cimlap_OMV_1030
Üzlet

A Mol jobbat jelenthet, mint az OMV

Portfolio
Jelentett az kutatás-termelés túlsúlyos OMV, melynek a készletátértékelési hatásoktól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA-ja mind éves, mind negyedéves alapon csökkenést mutatott. Az eső olajárakat semmi sem tudta ellensúlyozni, holott a finomítás és kereskedelmi szegmens erős volt a negyedévben.
A november 7-i Energy Investment Forumon többek között Dr. Bacsa György, a Mol csoportszintű stratégia és üzletfejlesztés ügyvezetői igazgatója is elő fog adni, mellyel további részleteket megismerhetünk a Mol stratégiájából.

Ma reggel publikálta az OMV a harmadik negyedéves gyorsjelentését. Hasonló tendenciák figyelhetők meg az osztrák olajtársaság kapcsán, mint a lengyel szektortárs PKN Orlen és a horvát INA esetén, az alacsonyabb olajárak miatt gyengélkedő Upstreamet, és a javuló finomítói és petrolkémiai környezetnek köszönhetően erősebb Downstreamet hozott a negyedév.

Mivel az OMV Upstream túlsúlyos, ezért dollárban kifejezve mind éves, mind negyedéves alapon csökkent a készletátértékelési hatásoktól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA-ja. 1,711 milliárd dolláros CCS EBITDA-t ért el a társaság, mely negyedéves alapon 8,4 százalékos, éves alapon 1,6 százalékos visszaesésnek felel meg.

Az árbevétel a csökkenő olajáraknak köszönhetően negyedéves alapon 1,4 százalékkal mérséklődött, azonban éves alapon 6,1 százalékkal növekedett a negyedévben.

Az Upstream szegmens CCS EBITDA-ja annak ellenére tudott csökkenni, hogy a negyedévben éves alapon 74 ezer hordó olajegyenértékessel 480 ezer hordóra sikerült növelni a kitermelési volument napi átlagban. Mivel a vállalat által realizált olaj ára 13 százalékkal, a gázé pedig 17 százalékkal esett, ezért összességében csökkent a szegmens eredménye.

A finomítás-kereskedelem üzletág (Downstream) minimálisan, de növelni tudta hozzájárulását az eredményhez. Amint azt a korábban jelentő olajtársaságoknál is megfigyelhettük, a finomítói és petrolkémiai marzsok éves alapon jóformán változatlanok maradtak, azonban a 96 százalékot elérő finomítói kihasználtság és az erős fogyasztói szolgáltatásoknak köszönhetően (az OMV a Downstream részeként mutatja ki) emelkedni tudott a szegmens CCS EBITDA-ja.

A holnap hajnalban jelentő Moltól hasonló tendenciákra számítunk, gyengélkedhet a kutatás-termelés divízió, viszont erős lehet a finomítás és a fogyasztói szolgáltatások szegmens.

Az OMV árfolyama jelenleg fél százalékot meghaladó esésben tartózkodik, azonban idén már közel 40 százalékot száguldott az árfolyam.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Alteo klub