GettyImages-140837560
Üzlet

Megduplázzák a szlovák bankadót - Mennyire fáj az OTP-nek?

Portfolio
Szlovákiában duplájára emelik a bankadó mértékét, ami az OTP-t is érinti, hiszen leánybankján keresztül jelen van az ország bankpiacán. Az OTP azonban ott kis bank, a bankadó megduplázása elhanyagolható hatással jár a bankcsoport eredményére. Egyébként is, hamarosan akár meg is válhat a szlovák bankjától a magyar pénzintézet.

A szlovákiai bankadó mértékének megduplázása az OTP-t is érinti, mivel a magyar bankcsoport a szlovák leánybankján, az OBS-en keresztül jelen van az ország bankpiacán. Igaz, az OTP kis szereplő Szlovákiában, és a szlovák leánybank az OTP-n belül is elhanyagolható operáció, az idei első félévben a bevételek csupán 1,4, az adózott eredmény 0,3 százalékát adta.

Az OTP is fizet bankadót Szlovákiában (a betétbiztosítási hozzájárulás és a Szanálási Alapba teljesített befizetés mellett), 2016-ban 183, 2017-ben 171, 2018-ban pedig 190 millió forint volt a szlovák leánybanknál jelentkező pénzintézeti különadó adózás után, idén 195 millió forint volt az adózás utáni negatív hatás.

Tehát a szlovák bankadó mértékének megduplázása az OTP-nél közel 200 millió forintos addicionális negatív eredményhatást jelentene, ami a bank adózott eredményéhez képest elhanyagolható. A Reuters konszenzusa alapján az elemzői várakozások átlaga a 2019-es eredményre 368 milliárd forint, a bankcsoport csak az idei második negyedévben több mint 100 milliárd forint profitot ért el, és a várakozások szerint a pénteken megjelenő gyorsjelentésben is több mint 100 milliárd forintos adózott eredményről számol majd be az OTP.

A szlovák bankkal kapcsolatban egyébként az a sztori, hogy az OTP eladhatja a pénzintézetet, Wolf László a Portfolio október közepi Budapest Economic Forum konferenciáján beszélt arról, hogy az OTP egyik nem mérethatékony bankjának, a szlovák banknak az eladásának dolgozik. Nem véletlenül válna meg az OTP a szlovák leánybanktól, a pénzintézet ugyanis kis piaci részesedéssel rendelkezik Szlovákiában, és nem sokat tesz hozzá a bankcsoport eredményéhez, sőt, 2007 óta 6,4 milliárd forint veszteséget termelt az OTP Csoportnak.

Címlapkép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty