Richter
Üzlet

Az emelkedő Vraylar-eladások támogatták a Richtert

Portfolio
A Richter a harmadik negyedéves árbevétel és a bruttó fedezet esetében is felül tudta teljesíteni a Portfolio saját elemzői konszenzusának előzetes várakozásait. A társaság fontos készítményei közül jól teljesített a Vraylar. Az üzleti tevékenység eredménye is a várt felett alakult, míg nagyobb részben a pénzügyi nyereség növekedése következtében a Richter adózott eredménye nagyot nőtt a harmadik negyedévben.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • A Richter árbevétele 28,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben
  • Az EU15 és az EU12 régiók esetében is nőtt a forintban kifejezett árbevétel a harmadik negyedévben
  • A Vraylarnak köszönhetően érdemben bővült az Egyesült Államokból származó bevétel
  • A hagyományos készítmények forgalmában visszaesés mutatkozott az idei év első kilenc hónapjában elsősorban a szerializáció miatt bekövetkezett gyártási kapacitáscsökkenés miatt. A fenti hatás elsősorban az idei év első három hónapjának árbevételét érintette, a Richter gyártási volumene közel átlagos szintre nőtt a következő negyedévek során
  • A Richter az Esmyara 2019. harmadik negyedévében 5,928 milliárd forintos értékvesztést számolt el
  • Nagyobb részben a pénzügyi nyereség növekedése következtében a Richter adózott eredménye nagyot nőtt a harmadik negyedévben

A Richter árbevétel és a profit esetében is felülteljesítette a várakozásokat

Pénteken hajnalban tette közzé a 2019-es harmadik negyedéves számait a Richter, a társaság árbevétele 4,5 százalékkal, míg a bruttó fedezet 0,6 százalékkal haladta meg a Portfolio által készített elemzői konszenzus várakozásait. Az üzleti tevékenység eredménye 4,7 százalékkal múlta felül az elemzői várakozások mediánját, míg az adózott eredmény esetében 6,1 százalékkal múlta felül a Richter az előzetes elemzői várakozásokat.

Richter 2019 Q3 Varakozas es Tenyszamok

Nagyot emelkedett az árbevétel

A Richter harmadik negyedéves árbevétele 28,2 százalékkal 127,5 milliárd forintra nőtt a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, ami egyben új negyedéves rekordot jelentett. Az elért árbevételt a Vraylar forgalma után elszámolt bevétel is támogatta, az idei év első kilenc hónapja során a Vraylar után kapott royalty becsült értéke 103,8 millió dollárt tett ki, ami 66,1 százalékos növekedést jelentett 2018 első háromnegyed évéhez képest. A Vraylar után elszámolt royalty összegével, valamint az egyszeri, forgalomhoz kapcsolódó mérföldkő bevétellel korrigálva a Richter 2019 első háromnegyed évében elért árbevételét, az 59,9 millió euróval 1028,5 millió euróra nőtt a tavalyi év azonos időszakának hasonló módon korrigált értékével összehasonlítva. Az idei év első kilenc hónapja során a nagy- és a kiskereskedelmi szegmens árbevétele 29,1 százalékkal 55,4 millió euróra nőtt, a növekedés elsősorban a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmens volt köszönhető. A Richter hagyományos készítményeinek forgalmában visszaesés mutatkozott az idei év első kilenc hónapjában elsősorban a szerializáció miatt bekövetkezett gyártási kapacitáscsökkenés miatt. A fenti hatás elsősorban az idei év első három hónapjának árbevételét érintette, a gyártási volumen közel átlagos szintre nőtt a következő negyedévek során. 2019 első kilenc hónapja során a devizaárfolyam változások hatása 9,121 milliárd forint értékben növelte a forintban kifejezett árbevételt.

Nagyot nőttek az amerikai bevételek

A Richter árbevétele 28,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a magyarországi árbevétel 9,5 százalékos bővülése mellett az EU15 országokban 13,5 százalékos volt a forintban kifejezett növekedés a harmadik negyedévben, az Egyesült Államok esetében jelentős, 80,8 százalékos volt az árbevétel forintban kifejezett növekedése.

A társaság magyarországi bevétele 9,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben 2018. hasonló időszakával összehasonlítva, míg a Richter piaci részesedése 5,1 százalékos volt.

Az EU12 régióban 49,5 százalékos volt a növekedés a harmadik negyedévben a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Lengyelországban a forintban kifejezett árbevétel 3,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, míg az idei év első kilenc hónapjában az euróban kifejezett lengyel árbevétel 0,8 millió euróval 59,6 millió euróra csökkent. A gyenge influenza szezon, valamint a vírus elleni készítmények piacán megnövekedett verseny következtében a Richter vezető terméke a Groprinosin árbevétele csökkent, ami negatívan befolyásolta a Lengyelországban elért teljesítményét. Romániában 89,2 százalékkal nőtt a forintban kifejezett árbevétel a harmadik negyedévben, míg az euróban kifejezett árbevétel 0,8 millió euróval 25,8 millió euróra emelkedett az idei év első kilenc hónapjában.

Az EU15 piacain a forintban kifejezett árbevétel 13,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg a Richter euróban elszámolt árbevétele az idei év első kilenc hónapja során 4,9 millió euróval 142,2 millió euróra nőtt.

A FÁK tagköztársaságokban a forintban kifejezett árbevétel 14,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Az euróban kifejezett árbevétel 6,1 millió euróval 279 millió euróra emelkedett az idei év első kilenc hónapja során, az euróban mért árbevételre pozitív hatást gyakorolt a dollár és a kazah tenge erősödése. Oroszországban 4,6 százalékkal nőtt a forintban kifejezett árbevétel a harmadik negyedévben, a rubelben mért árbevétel az idei év első kilenc hónapja folyamán 5,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában realizált érték mögött. A rubelben mért árbevétel visszaesése elsősorban a szabályozási környezet változásával összefüggő, 2018-ban megvalósult előszállításoknak volt köszönhető. Ukrajna esetében a forintban kifejezett árbevétel 52 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, míg az idei év első kilenc hónapja során az euróban kifejezett ukrán árbevétel a korábbi év azonos időszakában elért alacsony forgalomhoz képest 6,9 millió euróval 24,1 millió euróra nőtt. A dollárnak az euróhoz viszonyított 6 százalékkal erősödő átlagárfolyama pozitívan befolyásolta az euróban mért árbevétel alakulását.

Az Egyesült Államokban a forintban kifejezett árbevétel 80,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Az idei év első kilenc hónapja során az USA-ból származó árbevétel 72,2 millió euróval 152,1 millió euróra nőtt, a jelentős árbevétel növekedés a cariprazine-hoz kapcsolódó egyszeri, árbevételhez kötött 21,9 millió eurós mérföldkő bevételnek volt köszönhető. Továbbá a Richter ezen a soron számolt be az Allergan által adott becslés alapján, a cariprazine-hoz kapcsolódó royalty bevételről, ami 92,4 millió eurót tett ki az első kilenc hónapra vonatkozóan. Mindemellett a hatóanyagértékesítés magasabb árbevétele szintén hozzájárult a beszámolási időszakban elért forgalomnövekedéshez.

Kínában a forintban kifejezett árbevétel 11,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához képest. Az idei év első kilenc hónapjában az euróban mért kínai árbevétel 20,3 millió euróval 48,3 millió euróra csökkent, a visszaesés elsősorban a bázis időszakban történt Cavinton előszállításoknak tudható be. A szerializáció bevezetését követően a Richter gyártóegységeinél kialakult kapacitás szűkülés is kedvezőtlenül befolyásolta az első háromnegyed évben elért értékesítéseket.

Richter 2019 Q3 Arbevetel Foldrajzi Megoszlasa

A Richter árbevételének földrajzi megoszlását vizsgálva látható, hogy a társaság legfontosabb piacait továbbra is az Európai Unió és Oroszország jelentik, mindemellett az Egyesült Államokból származó bevétel összességében növekedett idén, a tavalyi évhez képest.

Hasított a Vraylar

Az Esmyaval kapcsolatos vizsgálat 2018. harmadik negyedévében lezárult, majd az Európai Bizottság döntése után a készítmény korlátozásokkal a piacon maradhatott, és az Esmya forgalmazása tavaly szeptemberben újraindult. Az Esmyaból származó árbevétel a harmadik negyedévben tovább növekedett, a Richter 7,7 millió eurós bevételt realizált a készítményből a harmadik negyedév folyamán.

Igen jól alakultak a Vraylar eladásai, a készítményből származó royalty bevétel 39,6 millió eurót tett ki a harmadik negyedévben. A Richter idei első kilenc hónapja folyamán a Vraylar forgalma után elszámolt bevétel 128,4 millió dollár volt, ami egy egyszeri, értékesítéshez kötött milestone bevételt is tartalmazott 24,6 millió dollár értékben. A royalty, melynek becsült értéke 103,8 millió dollárt tett ki, 66,1 százalékot nőtt 2018 első háromnegyed évéhez képest. A mérföldkő összegével együtt a cariprazineból származó árbevétel 65,9 millió dollárral járult hozzá a növekedéshez.

Csökkent a bruttó fedezet

A bruttó fedezeti hányad 2019. harmadik negyedévében 54,8 százalékos volt, ami 4,4 százalékpontos csökkenést jelentett a korábbi év azonos időszakához képest. Az idei év első kilenc hónapja során a fedezeti összeget pozitívan befolyásolta a Vraylar értékesítése után járó royalty éves szinten bekövetkezett számottevő növekedése és a Vraylar amerikai értékesítése után az első negyedévben kapott egyszeri mérföldkő bevétel is. A magas fedezetű sürgősségi fogamzásgátlók, a Bemfola részarányának növekedése a forgalmon belül, valamint az összességében kedvező árfolyamkörnyezet, az euróval szemben erősödő dollár és rubel, valamint gyengülő forint árfolyamok a forintban kifejezett árbevétel növelésén keresztül pozitívan hatottak a fedezeti összeg alakulására. A fedezetet mindemellett negatívan befolyásolta a Richter egyes, hagyományos készítményei árbevételének visszaesése, a szerializáció, ami növekvő gyártási költségekkel és a gyártási kapacitások szűkülésével járt együtt, valamint a Közép-Kelet Európában a munkabérek nagymértékű megemelkedése és a Richter hagyományos piacain bekövetkezett árlemorzsolódás.

Emelkedett az üzemi eredmény

Az értékesítési és marketing költségek 0,4 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. Az idei év első kilenc hónapja során főként a dinamikusan növekvő royalty árbevétel következtében jelentősen csökkent az értékesítési és marketing költségek aránya az árbevételhez viszonyítva. A marketing költségek abszolút értékének növekedése pedig elsősorban az árfolyamhatásnak és a bérnövekedésnek volt köszönhető. A kutatási-fejlesztési költségek 32 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben, a korábbi év azonos időszakához képest. A kutatási-fejlesztési költségek alakulását az idei év első kilenc hónapja során az Allergannal közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok, a biotechnológiai és nőgyógyászati fejlesztési programok befolyásolták, ezen felül egyes központi idegrendszeri projektek is klinikai fázisba értek.

Az idei év első kilenc hónapja során elszámolt egyszeri bevételek közül az Allergantól, a Sequirustól, a Recordatitól, a Hikmától és a Mitsubishitól kapott mérföldkő bevételek voltak említésre méltóak és amelyek összértéke 5 ,7 milliárd forintot tett ki, szemben a bázisidőszaki 8,429 milliárd forinttal. Az egyszeri ráfordítások között a Richter az Esmyara 2019. harmadik negyedévében 5,928 milliárd forintos értékvesztést számolt el, mindezek a tételek az egyéb bevétel és ráfordítás egyenlegét negatívan befolyásolták a beszámolási időszakban. Az üzleti tevékenység eredménye a harmadik negyedévben 11,8 százalékkal 17,7 milliárd forintra emelkedett. 2019. első kilenc hónapja során az üzleti tevékenység eredménye növekedett 2018 hasonló időszakához képest. Az üzleti tevékenység eredményét korrigálva valamennyi mérföldkő bevétellel, valamint az Esmyara a 2019 harmadik negyedévében elszámolt értékvesztéssel, akkor az 45,264 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban, szemben a hasonlóan korrigált bázisidőszaki 43,106 milliárd forinttal.

Nőtt az adózott eredmény

A harmadik negyedévben a pénzügyi tevékenység eredménye 8,48 milliárd forint lett, szemben a korábbi év azonos időszakának 4,18 milliárd forintos veszteségével. Az idei év első kilenc hónapja során a pénzügyi tevékenység eredménye 15,62 milliárd forint volt, a jelentős nyereség az összességében kedvező árfolyamkörnyezetnek volt köszönhető. A realizált tételeknél elért nyereség elsősorban a követelések, kötelezettségek kiegyenlítéséből származó árfolyamnyereségnek, valamint a devizaátváltás árfolyamnyereségének tudható be. A 2019 első háromnegyed éve során elért pénzügyi nyereség a nem realizált tételeknél elsősorban a vevő és a szállító állomány átértékelésén keletkezett. Az átértékelési nyereségeket a dollár, az euró és a rubel időszak végi, forinthoz viszonyított felértékelődése okozta. Nagyobb részben a pénzügyi nyereség növekedése következtében a Richter eredménye is nagyot nőtt a negyedévben, a Richter adózott eredménye 151,4 százalékkal 22,2 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben.

Nem drága a Richter

Az elemzői várakozások a Richternél viszonylag magas EBITDA növekedést vetítenek előre, ehhez képest a viszonylag alacsonynak mondható a társaság EV/EBIDTA mutatója.

A Richter az elmúlt évek során hosszabb időn át prémium mellet forgott, azonban az elmúlt egy évben a Richter részvényei nagyobb diszkont mellett forogtak a társaság papírjai a legközelebbi szektortársaihoz képest, az elmúlt időszak folyamán a diszkont mértéke láthatóan csökkent.

Az európai gyógyszercégekhez képest az elmúlt években jellemzően prémium mellett forogtak a Richter részvényei, miután a piaci szereplők magas növekedést áraztak. Az elmúlt másfél évben azonban a Richter papírjai diszkont mellett forogtak, a diszkont mértéke az elmúlt időszak során csökkent.

Az elemzői konszenzus jelenleg magas profitnövekedést vár a Richtertől, azonban a részvény árazása nem tekinthető jelentősen elrugaszkodottnak, ezért a Richter továbbra is vonzó papír a szektoron belül.

A Richter papírjai a legközelebbi szektortársakkal összehasonlítva 2016-ban és 2017-ben is prémium mellett forogtak, és bár a társaság papírjai ezt követően hosszú ideig diszkont mellett forogtak a cég legközelebbi szektortársaival összehasonlítva, jelenleg a Richter részvényei újra prémium mellett forognak, a prémium mértéke az elmúlt időszak során nőtt.

Az elmúlt hetekben nagyot emelkedett a Richter

Az elmúlt hónapok során irányadó csökkenő csatornából október közepén felfelé tört ki a Richter, majd az 5000 forintos ellenállás leküzdése után az árfolyam tovább emelkedett és részvény az elmúlt néhány nap folyamán fontos szinteket tört át. Az elmúlt hetek emelkedése után a Richter túlvett tartományban jár, majd az 5 600 forintos szint áttörése után a részvény lefordult. Az 5 600 forintos szint alá visszakerülve a Richter továbbra is túlvett tartományban jár, amennyiben a lejtmenet folytatódik, a következő fontosabb támaszt 5 300 forint közelében találjuk. A jelenlegi szintekről ismét felfelé mozdulva el, az 5 600 forintos szint ismételt leküzdése után nyílhatna meg az út a további emelkedés lehetősége előtt.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
repules szegell iata GettyImages-1180597944