panel1
Üzlet

Mi lesz, ha bemondja az EU 2050-re a karbonsemlegességet?

Portfolio
Mi lesz, az energiaszektorral, ha az EU kitűzi 2050-re a karbonsemlegességi célt? Milyen tervek vannak a megújuló energiatermelés felpörgetésére? Mit hozhat az elektromos autók terjedése? Többek között erről is beszéltek hazai energetikai cégek vezetői a Portfolio Energy Investment Forumon.

2050-re karbonsemleges EU?

A 2050-es nettó karbonsemlegesség egy normatív célkitűzésként jól hangzik és nem irreális, hogy ezt felvállalja az Európai Bizottság. Ha születik egy ilyen döntés, az 30 éves időtávlatot jelent, nem fog mindenki riadtan rohangálni még a folyosókon egyelőre. Ez a célkitűzés hatalmas mértékű energiahatékonyság javulást feltételez az épületektől kezdve mindenhol, a cégeknek pedig a saját széndioxid-kibocsátásukat kompenzálni kell. A klímacélok fontosak, mert a gyerekeink életét is tönkretehetné, de azért reális célok kellenek – mondta el a Dr. Bacsa György, a Mol stratégiai és üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

becsagyorgy

Az EU esetleges 2050-es karbonsemlegességi célkitűzésével kapcsolatban az Alteo vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila elmondta, hogy valójában erre alapították a vállalatot, így ez a vállalatnál nem fog lázas rohangálását okozni, csak megerősíti őket, hogy jó célok mentén haladnak. De a távoli időpont miatt ez csak akkor ér valamit, ha a 2030-as célok is szigorodnak.

Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója szerint lázas munka folyik most is a megújulók területén. A 30 évvel ezelőtti helyzetre visszagondolva, teljes más állapotok voltak. Az MVM fókusza  sokkal inkább 2030, a 30 év még nagyon messze van. Ha hoz egy ilyen célt az EU, azt tiszteletben illik tartani, de ezen a rövid időtávon a gázos erőművek megkerüléséről nem lehet beszélni.

Králik Gábor, az Opus Global energetikai divíziójának vezetője szerint már nagyon régen elkezdődött a lázas munka, adaptív magatartással részt vesznek benne, a vállalat dolgozik azon, hogy emelkedő kvótaárak mellett a szén-dioxid-kibocsátását csökkentse, van például fotovoltaikus projektje. A Mátrai Erőmű az ország legnagyobbja, nem lehet egyik napról a másikra kivezetni, egy átmenet kell a teljes szektornak.

kralikgabor

Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy a vállalat és a szabályozói oldal más részét látja a dolognak. Ha azt akarjuk, hogy legyen egy fighting chance, akkor a két oldalt sokkal közelebb kell hozni egymáshoz.

Merre tovább?

A jövőbeli irányokkal kapcsolatban Králik Gábor elmondta, hogy az elkövetkezendő időszakban olyan beruházások kellenek, ami a fogyasztókat az energiatudatos hálózatok irányába terelik, például az okoshálózatok felé. A versenyképesség globális szinten is értelmezhető fogalom és kihívó lesz bőven, ezért alapvetően a beruházási döntésekre kell fókuszálni.

Kóbor György elmondta, hogy az MVM az értéklánc mentén próbál optimalizálni, a kérdés, hogy azt a pénzt, amit termel a cég, mibe fekteti? Vissza a rendszerbe, vagy keres olyan pályákat, ahol nincs jártassága? A hagyományos versenyteret elhagyja az iparág, a bevétel jelentős része decentralizált lesz.

koborgyorgy

Chikán Attila szerint magyar vállalatként a globális trendeket nem fogják tudni befolyásolni, de nem engedhetik meg, hogy reaktívak legyenek. Nem csak az iparvállalatok, de a szektor is versenyez, a szabályozói szolgáltatások megnyílnak, európai szinten tudni kell versenyképes ajánlatok adni.

Bacsa György elmondása szerint a Mol-nak nem 2050-es céljai vannak, hanem 2030-a stratégiája, egy transzformációs stratégiát fogalmaztak meg. 2040-ig kitekintve a beruházások priorizálásánál előtérbe veszik a szabályozói trendeknek megfelelő fejlesztéseket.

Tervek a megújuló energiával

A megújuló beruházások nagy többsége nem a nagy olajvállalatoktól jön – hívta fel a figyelmet Varró László. A kérdés, hogy ki mit tesz a megújulók terjedéséért és milyen technológiával?

Chikán Attila a távhővel kapcsolatban elmondta, hogy a megújuló energiabehozása itt könnyebb, mint az egyedi felhasználóknál, de nincs realitása, hogy 100 százalék megújuló legyen, a csúcsigények kiszolgálása miatt. A mai tudásunk szerint nem fogjuk megúszni a gáz használatát a közeljövőben – tette hozzá.

chikanattila

Bacsa György szerint a gázipari cégeknél a földgáz technológiák és a hidrogéntechnológiák ötvözése a kézenfekvő, de a hidrogéngyártás metánból történik, ami a szén-dioxid-csökkentésen nem segít.

Kóbor György szerint kell egy olyan motivációs rendszer az ügyfél oldaláról is, hogy érjen meg a váltás és kérdés, hogy mit vállal az állam, hogy tudja a forrásokat a rendszer számára biztosítani? Nem csak a vállalatokon múlik a megújulók elterjedése, az ügyfélnek meg kell hoznia a döntést.

Szabó Gergely szerint érdekes kérdés, hogy az ügyféloldal vajon mennyit fog feladni a mostani életéből azért, hogy közel kerüljön az emissziósemlegességhez.

szabgergely

Az elektromos autók és az energiavállalatok

Magyarországon egy feltűnően agresszív elektromos autó politika van, okkal több az elektromos autó, mint néhány zöldebb országban – világított rá Varró László.

A Mol stratégiájának legfontosabb eleme, hogy nem ellenáll az elektrifikációnak, tudomásul kell venni a változást, a vegyipar irányába konvertálja – mondta el Bacsa György. A finomítók a legnagyobb értékek, ezeket felelősség használni és jó irányba terelni.  

Chikán Attila szerint a prémium és a szuperprémium szegmensben komoly vásárlói réteg kezd kialakulni, nem érdemes ellene menni. Lesz igény nagyfeszültségű töltői infrastruktúrára, de a másik oldal, hogy sok kisfogyasztói töltő is lesz.

Kóbor György szerint az otthontöltés drasztikusan meg tudja változtatni a piacot. Korlátos használhatósága van most. Hisz az elektromos autózásban bizonyos mértékig, de legalább annyira hisz a hidrogén alapú vagy az LNG alapú közlekedésben is. Az elektromos autók növekedés megtorpant, a jómódú vásárlók már bevásároltak. Nagy kérdés még az autóhasználat jövőbenisége és az elektromos autók használata a tömegközlekedésben és a mobilitásban.

Králik Gábor szintén a shared economy szerepét emelte ki, illetve az átalakuló fogyasztási szokásokat. Hozzátette, hogy a prémium szegmens mindig tud invesztálni, válságok idején is vásárolják a Gucci pulcsikat.

panel2
McDonalds
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
McDonalds