György László Parragh László
Üzlet

A legújabb kormányzati terv, ami felpörgeti a magyar gazdaságot

Portfolio
Minden stratégia annyit ér, amennyit meg lehet belőle valósítani - vélekedett az új kkv-stratégia bemutatása alkalmából tartott előadásában György László. Az innovációs minisztérium államtitkára ezt követően részletesen bemutatta a stratégia legfőbb zászlóshajó projektjeit.

Megünnepelhetjük a stratégiát, de minden stratégia annyit ér, amennyit meg lehet belőle valósítani - kezdte előadását György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, aki megköszönte Szepesi Balázs helyettes államtitkárnak és csapatának a munkát.

A munka igazából most kezdődik

- emelte ki.

Az új stratégia egy sorvezetőként szolgál szerinte a kormány számára, nem a fióknak készítették, hanem a falra, kiragasztásra. György László három kulcsszót emelt ki már az elején:

 1. zöld,
 2. high-tech,
 3. magyar.

A magyar vállalkozásoknak paradigmát kell váltaniuk, hogy versenyképesek legyenek, akár nemzetközi színtéren. Környezettudatosak kell legyenek, technológiát kell váltaniuk a cégeknek, és szeretné a kormány, hogy sikeresen valósuljanak meg az első generációváltások és hazai tulajdonban maradjanak ezek a cégek - fejtette ki.

Ezt követően az államtitkár azonosította a stratégia hét pillérjét: vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet, üzleti környezet és az e-kormányzat fejlesztése, innovációs és digitális teljesítmények erősítése, finanszírozáshoz jutás ösztönzése, nemzetköziesedés elősegítése (Magyar Multi Program), szükséges tudás megszerzése, generációváltás.

Ezek teljesítése érdekében a tárca zászlóshajó projekteket állított fel, amelyekhez forrást is rendelt. 

 • 2030-ra a Doing Business felmérés felső tizedében szeretne lenni Magyarország. Ez főleg adminisztrációs tehercsökkenést jelent. A lényeg, hogy a vállalkozók érezzék a változást. Az erről szóló bürokráciacsökkentő programmal az ITM hamarosan a nyilvánosság elé áll.
 • Második beavatkozási terület: vállalkozói portál létrehozása, egyszerű regisztráció után lényeges információkat kapnak a kkv-k. E-learning tananyagok is rendelkezésre fognak itt állni, a digitális fittség fejlesztése érdekében. 
 • Magyar Multi Program. Ebben közel 50 vállalkozás vesz részt, a tárca 200 vállalkozást talált, amely a 2015-17-es időszakban évi legalább 20%-kal tudott növekedni vagy az exportját évi 50%-kal tudta növelni. Nem mindenki érdeklődött a program iránt, de a 200-ból 50-et tudtunk kiválasztani. Ezekbe a cégekbe uniós forrásokat fektetünk.
 • Modern Mintaüzem Program. Ennek köszönhetően a kkv-k megismerhetik a legmodernebb gyárakat és technológiákat.
 • Irinyi Terv Pályázatok. Hamarosan eredményt hirdetnek ezen a téren. A számításaik szerint minden, a program keretében adott 1 forint támogatás 5 év alatt 4-szeresen térül meg. Ezzel olyan technológiaváltások valósulnak meg, amelynek köszönhetően látványosan javul a cég termelékenysége. Ezeket nem ingyen adja a kormány, mert a cégeknek ezt a tudást meg kell majd osztania - mondta az államtitkár.
 • Hátrányos térségeket támogató programok, szabad vállalkozási zónák. 
 • Szak- és felnőttképzési rendszer megerősítése. A több mint 700 alapszakmából 174 marad a jövőben. Emellett lesznek rész-szakképesítései a rendszernek, és egyéb szakmai képzések, amelyekkel rugalmasan lehet reagálni a munkaerőpiac igényeire. A rendszer mérhetővé válik - ismertette.
 • Pályakövetési rendszer és munkaerőpiaci előrejelző rendszer. A felsőoktatásban van egy egységes információmenedzsment rendszer, a Neptun, amit már az elmúlt 7 évben összekötöttek big data alapon a NAV adatbázisával. Így anonim módon meg tudják mondani, hogy egy adott egyetem adott képzésében végző hallgató milyen gyorsan helyezkedik el, a saját szakmájában helyezkedik-e el, mennyit keres és 3 év múlva mennyit fog keresni. A szakképzésben is van egy ilyen rendszer, ekréta. Ezt terjeszti ki a kormány a felnőttképzésekre is.
 • Országos Vállalkozói Mentorprogram. Ennek keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a SEED alapítvánnyal dolgozik együtt a tárca. A Vállalkozók Országos Szövetségével való együttműködés keretében digitális alkalmazásokat (CRM) fejlesztenek ki, amelyeket a kkv-k rendelkezésére bocsátanak és összekötik a NAV adatbázisokkal.
 • Finanszírozási alstratégia. Jelentős adminisztráció egyszerűsítésekre is készül itt a kormány.
 • Tudatos külpiacra lépés. Itt mindenkivel együttműködnek ezen a területen, külön megemlítette a külügyminisztériumot, a HEPA-nak pedig külön forrást biztosítanak, hogy a magyar cégek megállják a helyüket külföldön.
 • Generációváltás. Még novemberben bejelenti a tárca a generációváltó programját, amelynek része lesz egy alapítvány létrehozása, amely a sikeres generációváltókat tömöríti és részei lesznek új pénzügyi konstrukciók.

A cél, hogy a fenti programokkal százezres nagyságrendben érjék el a magyar cégeket.

György László
Innovációs és Technológiai Minisztérium, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár
Tanulmányait 2003-ig a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2004-ben Svájcban (CEMS, Universitaet St. Gallen) végezte, ezután 2008-ban a BME-n szerzett Master of Business Administration (MBA) végzettség
Tovább
Tanulmányait 2003-ig a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2004-ben Svájcban (CEMS, Universitaet St. Gallen) végezte, ezután 2008-ban a BME-n szerzett Master of Business Administration (MBA) végzettség Tovább

Címlapkép: György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Generációváltás

Generációváltást és csődhelyzetet kezelő EU-pályázat jelent meg

Az IFKA-n keresztül lehet majd elérni a segítséget.

Tőkefinanszírozás a magyar kisvállalatoknak: 31 milliárdos program indult

A kkv szektorra fókuszál a Hiventures: de mi lesz így a startupokkal?

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy