Üzlet

Kritikus szinten a CIG biztosítójának a tőkéje

Portfolio
A szabályozói minimum közelébe, 102%-ra csökkent a CIG Pannónia vagyon- és felelősségbiztosító leánycégének, a CIG EMABIT-nak a szavatoló tőke megfelelése, így vélhetően hamarosan csoporton belüli tőkeemelésre fog sor kerülni a társaságnál.

Bár a harmadik negyedéves gyorsjelentés a CIG eseménynaptára szerint csak november 19-én fog megjelenni, a Magyar Nemzeti Bankot már tájékoztatták arról a CIG mai közleménye szerint, hogy a CIG EMABIT szavatoló tőke megfelelése a minimálisan elvárt 100% közelébe, 102%-ra csökkent.

A CIG Pannónia most közölte, hogy a CIG EMABIT szavatoló tőke megfelelésének csökkenését az olasz kockázati kitettség növekedése és a viszontbiztosítási fedezet hiánya okozta. Az EMABIT jelenleg megfelelő likviditással rendelkezik: a leányvállalat 2019. szeptember 30-án 9,3 milliárd forint likvid befektetéssel és 5,7 milliárd forint nettó tartalékkal és egyéb kötelezettséggel rendelkezett. A leányvállalat szavatoló tőke megfelelésének csökkenése nincs jelentős hatással az anyavállalat, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. tőkemegfelelésére, amely 312%. 

A bejelentés várható volt, hiszen ahogy nemrég kiderült, a CIG EMABIT olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító nevében hamis viszontbiztosításokat kötöttek az EMABIT-tal, és októberbenegy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz. Az ügy harmadik negyedévre elszámolt pontos pénzügyi következményeiről várhatóan a november 19-én esedékes gyorsjelentésből tájékozódhatunk részletesebben. Mivel az anyabiztosító CIG Pannónia tőkéje bőséges (erre utal az említett 312%-os tőkemegfelelés), nem számítunk arra, hogy az ügy az életbiztosító működőképességét veszélyeztetné. Az ügy azonban hosszú és bonyolult jogvitába torkollhat, ami alapján nem meglepő, hogy a CIG Pannónia árfolyama mostanra 186 forintra csökkent.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124