Palkovics László ITM
Üzlet

Megérkezett a kormány legújabb programja

Portfolio
Palkovics László innovációs miniszter megnyitójával, Izer Nobert adóügyekért felelős államtitkár, Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatójának, valamint Parragh László MKIK-elnök előadásaival vette kezdetét az ITM keddi rendezvénye, ahol bemutatták a kormány kkv-stratégiáját.

Palkovics László előadását az eddig megvalósult gazdasági eredményekkel kezdte. Ezek szerint a kormány fegyelmezett költségvetési politikát folytat, mindig a tervezettnél jobb lett a költségvetés hiánya az elmúlt években, az államadósság csökken, a foglalkoztatottak száma növekszik. A 2010-es 3,678 millió fő után 2019 második negyedévében 4,511 millió fő dolgozott, ami 833 ezres növekedés. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ban 1 millió új munkahelyre tett ígéretet. Arról is beszélt, hogy a belföldön születettek 6%-a dolgozik külföldön, ami 600 ezer ember, nem kevés, de más országokhoz hasonlítva kedvező adat.

Szerinte egyre többen érkeznek haza a külföldön dolgozók és ez a trend folytatódni fog.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy új jelenség volt az elmúlt két évben, hogy a magyar és a német gazdaság növekedése szétvált.

Nincsenek illúzióink, a lassulás hozzánk is megérkezik, de nem mindegy, hogy milyen állapotban ér minket

- húzta alá a miniszter, aki szerint az elmúlt években megvalósított beruházások és beáramló FDI védelmet nyújt a magyar gazdaságnak. Magas hozzáadott értékű beruházások valósulnak meg, az ipar által előállított hozzáadott értékben a high tech szektorok részaránya a 70%-ot közelíti, ezzel hazánk szinte rekorder, előzi Németországot, az USA-t, az Egyesült Királyságot és Ausztriát - mutatott rá. 

A kkv-kra rátérve: szerinte egyre több kkv rendelkezik saját termékkel, és az export tekintetében jól állnak a kkv-k nemzetközi összehasonlításban. Magyarországon magas a high-tech vállaltaok részesedése az exportból, amely jó alapot jelent a további fejlődésre - mondta.

Viszont figyelmeztetett: a magyar kkv-k digitális technológiák alkalmazásában jelentősen az európai átlag alatt teljesítenek.

A stratégia tartalma

A stratégia hét pillérre épül, amit Palkovics László elmondása szerint 1000 hazai kkv megkérdezése után állítottak össze.

  1. Vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet (vállalkozói működéshez kapcsolódó adminisztratív terhek csökkentése, adóadminisztráció egyszerűsítése)
  2. Üzleti környezet és az e-kormányzat fejlesztése (elektronikus kormányzati szolgáltatásokhoz való hozzáférés és ügyintézés egyszerűsítése, a bizalom infrastruktúrájának kiépítése - erősödjenek a vállalkozások közötti tranzakciók intézményi garanciái és bővüljön az üzleti partnerekről elérhető információforrások köre)
  3. A kkv-k innovációs és digitális teljesítményének erősítése (a technológiai innovációk alkalmazásának elterjedése a kkv-k körében, immateriális tőke arányának növekedése, kkv-k digitális kompetenciáinak erősítése, digitalizáció fokának növelése)
  4. Kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz jutásának ösztönzése (hitelfelvételi lehetőség javítása, tőkeforrások biztosítása sikeres növekedési lehetőségek előtt álló hazai cégeknek)
  5. Nemzetköziesedés elősegítése (hazai kkv-k árbevételének egynegyede exportértékesítésből származzon)
  6. Szükséges tudás megszerzése (képzett munkaerő, kkv-k szakképzési és képzési igényeinek érvényesítése a képzési szervezetek felé, vállalkozói kultúra fejlesztése)
  7. Generációváltás (cél, hogy a tulajdonos nyugdíjassá válása után a cég ne épüljön le, ne tűnjön el)

Mire készül a kormány az adópolitikában?

Palkovics László megnyitója után Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára beszélt a várható adópolitikai irányokról, a kkv-kra fókuszálva.

Az adópolitika főbb építőelemei között hat tételt sorolt fel az államtitkár: adóelvonás csökkentése, beruházás ösztönzése, gazdaságfehérítés, kkv-k fejlődésének elősegítése, nemzetközi adózási környezet, adminisztrációs terhek csökkentése.

Aláhúzta: az elmúlt években több száz milliárd forintos pénzügyi mozgástér jött létre kumuláltan a szürke gazdaság csökkentéséből, éves szinten a GDP 1%-át éri el.

Ha a fekete és szürkegazdaság méretét tovább tudjuk csökkenteni, akkor meglesz a tér a további adócsökkentésre - vetítette előre. A recept bevált, ezt fogjuk folytatni a következő időszakban is - tette hozzá. Ha a pénzügyi mozgástér engedi, akkor a munka adóterheit tovább csökkentjük - ígérte.

A tervekről szólva kiemelte: az adóadminisztráció-csökkentés felér egy adócsökkentéssel, különösen a mikro vállalkozások esetén, ahol ennek költsége átlagosan az árbevétel 2,5%-a.

Konkrét terv továbbá, hogy 2021-ben a NAV készítse el a vállalkozások járulékbevallását, mert minden adat a NAV rendelkezésére állhat. Ennek keretében az a konkrét terv, hogy 2021-re bérszámfejtő programok álljanak az adózók rendelkezésére, akár ingyen is, mint az online számlázó programok esetében. Ezzel automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást a cég.

A másik nagy horderejű terv 2021-re vonatkozóan, hogy az áfabevallások többségét is az adóhatóság készítse el. Rendelkezésre állnak ugyanis az online pénztárgép és online számla adatok.

Szintugrás

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója azzal kezdte előadását, hogy sokat gondolkodott azon, hogy a jegybank egy ilyen eseményen mit tud bemutatni, ugyanis 10-15 évvel ezelőtt még rendkívül unalmas volt a jegybankok politikája, a kamat volt a középpontban. Azóta azonban sok minden változott - vélekedett.

Előadásában arról beszélt, hogy a hazai kkv-k hogyan tudnak szintet ugrani és bemutatott néhány eredményt.  Szerinte a méretugrás felé az exporton keresztül vezet az út.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden hetedik NHP-ben résztvevő társas vállalkozás képes volt méretkategóriát ugrani.

Egy kevésbé elaprózott vállalatszerkezet önmagában 5 százalékkal magasabb GDP-t eredményezne

- emelte ki.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Generációváltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944