FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Kilógtunk a sorból, nagy eséssel zárt a BUX

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítettek a csütörtöki kereskedés második felében. A magyar tőzsde azonban lefelé lógott ki a sorból, a BUX nagyot esett, míg a hazai blue chipek közül a Mol és az OTP teljesített a leggyengébben.

Nagy eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX

Nagy eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 637 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek kivétel nélkül eséssel zárták a hét negyedik napját. A Magyar Telekom 0,6 százalékos esés után 439 forinton zárt, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5 460 forinton fejezték be a csütörtöki kereskedést. A Mol 2,2 százalékos esést követően 2 912 forinton búcsúzott a hét negyedik napjából, míg az OTP 2,1 százalékot esett, a bankpapír 13 570 forinton fejezte be a csütörtöki kereskedést. A hazai részvényindex pénteken zárva tart majd, arról, hogy a fontosabb külföldi tőzsdék közül hol kereskedhetnek majd a befektetők, itt írtunk részletesen.

Kilógunk a sorból, nagyot esett BUX

Míg az irányadó európai részvényindexek többsége mérsékelt elmozdulást mutat a csütörtöki kereskedés második felében, a DAX előző napi záróértéke közelében jár, míg a CAC40 0,3 százalékot esett. A magyar tőzsde kilóg a sorból, a BUX nagyot esett, a hazai részvényindex 5,5 milliárd forintos forgalom és 673 pontos mínusz mellett 1,6 százalékot esett. A hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom 0,3 százalékos esése mellett a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb. Az OTP és a Mol különösen rosszul teljesít ma délután, az OTP 2,1 százalékos esése mellett a Mol 2,2 százalékkal került lejjebb.

Nagyot esett a Mol, lefordult a magyar tőzsde

A csütörtöki piaczárás felé közeledve a korábbi esés egy részét ledolgozva felemásan teljesítenek az irányadó európai tőzsdék, míg a régiós részvényindexek lejjebb kerültek. A lengyel tőzsde 1,2 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a bécsi börze 1 százalékkal került lejjebb. A hazai részvényindex is lejjebb került, a BUX  4,1 milliárd forintos forgalom és 678 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül a 2,2 százalékkal lejjebb kerülő Mol teljesített a leggyengébben. A BUX komponensei közül a Waberer’s papírjai teljesítenek a leggyengébben ma délután.

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék a csütörtöki piacnyitás után, miután a befektetők a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos új híreket emésztették. Tegnap jelentették be, hogy a chilei elnök lemondta a november közepére tervezett APEC-csúcstalálkozót az országban kirobbant erőszakos tüntetések miatt, a befektetőket mindez óvatosságra inthette, mivel a tervek szerint itt írták volna alá az USA és Kína részleges kereskedelmi megállapodását. A hangulatra szintén árnyékot vethetett, hogy kínai illetékesek továbbra sem biztosak abban, hogy megszülethet egy hosszútávú kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal. Donald Trump ezt követően ma azt nyilatkozta, hogy hamarosan bejelentik a részleges kereskedelmi megállapodás új helyszínét.

Az egyedi részvényeknél a Facebook 3,1 százalékkal került feljebb, miután a cég tegnapi gyorsjelentéséből kiderült, hogy folytatódott a kétszámjegyű növekedés a Facebooknál a harmadik negyedévben. Az Apple árfolyama 1,5 százalékot emelkedett, miután a cég tegnap publikált gyorsjelentéséből kiderült, hogy nem estek olyan mértékben az iPhone-eladások a harmadik negyedévben, mint amire az elemzők számítottak. A tengerentúli piacnyitástól távolodva a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett.

Érdemes eljönni a Portfolio befektetői klubjára

Az elmúlt időszak folyamán több jó hír is érkezett az Alteotól, a társaság a korábbi befektetési programjának lezárása után újat indított, amelyhez csaknem 3,5 milliárd forint friss tőkét vont be a tőzsdén keresztül és nemrégiben az is eldőlt, hogy a cég a Növekedési Kötvényprogram keretében 9 milliárd forintnyi forrást tervez bevonni. Annak érdekében, hogy a befektetők részletesen megismerjék az Alteo jövőbeni terveit, a Portfolio befektetői klubot szervez, érdemes eljönni!

Lefordultak az európai tőzsdék

A Fed szerdai kamatvágása után mérsékelt erősödéssel zárták a hét negyedik napját a tengerentúli tőzsdék, míg az S&P500 új történelmi csúcson tudott bezárni. Ázsiában az irányadó részvényindexek többsége emelkedett a Fed szerdai kamatcsökkentése után, a piaci kommentárok szerint azonban a hangulatra rányomta bélyegét, hogy a Kínából beérkező októberi feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek alulmúlták az előzetes várakozásokat. A Nikkei 0,4 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékos eséssel zárt.

Az európai tőzsdék minimális elmozdulással vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek, majd a délelőtt második felében elromlott a hangulat, miután a Bloomberg szerint a kínai illetékesek továbbra sem biztosak abban, hogy megszülethet egy hosszútávú kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal. A Bloomberg kínai forrásai magánbeszélgetésekben mondták el kétségeiket, szerintük az ázsiai ország a leginkább vitatott kérdésekben nem fog engedni Donald Trump nyomásának, így esélytelen egy átfogó kereskedelmi megállapodás megkötése, legfeljebb részsikereket lehet elérni. A kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság felerősödése után az európai tőzsdék lefordultak, a CAC40 0,6 százalékos esése mellett a DAX 0,7 százalékkal került lejjebb.

Még mindig be tud rántani új embereket a Facebook

Folytatódott a kétszámjegyű növekedés a Facebooknál a harmadik negyedévben – derül ki a társaság tegnap este közzétett negyedéves gyorsjelentéséből. A felhasználók száma tovább nő és a hirdetőket sem riasztották el az adatbiztonsági és szabályozói aggodalmak, a mobil hirdetések hasítanak. A Facebook árfolyama 5 százalékot emelkedett a negyedéves számokra a zárás utáni kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Szárnyal a Fiat-Chrysler a fúzió hírére, míg a Peugeot árfolyama nagyot esett

Szerda reggel olyan hírek érkeztek, hogy egyesülhet a Fiat-Chrysler (FCA) és a Peugeot Citreon csoport (PSA), majd ezt követően a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a tulajdonosok meg is állapodtak. Ezt követően ma a felek hivatalosan is bejelentették, hogy a megállapodás létrejött, amelynek keretében egy olyan új autógyártó jön létre, amelyet az eddigi tulajdonosok 50-50 százalékban birtokolnak majd, és így a világ negyedik legnagyobb autógyártója jönne létre az értékesítési számai alapján. A hivatalos bejelentést követően a Fiat-Chrysler árfolyama 8,7 százalékot emelkedett, míg a Peugeot 12,3 százalékot zuhant.

Közzétette értékesítési riportját az AutoWallis, emelkedik az árfolyam

Az AutoWallis ma reggel értékesítési riportot tett közzé, amiből az értékesítési trendek jól látszottak: ez alapján jól alakulnak az alapfolyamatok a társaságnál, hiszen az új és használt járművek eladása is nagyot emelkedett, és a szolgáltató üzletágban is jelentős a növekedés. Az AutoWallis mindhárom üzletága a Nemzetközi disztribúciós, a Belföldi disztribúciós és az Autóipari szolgáltatói szegmens is növekedést ért el 2019. első három negyedévében, összemérve az előző év hasonló időszakával az összesített értékesítési darabszámokat, szervizórák számát és a kölcsönzési flottaméretet. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a társaság első kilenc havi adatai alapján elmondta, hogy a stratégia megvalósítása megfelelően halad, az organikus növekedésben további lehetőségek rejlenek, és az is látszik, hogy az AutoWallis piacait az uniós átlagot meghaladó növekedés jellemzi.

Az AutoWallis árfolyama 4,7 százalékot emelkedett ma reggel, majd a részvény lendülete a délelőtt második felére ráfordulva alábbhagyott, a társaság részvényárfolyama 1,4 százalékkal került ma feljebb.

Lefordult a Richter, esik a Mol

A csütörtöki piacnyitástól távolodva lefordult a magyar tőzsde, a BUX 967 millió forintos forgalom és 373 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tud emelkedni ma reggel, a telekomcég részvényei 0,3 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,5 százalékos esése mellett a Richter 1,9 százalékot esett, bár érdemes megjegyezni, hogy a Richter három százalékos mínuszban is járt már ma délelőtt, majd a részvényt kissé visszahúzták. A Mol mérsékelt emelkedéssel indította a csütörtöki kereskedést, a társaság harmadik negyedéves gyorsjelentése után, majd az árfolyam lefordult, a Mol 1,2 százalékot esett. A Mol és a Richter esése mögött nagy valószínűséggel profitrealizálás húzódhat meg az elmúlt napok emelkedései után.

Veszik az új iPhone-okat, de ezzel sem váltotta meg a világot az Apple

Nem estek olyan mértékben az iPhone-eladások a harmadik negyedévben, mint amire az elemzők számítottak - derült ki az Apple zárás után közzétett negyedéves gyorsjelentéséből. A cég bevétele a várt stagnálással szemben kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához képest és bár a nettó erdmény csökkent, az egy részvényre jutó eredmény a saját részvény visszavásárlások miatt emelkedni tudott. A menedzsment optimista a karácsonyi időszakra, különösen ami a szolgáltatásokat és a hordható eszközök üzletágat illeti, Kínában pedig stabilizálódni látszanak a bevételek, ami szintén jó hír a cégnek. Összességében nincs baj az Apple-nél, még mindig masszívan termeli a profitot és a készpénzt és bár az iPhone-eladások valóban gyengélkednek, az erős profit marzsú szolgáltatások egyre inkább előre törnek.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentést tett a 4iG, emelkedik az árfolyam

A 4iG ma bejelentette, hogy a társaság igazgatósága úgy döntött, hogy amennyiben a Magyar Telekom és a 4iG megállapodik a T-Systems akvizíció feltételrendszerében, akkor a Jászai Gellért tulajdonában lévő KZF Vagyonkezelő a 4iG-ben 30 milliárd forint összegű ázsiós tőkeemelést hajt végre 2019. december 31-ig. A KZF a tőkeemeléshez szükséges forrást a rendelkezésére álló hitelkeretből biztosítaná.

A T-Systems Magyarország megvásárlására irányuló tárgyalások sikeres lezárása esetén a 4iG két forrásból is finanszírozná az akvizíciót és további növekedési terveit. Egyrészt a most bejelentett 30 milliárd forintos ázsiós tőkeemelésből, másrészt a 4iG részt vesz az MNB Növekedési Kötvényprogramjában is, amelynek keretében november végéig 30 milliárd forint értékben bocsáthat ki zártkörű aukción vállalati kötvényeket. A bejelentés után a 4iG árfolyama 1,6 százalékkal került ma feljebb.

Emelkedik a Mol a harmadik negyedéves gyorsjelentése után

Ma hajnalban tette közzé harmadik negyedéves számait a Mol, az elemzői várakozásokat EBITDA és üzemi eredmény szinten sikerült a társaságnak felülmúlnia, az adózott eredmény viszont alacsonyabb lett a konszenzusnál, a menedzsment mindemellett 2,3 milliárd dollárról 2,4 milliárdra emelte a 2019-es EBITDA várakozását.

A befektetők az elmúlt napok folyamán vélhetően nagyrészt beárazták a kedvező iparági környezetből adódó számokat, amelyet követően a Mol árfolyama is nagyot emelkedett, a gyorsjelentés publikálása után a részvény tovább emelkedik, a Mol 0,5 százalékkal került ma feljebb.

Felfelé kapaszkodik a BUX a csütörtöki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a hét negyedik napja a magyar tőzsdén, a BUX 62 pontos plusz mellett 0,2 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítenek a csütörtöki piacnyitás után. Az OTP 0,2 százalékkal került feljebb, a Mol 0,4 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékot erősödött. A negatív kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó részvényei 0,4 százalékkal kerültek lejjebb.

Nagyot nőtt az AutoWallis

Nem klasszikus gyorsjelentést, hanem csak értékesítési riportot tett közzé ma az AutoWallis, amiből a vállalat eredmény- és mérlegszámait nem tudjuk kiolvasni, de az értékesítési trendek jól látszanak, ez alapján pedig jól alakulnak az alapfolyamatok a vállalatnál, hiszen az új és használt járművek eladása is nagyot emelkedett, és a szolgáltató üzletágban is jelentős a növekedés.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Kivárással indult a szerdai kereskedés az amerikai részvénypiacokon, a befektetők a Fed kamatdöntő ülésére vártak, a tegnapi piaczárás felé közeledve a tengerentúli tőzsdék emelkedni kezdtek, miután a Fed az előzetes piaci várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal 1,5-1,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. A kamatdöntéshez mellékelt közlemény arra utalt, hogy adatvezérelt üzemmódba vált a Fed, csak akkor lazít tovább, ha jelentős eltérést lát a jelenlegi pályához képest.A Dow végül 115 pontos emelkedés után 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,3 százalékos erősödés után új történelmi csúcson zárt be, míg a Nasdaq 0,3 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját.

Emelkedéssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 344 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Magyar Telekom 1,2 százalékos esés után 441,5 forinton zárt, míg az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, a bankpapír 13 860 forinton zárta a szerdai kereskedést. A Mol 1,3 százalékos emelkedés után 2 976 forinton zárta a hét harmadik napját, a Richter 1,5 százalékkal került feljebb, a gyógyszergyártó részvényei 5470 forinton vettek búcsút a szerdai kereskedéstől.

A vártnál jobb számokat tett közzé a Facebook, a közösségi médiacég bevétele a várt 17,4 milliárd dollárral szemben 17,65 dollár lett, míg az egy részvényre eső eredmény 2,12 dollár lett, ami szintén jobb lett az elemzők által várt 1,91 dolláros EPS-nél. A Facebook árfolyama 4 százalékot emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Ma hajnalban tette közzé harmadik negyedéves számait a Mol, melyben a főbb eredménysorokon a várakozásoknál kedvezőbb számokkal rukkolt elő, míg a menedzsment 2,3 milliárd dollárról 2,4 milliárdra emelte a 2019-es EBITDA várakozását.

Mik az előjelek mára?

Ázsiában az irányadó részvényindexek többsége emelkedett a Fed szerdai kamatcsökkentése után, a piaci kommentárok szerint azonban a hangulatra rányomta bélyegét, hogy a Kínából beérkező októberi feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek alulmúlták az előzetes várakozásokat. A Nikkei 0,4 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 0,7 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji tőzsde 0,5 százalékot esett. Ázsia más részein emelkedtek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 0,7 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 21 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Fed szerdai kamatcsökkentése után a beérkező makroadatok felé fordul majd a piaci szereplők figyelme, míg a befektetők emellett ismét a vállalati gyorsjelentési szezon eredményeire fókuszálnak majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a külkereskedelem részletes számait teszi közzé, míg az ÁKK 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a szeptemberi kiskereskedelmi eladási statisztikákat publikálják, az eurozónából a harmadik negyedéves előzetes GDP mellett az októberi inflációs mutatót publikálják majd.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését többek között Kraft Heinz és az Estee Lauder is.  

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

30 milliárd forintos tőkeemelés jöhet a 4iG-nél

Amennyiben a Magyar Telekom és a 4iG megállapodik a T-Systems akvizíció feltételrendszerében, 30 milliárd forintos tőkeemelés jöhet a 4iG-nél.

Tovább a cikkhez

Erős negyedév a Moltól, megnövelt éves eredménycéllal fűszerezve

Ma hajnalban tette közzé a Mol harmadik negyedéves gyorsjelentését, melyben a főbb eredménysorokon a várakozásoknál kedvezőbb számokkal rukkolt elő. Az éves EBITDA célját 0,1 milliárd dollárral 2,4 milliárdra emelte, így pozitív árfolyamreakcióra számítunk a csütörtöki piacnyitás kapcsán.

Tovább a cikkhez
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944