Graphisoft Park
Üzlet

Kissé optimistább lett a Graphisoft Park menedzsmentje

Portfolio
A szerdai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Graphisoft Park, a társaság bevétele egyszámjegyű ütemben nőtt harmadik negyedévben, míg a társaság adózott eredménye csökkent, bár érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi év azonos időszakának profitja igen magas volt.  A menedzsment kissé optimistább lett és a korábbi negyedévhez képest felfelé módosította az idei, és a 2020-as bérleti díj bevételre vonatkozó várakozásait.

Nem változott a kihasználtság

A Graphisoft Parkban a kihasználtság 2018. elején gyakorlatilag közel 100 százalékos volt, 2018. harmadik negyedévére a déli területen épült South Park épületegyüttes több lépcsőben történt átadásával jelentősen nőtt a bérbeadható terület nagysága. A növekedési igényeik miatt a központi területről a déli területre átköltöző bérlők után megüresedő irodák következtében ekkor ugyan a kihasználtság 94 százalékra csökkent, de az elmúlt negyedévekben kötött új bérleti szerződések következtében 2019. második negyedév végétől újra 97 százalékra emelkedett. Összességében 2018-2019-ben az épületátadások, bérlői átköltözések és új bérleti szerződéskötések eredményeképpen a bérbeadott terület mintegy 13 000 négyzetméterrel növekedett.

Új csúcson az árbevétel

2019. harmadik negyedévében 4,3 százalékkal 3,584 millió euróra emelkedett az ingatlan bérbeadás árbevétele a Graphisoft Parknál a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. 2019. első kilenc hónapjában az ingatlan bérbeadás árbevétele 17 százalékkal nőtt a korábbi év azonos időszakához képest, a 2018-ban a déli területen átadott új épületegyüttesből származó bérleti díjaknak köszönhetően. A harmadik negyedéves árbevétel új negyedéves rekordot jelentett.

A működési költségek a harmadik negyedévben 8,1 százalékkal 280 ezer euróra nőttek a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Az idei év első kilenc hónapjában a működési költségek 5 százalékkal nőttek az előző évhez képest, az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az átadott új fejlesztések arányában emelkedtek. A társaság egyéb bevételei 107 ezer euróra csökkentek a harmadik negyedévben. A Graphisoft Park esetében a harmadik negyedéves EBITDA 1,7 százalékkal 3,411 millió euróra csökkent a harmadik negyedévben, a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva, míg az EBITDA-marzs 95,2 százalékos volt a harmadik negyedévben.

Csökkent a negyedéves eredmény

A Graphisoft Park harmadik negyedéves adózott eredménye 11 százalékkal 1,243 millió euróra csökkent a harmadik negyedévben, 2018. azonos időszakával összehasonlítva, azonban érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi év harmadik negyedéves eredménye igen magas volt. Az idei év első kilenc hónapjának 3,680 millió eurós nettó nyeresége csupán 24 ezer euróval maradt el a tavalyi év azonos időszakának adózott eredményével összehasonlítva.

Nőtt a valós nettó eszközérték

Az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke kismértékben, 0,4 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest, elsősorban a tartósan magas kihasználtsági szintnek (97 százalék) és a tárgyidőszaki lejáró bérleti szerződések meghosszabbításának köszönhetően. Ugyanakkor a fejlesztési telkek értéke mintegy 0,7 millió euróval csökkent az előző negyedévhez képest, elsősorban annak következtében, hogy a volt gázgyári területen a kármentesítés kezdése, illetve annak befejezése a korábban tervezett időponthoz képest tovább csúszik.

Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal által a Graphisoft Park részére 2018. október 3-án megküldött határozatban az északi fejlesztési terület kármentesítésére korábban előírt határidő meghosszabbításáról tájékoztatta a céget, a társaság a   határozat ellen közigazgatási pert indított Az első tárgyalást 2019. április 16-án, a másodikat 2019. június 18-án, a harmadikat 2019. szeptember 19-én tartotta a bíróság, melyeken döntés nem született. Ezen eljárás utolsó tárgyalására és várhatóan az eljárás berekesztésére 2019. november 12. napján kerül sor.

2019.második negyedévéhez képest a valós ingatlanérték kismértékű csökkenését az esedékes hiteltörlesztések és a tárgyidőszaki növekvő készpénzállomány kompenzálták, ennek következtében a tárgyidőszaki valós nettó érték 191 millió euró, közel 1,5 millió euróval meghaladva az előző negyedévit.

Kissé optimistább lett a menedzsment

  • A Graphisoft Park menedzsmentje a második negyedévhez képest felfelé módosította a várakozásait, az idei évben a bérleti díj bevétel esetében az előző negyedévben közzétett 14,1 millió euróval szemben már 14,2 millió eurót várnak, míg 2020-ban a bérleti díj bevétel esetében a korábbi negyedév 14,5 millió eurós értékével szemben 14,6 millió eurót vár a menedzsment.
  • Az EBITDA esetében idén a cég továbbra is 13,1 millió eurót vár, míg a 2020-as 13,3 millió eurós EBITDA-várakozás sem jelent változást a második negyedéves előrejelzéshez képest.
  • Az adózott eredmény esetében idén a Graphisoft Park menedzsmentje továbbra is 4,8 millió eurót vár, míg 2020-ra továbbra is 5,1 milliós eurós adózott eredményt vár a társaság.
Graphisoft Park Menedzsment Várakozások

Ismét emelkedéssel próbálkozik az árfolyam

A Graphisoft Park árfolyama 2018. júniusától 2019 júniusának végéig egy emelkedő trendcsatornában haladt felfelé, július elején a részvény felfelé tört ki a csatornából, majd a papír ezután visszatesztelte a csatorna felső trendvonalát és az árfolyam az elmúlt néhány hónap folyamán hatalmasat emelkedett, a cég részvényei szeptember végén 4 800 forintnál új történelmi csúcsra törtek. Ezután negatív korrekció indult, majd az árfolyam a rövid távú, emelkedő trendvonal érintése után ismét erősödéssel próbálkozott meg. Felfelé, a szeptember végi, 4 800 forintos történelmi csúcs tornyosul majd a vevők előtt. A jelenlegi szintekről lefelé mozdulva el, a rövid távú emelkedő trendvonal jelenti az első támaszt, 4375 forint közelében.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy