cimlap_Mol1031
Üzlet

Akár speciális osztalék is jöhet a Molnál

Portfolio
Az elemzői konferenciahíváson szó esett az idei év teljesítménye után járó speciális osztalék kérdésköréről, a megnövekedett pénzügyi veszteségek okáról, de több információt megtudhattunk a társult vállalkozások gyengébb eredményhozzájárulásáról és a petrolkémiai termelés visszaeséséről is. Mindeközben hosszútávú kőolajimport szerződést kötött a Mol a Lukoillal.
A Mol topmenedzsre is jelen lesz a november 7-én megrendezésre kerülő Energy Investment Fórumon

Az elemzői telefonkonferencián elhangzottak

  • Az elemzői telefonkonferencián felmerült a kérdés, hogy az idei eredmény után is számíthatnak-e speciális osztalékra a tulajdonosok.  A menedzsment válasza az volt, hogy ez egyrészt az év végén realizált eredmény függvénye, másrészt hosszútávon optimalizál a kérdéskörben a vezetés, amennyiben a tőkeberuházások (CAPEX) mértéke és a globális makrokörnyezet lehetővé teszi, abban az esetben elképzelhető.
  • A petrolkémiai termeléscsökkenés tervezett karbantartási munkálatoknak volt köszönhető mind a TVK-ban mind a Slovnaftban, és terv szerint a negyedik negyedévben is folytatódni fog, így továbbra is alacsonyabb petrolkémiai termelés várható.
  • A társult vállalkozások eredményhozzájárulása csak technikai okok miatt volt negatív a negyedévben, mivel nem sikerült aktuálisan konszolidálni az eredményeket. Azonban a negyedik negyedévben ez megtörténhet, így a következő beszámolóban egy nagyobb szám jelenhet meg ezen az eredménysoron.
  • A megnövekedő veszteség a pénzügyi eredménysoron egyértelműen a gyengülő forintnak volt betudható, melyet a devizás hitelek átértékelésén szenvedett el a társaság.
  • A Mol Londonban fogja tartani a befektetői napját Jövőhét csütörtökön, majd azt követően november 11-én Budapesten, ahol majd több információt megtudhatunk a vállalat jövőbeli tervei kapcsán.

Mindeközben hosszútávú szerződést kötött a Mol a Lukoillal

A Reuters forrása szerint a Lukoil első embere, Vagit Alekperov szerdán azt nyilatkozta, hogy egy hosszútávú szerződést kötött a Mollal, mely évente 4 millió tonna nyersolaj szállítását jelentené jelentős mennyiségi rugalmassággal ellátva. A megállapodás időtartama 5 év, melynek értéke összességében elérheti a 10 milliárd dollárt.

Az éves szinten 4 millió tonna nyersolaj méreteiben igen jelentősnek számít a hazai olajtársaság életében, ugyanis nagyságrendileg 14-15 millió tonna olajat importál finomítási célokra.

Alekperov azt is elárulta, hogy november 14-15-én várhatóan Magyarországra fog érkezni egy petrolkémiával foglalkozó delegáció, melynek célja a tudásmegosztás lehet a két vállalat között.

Mint azt már korábban említettük, Magyarország megállapodott a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel, mely lényegében azt tartalmazza, hogy az oroszok az olaj klórszennyezettsége következtében keletkező minden költséget fedeznek, magába értve a szennyezett olaj tárolását, mozgatását, bekevérését.

Címlapkép: MTI

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty