cimlap_Mol1104
Üzlet

Közel 500 milliárd forintért szerez részesedést olajmezőben a Mol

Portfolio
A Mol-csoport és a Chevron ma szerződést írt alá azerbajdzsáni nem operált kutatási-termelési eszközök és csővezeték megvásárlásával kapcsolatban. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57%- os illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9%-os részesedése. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, mely a záráskor módosulhat.

Volt már hír a tranzakcióról

Október közepén írt arról a Reuters, hogy hatalmas akvizíciós célpontot nézett ki magának a Mol, az azeri ACG mezőben lévő részesedés 2 milliárd dollárba, vagyis több mint 600 milliárd forintba kerülhet, ami még Mol mércével nézve is hatalmas falat. A tranzakcióval 20 százalékkal nőhet a Mol szénhidrogéntermelése, és jelentősen emelkedhetnek a vállalat kőolajkészletei is, írta a Reuters. A hír egy része igaznak bizonyult, ugyanis a Mol valóban részesedést szerez az ACG mezőben, a vételár azonban a korábban megszellőztetetthez képest kedvezőbbnek tűnik. 

Nagy akvizíciót hajt végre a Mol

A Mol-csoport és a Chevron ma szerződést írt alá azerbajdzsáni nem operált kutatási-termelési eszközök és csővezeték megvásárlásával kapcsolatban. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57%- os illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9%-os részesedése. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár mely a záráskor módosulhat.

A BTC csővezeték a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel, és a zárást követően a Mol az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat.

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban 584.000 hordó/nap szintet ért el. Az operátor becslése szerint a 2017. szemptemberi 2049-ig terjedő licensz hosszabbítást követően a kitermelhető földtani vagyon 3 milliárd hordót tesz ki.

ACG_mezo

Az eszközök megvásárlása teljes mértékben illeszkedik a Mol 2030-as stratégiájában megfogalmazott célokhoz, egyúttal hozzájárul a Mol portfoliójának bővítéséhez:

  • a kutatás-termelés divízió hosszabb távú termelési potenciálja javul, ezáltal is hozzájárulva az integrált, külső környezetnek ellenálló üzleti modell elmélyítéséhez
  • a kutatás-termelés divízió hosszú-távú versenyképessége növekszik: a két évtizede megbízhatóan működő termelőeszköz mintegy 20 ezer hordó/nap termeléssel járulhat hozzá a Mol-csoport kihozatalához a következő években
  • a tranzakció elősegíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfoliójának bővítését a FÁK régióban nem operált részesedés megvásárlásával
  • jelentős mértékű EBITDA és cash-flow hozzájárulás: alacsony költségszintű eszköz, amely kis mértékű beruházási igény mellett alacsony olajárkörnyzetben is profitábilsan működhet
  • Azerbajdzsán hosszú múltra visszatekintő, stabil, befektető-barát szabályozási környezettel rendelkezik, az ACG olajmező messze a legfontosabb stratégiai eszköz az országban
  • A tranzakciót rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol, a tranzakció nem befolyásolja a vállalat alaposztalék növelésére vonatkozó szándékát

A tranzakció zárása további kormányzati és szabályozói engedélyek megszerzéséhez kötött, mely 2020 második negyedévében történhet meg. A Mol várakozásai szerint a vállalat teljes 2P készletállománya 360-380 millió hordóra módosulhat 2020 végére.

Illeszkedik a stratégiába

Már évek óta téma, hogy a Mol továbbra is napi 100 ezer hordó olajegyenértékes felett szeretné tartani termelési szintjét, mely egyfajta diverzifikációt jelenthet a finomítás szegmensben tapasztalható ciklikussággal szemben. 2019 második negyedévében 112 000 hordó olajat és gázt termelt ki az olajtársaság napi szinten, azonban inorganikus akvizíciók híján a folyamatosan csökkenő magyar és horvát termelés hatására jelentős kihozatalcsökkenés következne be.

A társaság megemelte a 2019-21-es periódusra 5 000 hordóval, a 2022-23-as időszakra pedig 10 000 hordóval a napi termelési előrejelzését, mellyel így továbbra is 100 000 hordó felett maradhat a kihozatal az elkövetkezendő 4 esztendőben. Így első ránézésre úgy tűnt, nincs lépéskényszerben a Mol, ezért  gondosan válogathatott a kínálkozó Upstream termelő mezők között.

Az akvizícióval nagyságrendileg 120-140 millió hordóval nőhet 2020 végére az évente korábban 40 millió hordóval apadó készletszint. 2023-ra a 2018 év végén rendelkezésre álló 324 millió hordós szint 124 millió hordóra apadhatott volna az akvizíció nélkül.

A Mol 2019-23-as előrejelzésében átlagosan 60 dolláros olajárral kalkulál, mely nagyságrendileg a jelenlegi olajárkörnyezetnek megfelelő, így megfelelő szintre korrigált vissza az olaj ára ahhoz, hogy a Mol beadhassa derekát a tranzakcióra.

Rákapcsolt a Mol

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról,

hogy nem mindennapi esemény, hogy a Mol mezőt vásárol. Erre azért van szükség, mert az olajtársaság fent szeretné tartani jelenlegi termelési szintjét, amit csak inorganikus beruházásokkal képes elérni, ugyanis a jelenlegi termelésben levő mezők kihozatala folyamatosan csökken a szénhidrogén termelési eszközök normális életciklusának megfelelően. Nehéz méreteiben hasonló tranzakciót találni a közelmúltban a Mol eddigi történetében. Kijelenthető, hogy a Chevron részesedésének a megvásárlása óriási beruházás még a Mol életében is.

A Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, a poliol projekt 1,2 milliárd euróból valósul meg a tervek szerint, és az azeri tranzakció még ezt is megfejeli körülbelül 30 százalékkal. Szeptember 27-én történt meg az ünnepélyes alapkőletétele a projektnek, mely várhatóan 2021-ben kezdheti meg működését. Az üzem a várakozások szerint 150 millió euróval járul majd hozzá a Mol EBITDA-jához.

A legutóbbi nagyobb Upstream akvizíció 2014-ben történt, amikor a Wintershalltól 375 millió dollár értékben a Mol megszerezte többek között az Északi-tengeren található Catcher és Scolty & Crathes mezőben meglevő részesedéseit, de értékben ez is csak töredéke lenne az azeri üzletnek.

Az északi-tengeri vásárlást megelőző Upstream akvizíció a Pearl 10%-os részesedésének a megvétele volt, mellyel a Crescent Petroleumtól és a Dana Gastól vásárolt részesedéseket a Mol, és ezzel belépett Irak kurdisztáni régiójába. Részvényekkel fizetett a Mol, melynek hatására a Crescent és a Dana 3-3 százalékos tulajdont szerzett a magyar olajtársaságban, a vételár azonban ebben az esetben is jelentősen elmaradt az azeri szinttől, ugyanis „csupán” 350 millió dollár körüli összeg volt.

A Mol potenciális termelés- és eredménynövekedése

A Chevrontól származó adatok alapján nagyságrendileg naponta 20 ezer hordóval nőhetne a Molra eső szénhidrogén termelés, mely közel 20%-kal növelné az Upstream divízió harmadik negyedéves jelentésében publikált 107,5 ezer hordós kitermelését. Amennyiben feltételezzük, hogy a portfolió átlagos profitabilitását lesz képes az azeri termelés is hozni, úgy nagyságrendileg 200 millió dollárral nőhet a Mol Upstream részlegének EBITDA-ja éves szinten.

Finanszírozás

A Mol 2019 második negyedév végén 842 millió dollár készpénz egyenértékessel rendelkezett, ezenkívül 3,1 milliárd dollár jelenleg még lehívatlan középtávú hitelkerettel rendelkezik. Ebből következően a finanszírozás nem lesz gátja a tranzakciónak. A társaság 2019 második negyedévében 2,4 milliárd dollár adósságállománnyal rendelkezett, mely a tranzakció keretében jelentősen növekedhet. Az EBITDA százalékában kifejezett nettó adósságállomány 74% volt a második negyedév végén, mely a menedzsment 2,3 milliárd dolláros 2019-es EBITDA előrejelzését tekintve a 1,57 milliárd dolláros tranzakciót követően 142%-ra emelkedhet, ami még így is jócskán a menedzsment 200%-os célszintje alatt helyezkedik el.

Nem reagált érdemben az árfolyam

A Mol 1,3 százalékot erősödött ma reggel, majd az árfolyam a korábbi emelkedés egy részét ledolgozta, a bejelentés után az olajcég részvényárfolyama 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol idén 5,1 százalékot esett.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT