BÉT
Üzlet

Közel 12 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet a Vajda-Papírnál

Portfolio
A nyáron útjára induló MNB kötvényvásárlási program keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol a hazai székhelyű társaságok által kibocsátott, legalább B+ minősítésű vállalati kötvényeket, amihez a cégeknek át kell esniük egy hitelminősítésen. A Scope Ratings az elmúlt hónapok során több hazai cég minősítését is elvégezte, a Scope ma a Vajda-Papír Kft. minősítését is közzétette, a cég 11,7 milliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényt.

A Magyar Nemzeti Bank idén nyáron indította el a vállalati kötvényvásárlási programját, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a társaságok által kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán sorra végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, ma a hitelminősítő a Vajda-Papír Kft. értékelését tette közzé.

A Vajda-Papír B+ besorolást kapott a hitelminősítőnél pozitív kilátások mellett, míg a társaság kötvényei szintén B+ besorolást kaptak, ami az MNB által támasztott minimumelvárás ahhoz, hogy adott társaság a Nemzeti Kötvényprogramba bekerülhessen.

Vajda-Papír, Scope

A Vajda-Papír üzleti kockázati profilját pozitívan befolyásolja, a cég higiéniai papírtermékei iránt mutatkozó mögöttes kereslet, tekintettel a fogyasztási termék-iparág alacsony ciklikusságára. A cég szilárd piaci pozícióval rendelkezik Magyarországon, különösen a saját márkás termékek esetében, azonban a társaság még mindig relatíve kicsi gyártó a teljes, európai higiéniai papírtermék-piacon. 2018-ban a vállalat ’’a távol az otthontól’’ szegmensekre kezdett fókuszálni, amivel tovább növelheti a piaci részesedését, és javíthatja a vevői diverzifikációt. A Vajda-Papír több mint hatvan vevővel rendelkezik, beleértve a belföldi és nemzetközi kiskereskedelmi láncokat, mint a Tesco, az Auchan, a Penny-Market, Lidl, az ICA, a CBA, a Reál, a Metro és a Spar. Noha a cég esetében a kockázat koncentrációját jelenti, hogy a vállalat öt legnagyobb vevője teszi ki az eladások több mint 55 százalékát, a Scope elismeri a minőség-orientáció és versenyképesség adottságait, amelynek segítségével a cég megtartja és bebiztosítja nagy vásárlóit az idők folyamán (a márkázott és a saját márkás termékek esetében is). A cégnek több mint 600 terméke van, a kínálatban alacsony és közepes árú termékek mellett a prémium márkák is megtalálhatók.

Tavaly, a Vajda-Papír működési szinten veszteségről számolt be, amely mögött jelentős részben a nyersanyagárak jelentős növekedése állt, amelyek volatilisak, és a cég költségbázisának több mint 50 százalékát teszik ki. A cég pénzügyi kockázati profilja esetében a Scope értékelése még mindig tükrözi a magas tőkeáttételt és a cég múltbeli, volatilis számait, amelynek eredményeként a vállalat pénzügyi kockázati profilja gyengébb a cég üzleti kockázati profiljánál. Az elemzés kiemeli, hogy a cég idei, még nem auditált számai alapján konzervatívabb tőkeszerkezetről számolhat be a következő 12-18 hónap folyamán.

A Scope szerint a cég likviditása és pénzügyi flexibilitása kissé korlátozott jelenleg, de a kilátások kedvezőek. Bár a vállalat 2018. év végén 0,2 milliárd forintos készpénzállománnyal rendelkezett, ami nem elegendő a rövid távon fennálló, 1,2 milliárd forintos hitelei fedezésére, azonban a társaság azóta egy új hároméves, 2,5 milliárd forintos forgóeszközhitelről állapodott meg, amit a Scope pozitívan értékelt. A Scope a rövid távú likviditást és pénzügyi flexibilitást kissé korlátozottnak tekinti, amíg a cég hétéves, a Növekedési Kötvényprogram keretein belüli, 11,7 milliárd forintos kötvényét kibocsátják, és a bankhiteleket refinanszírozzák (minderre várhatóan 2020 első negyedévében kerül sor).

A Vajda-Papír pozitív kilátásai tükrözik a cég folyamatban lévő pénzügyi átalakulását: a javuló EBITDA-t, az alacsonyabb nyersanyagárakat, a csökkentett működési költségeket, és a refinanszírozási tervekből adódó pozitív likviditási hatást. Ennek eredményeként a cég pénzügyi kockázati profiljával kapcsolatban a Scope úgy véli, hogy 2019 második felétől a cég többlet készpénztermelése konzervatívabb hitelezési mutatókhoz vezet. A cég kilátásai emellett azon várakozásokat is tükrözik, hogy a menedzsment középtávon tartózkodik a növekedési célú beruházásoktól addig, amíg a tőkeáttétel és a többlet-készpénz tartalék konzervatívabb szinteket nem ér el.

A hitelminősítést kedvezően befolyásolná, ha a Scope által számított, kiigazított adósság/EBITDA mutató a 4x alá menne, a cég refinanszírozási tervei sikeresek lennének, és a vállalat kötvényét az MNB-kötvényprogramjában sikeresen kibocsátanák.

A hitelminősítést negatív irányban befolyásolná, ha a cég nem tudna pozitív EBITDA-t elérni a 2019-es pénzügyi évben, és/vagy a szabad működési cash flow negatívba fordulna. Lehetséges leminősítést vonhatna maga után, ha a cég elindítaná a kettes fázisú növekedési terveit, mielőtt a készpénz-puffer lehetővé tenné a projekt nagyjából egyharmadának finanszírozását.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde 

Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti Tőzsde