatív hatással vannak.

Sok fogyasztó nagy dilemmában van. Vannak, akik az amerikai események hatására leállnak az e-cigaretta használatával és ismét dohányozni kezdenek – mondta el a szövetség elnöke, Dustin Dahlmann. Hozzátette, hogy eddig egyedül az Egyesült Államokban jelentkeztek halállal végződő esetek, Európában nincs egyetlen, ami csak akár gyanús lenne. De Európában nagyon szigorúan szabályozzák az összetevőket.

Az amerikai egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 34 haláleset hozható összefüggésbe az elektromos cigaretták használatával. Emellett mintegy 1600 megbetegedésről tudnak.

De a képet árnyalja, hogy több bizonyíték felmerült azzal kapcsolatban, hogy ezeknek a megbetegedéseknek az okozója az utcáról, illegális árusoktól származó, THC-tartalmú vegyületek lehetnek.

Az e-cigarettákban nincs dohány. A működésének alapja, hogy a nikotintartalmú folyadékot felhevíti és ezt a vízgőzt kell belélegezni. A jelenlegi, hivatalos állás szerint kevésbé ártalmas az egészségre, mint a hagyományos dohánytermékek. Dahlmann szerint az amerikai eseteknél nem a hagyományos cigaretták okozták a bajt, hanem az e-jointok, amelyek THC-tartalmú olajokat tartalmaznak. Nem szabad a két terméket egy kalap alá venni. Európában pedig nincsenek kockázatnak kitéve a fogyasztók, mert nikotinon kívül más vegyi anyagot nem adhatnak hozzá, ami az egészségre ártalmas lehet – teszi hozzá.

Az e-cigaretták piacát jellemzően azok az emberek adják, akik dohányoznak, de szeretnének leszokni. Németországban gyorsan nő a piac (bár igaz, hogy a bázis alacsony), az éves átlagos növekedés 25 és 40 százalék között van. Dahlmann becslései szerint idén 570 millió euró körül alakulhatnak az értékesítések, ami 24 százalékos növekedés év/év alapon, és ez nem a legerősebb iparági becslés. De még így is eltörpül a hagyományos dohányipar mellett, 2017-ben a cigaretták és dohánytermékek eladásai 26 milliárd eurót tettek ki.

(Finanztreff)

Elon musk tesla
STA_1550
parlament országgyűlés
BÉT
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Keressük hosszú távra a legjobb befektetést.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donald trump