Cimlap_ina
Üzlet

A finomítás vitte a prímet az INA-nál

Portfolio
A finomítás szegmens készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított EBITDA-ja 116 százalékkal tudott éves alapon növekedni a negyedévben, mellyel abszolút értékben majdnem behozta a kutatás termelés divízió 15 százalékkal 581 millió kunára csökkenő értékét.

Ma reggel közzétette az INA a harmadik negyedéves beszámolóját. A készletátértékelési hatástól és egyszeri tételektől tisztított EBITDA 184 millió dollárt ért el a negyedévben, mely 31 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon.

74 millió dollár lett a negyedév végső adózott eredménye, mely 10 százalékos csökkenés az előző év azonos időszaki 82 millió dolláros értékhez viszonyítva.

Az árbevétel 4 százalékkal 1 017 millió dollárra mérséklődött.

Az olajár esése tehető elsősorban felelőssé a csökkenő árbevétel és adózott eredmény számoknak, így a kutatás-termelés divíziónak (Upstream) köszönhető a gyengébb adózott eredményszám. Az olajkitermelés volumene stabil tudott maradni az egyiptomi kutatási és mezőfejlesztéseknek köszönhetően. A teljes termelés 2 százalékkal tudta meghaladni a 2018-as harmadik negyedéves termelési átlagot, és így napi átlagban 33 325 hordó olajegyenértékes lett. A szegmens egyszeri tételektől tisztított EBITDA-ja azonban 15 százalékkal 581 millió kunára esett.  

A finomítás és fogyasztói szolgáltatások szegmens jól teljesített a harmadik negyedévben, mely elsősorban a rijekai finomító fehérárú-kihozatal növekedésének és a kiskereskedelmi szegmens jó teljesítményének volt betudható. Az INA nem választotta szét a fogyasztói szolgáltatások szegmenset a finomítástól, így a Downstream számai tartalmazzák a kiskereskedelmi részleg eredményeit is. A negyedévben éves alapon 116 százalékkal növekedett a szegmens egyszeri tételektől és készletátértékelési hatástól tisztított EBITDA-ja, mellyel 536 millió kunát ért el, ami kis híján megközelítette a kutatás-termelés divízió eredményét. A nagykereskedelmi árrés is növekedni tudott a Bosanski Brod finomító kiesése miatt.

A fogyasztói szolgáltatás szegmens értékesítése 3 százalékkal tudtott növekedni, mely főleg a horvát és montenegrói piacnak volt köszönhető. A nem üzemanyag alapú szolgáltatások marzsai 18 százalékkal emelkedtek, mely egyrészt a Fresh Cornerek növekvő számának és a folyamatosan bővülő szolgáltatásoknak volt betudható.

A finomítás divízió tőkeberuházása (Capex) 821 millió kunára nőtt 2019 első kilenc hónapjában a 2018-as azonos időszaki 337 millió kunás értékéhez képest, mely a rijekai finomító fejlesztéséhez köthető, mely májusban fejeződött be.

Címlapkép: MTI

kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde