GettyImages-140837560
Üzlet

Első ránézésre bombameglepetés az OTP-től

Te jó ég! Ez volt az első reakcióm, amikor hajnalban megláttam az OTP harmadik negyedéves profitját, ami közel 132 milliárd forint lett, az elmúlt évtizedben 6 olyan év is volt, amikor az OTP egész évben kevesebb profitot ért el, mint most 3 hónap alatt. A kiugró eredményhez sok minden kellett, természetesen az akvizíciók és a gyenge forint hatása is benne van, de organikusan is nagyot megy a bank, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy volt egy több mint 21 milliárd forintos, szerb badwill-lel kapcsolatos extra tétel, viszont ha azzal korrigáljuk az eredményt, akkor is kiugró a profit.

Várt felett

Újra nagyot nőtt az OTP, a harmadik negyedévben a bevételek 20 százalékkal 273 milliárd forintra emelkedtek, viszont a költségeket szépen megfogták, ezért a működési eredmény már 29 százalékkal 137 milliárd forintra bővült, és mivel volt a negyedévben 21 milliárd forintnyi korrekciós tétel, az adózott eredmény 53 százalékkal ugrott meg.

A bank olyan számokat hozott, ami messze meghaladta az elemzők várakozását, az összes bevétel 3, a működési eredmény 9, az adózott eredmény pedig 26 százalékkal lett magasabb, mint a várakozások átlaga. Brutális. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a negyedévben jelentkezett egy extra hatás a korrekciós tételek soron, amivel vélhetően nem számoltak az elemzők, ha azzal korrigáljuk, akkor 5 százalékkal magasabb a profit, mint amire az elemzők számítottak.

vegl tabl

132

Kezdjük rögtön a profittal. A közel 132 milliárd forint olyan bődületes szám, hogy muszáj perspektívába helyeznünk: egy negyedév alatt annyi profitot termelt a bankcsoport, mint ami több, mint a 2010 és 2015 közötti 6 év bármelyikének egész éves profitja, és 25 százalékkal magasabb, mint az eddigi rekord, a második negyedéves 105 milliárd forintos eredmény (ha most eltekintünk a Garancia eladásával megtolt 2008 harmadik negyedéves profittól).

A kiemelkedő profithoz azért több dolog is kellett:

  • az összes bevétel közel ötödével nőtt, a költségek kontroll alatt, emiatt a működési eredmény már 29 százalékkal magasabb, mint egy éve
  • a friss számokban már benne van a megvásárolt moldáviai és montenegrói bank kéthavi eredménye is (a szerb tranzakció pénzügyi zárására szeptember 24-én került sor, az új szerb bank számai az eredménykimutatásban még nem szerepelnek, csak a mérlegben, a szlovén tranzakció pénzügyi zárása a negyedik negyedévben várható), bár ezek egyelőre nem sokat tesznek hozzá a profithoz (1,2 és 0,5 milliárd forint),
  • a forint gyengülése is kedvezően hatott,
  • és ami nélkül nem jöhetett volna létre a csúcsprofit: 21,2 milliárd forintnyi korrekciós tétel, amiből a legnagyobb falat egy adózás után 21,4 milliárd forintos tétel az akvizíciók hatása soron, ami nagyrészt az új szerb leánybankkal kapcsolatban elszámolt badwill-lel kapcsolatos. Ezzel a tétellel vélhetően nem számoltak az elemzők, de ha ezzel korrigáljuk az eredményt, akkor is 110 milliárd forint feletti profitot kapunk, ami 5 százalékkal magasabb, mint az elemzői várakozások átlaga.

A kiemelkedő eredményből minden leánybank kivette a részét, a magyar alaptevékenység 48 milliárd forintos profitja mellett a bolgár bank új rekorddal, 19,6 milliárd forinttal járult hozzá a csoport eredményéhez (ebben már az Express Csoport számai is benne vannak), az ukrán bank 9,6 milliárd forintos profitja is új rekord, mint ahogy a horvát bank 9,1 milliárdos adózott eredménye is, az orosz bank 8,2 milliárd forintos eredményt ért el, ilyen magas profitra közel 7 éve nem volt példa, az új moldáviai és montenegrói bank 1,7 milliárd forinttal járult hozzá a közöshöz, és még az eladásra váró szlovák bank is leszállított 1,5 milliárd forint profitot.

A horvát, a román, az ukrán és az orosz bank 9 havi eredménye magasabb, mint amennyit tavaly egész évben értek el.

Az első 9 hónapban az újonnan akvirált bankok közül a bolgár Expressbank 15,1, az albán bank 2,2, a moldáviai és montenegrói leánybank 1,2 illetve 0,5 milliárd forinttal, összesen tehát 19 milliárd forinttal járult hozzá a csoport eredményéhez. Az első 3 negyedévben a külföldi leánybankok a tavalyi 41 százalék után idén már a profit 47 százalékát szállították.

Rekordbevétel

A profit után ugorjunk a bevételekre. Itt új rekord született 273,2 milliárd forinttal, és itt érdemes megemlíteni, hogy a magyarországi alaptevékenység összes bevétele is új csúcsra ment, vagyis a kiemelkedő eredményben nem csak az akvizíciók hatása van benne. A negyedévben közel 40 milliárd forinttal rekordbevételt ért el a bolgár bank, 22 milliárd forinttal a horvát bank, közel 18 milliárd forinttal közel 5 éves csúcson az ukrán bank bevétele, és közel 10 milliárd forinttal a román OTP bevétele is új rekordot ért el. A bevételek növekedését elsősorban az erősödő üzleti aktivitás okozta, kisebb mértékben pedig a gyengülő forint is pozitívan hatott.

A bevételek alakulásában nagy szerepe van annak, hogy a bankcsoport hitelállománya is jelentősen nőtt, és a bővülésben nem csak az akvirált bankok állományai fontosak, a magyar alaptevékenységben is szépen hízott a portfólió.

Rekordhitelállomány

Magyarországon nagyot nőtt a fogyasztási hitelek állománya, de szépen bővült a mikro- és kisvállalati, és corporate hitelportfólió is, összességében a teljesítő hitelállomány növekedésének motorja elsősorban a lakossági hitelezés, emögött a babaváró hitelek bevezetése által is vezérelt erős fogyasztási hitel kereslet áll. Az OTP kiemelkedő érdeklődést tapasztal a babaváró támogatás iránt, a harmadik negyedév során megkötött szerződések száma több mint 13 ezer darab, az átlagos hitelösszeg 9,5 millió forint, így a babaváró hitelek szerződéses összege 124 milliárd forint volt.  A gyorsjelentésben kiemelik, hogy a babaváró hitelek bevezetése nem törte meg a személyi hitelek iránti növekvő keresletet, a bank új személyi hitel kihelyezései a harmadik negyedévben közel negyedével nőttek, ezen a piacon az OTP piaci részesedése 39,5 százalékra nőtt.

A szlovákon kívül minden operációban nőtt a teljesítő hitelállomány.

hit

Nemcsak a hitel-, de a betétállomány is jelentősen nőtt, negyedéves bázison 13, éves bázison 29 százalékkal, az akvizíciók hatását kiszűrve 6, illetve 12 százalék volt a növekedés. A MÁP Plusz kiugró népszerűsége ellenére a magyar operációban az árfolyamszűrt betétállomány éves bázison 16, negyedéves bázison 9 százalékkal nőtt, ezen belül a lakossági állományok 9, illetve 2 százalékkal bővültek. Csoportszinten a nettó hitel/betét mutató 76 százalékra emelkedett.

Csökkenő marzsok

A marzsok csoportszinten tovább szűkültek, a legfontosabb hatás itt az, hogy több operációban (orosz, ukrán, szerb) tovább csökkent a jegybanki alapkamat, a forint gyengülése azonban valamelyest kompenzálta ezt a hatást, és javította a konszolidált kamatmarzsot. A negyedik negyedévben a nettó kamatmarzs stabilizálódására számít a menedzsment (erről részletesebben lejjebb). Összességében azonban sok (mindegyik?) nyugat-európai bank megirigyelné azokat a marzsokat, amikkel az OTP működik.

A bolgár és a román operáció kivételével mindenhol csökkent a nettó kamatmarzs, legnagyobb mértékben az orosz, az ukrán és a szerb banknál.

kamatmarzs

Az OTP sikerének egyik titka, hogy a bevételek bővüléséhez képest kisebb mértékben nőnek a működési költségek, amik a negyedévben csak 12 százalékkal nőttek, miközben a bevételek 20 százalékkal emelkedtek, a kiadás/bevétel arány 50 százalék alá, 4 éves mélypontra esett, az eszközarányos költségmutató 3,07 százalékra csökkent.  

Javuló portfólióminőség

A késedelmes hitelek aránya csoportszinten 5 százalékra csökkent, ilyen alacsony utoljára a válság előtt volt, a portfólió minősége szinte minden operációban javult, a késedelmes portfólió fedezettsége közel 123 százalékra emelkedett. Az IFRS 9 szerinti Stage 3 hitelek állománya a bruttó hitelállomány 6,9 százalékára csökkent, a Stage 3 hitelek saját fedezettsége 65,9 százalékos. A Stage 1+2 hitelek részaránya 93,1 százalék.

dpd

Kockázati költség soron 11,6 milliárd forint jelentkezett, komolyabb kockázati költség csak az orosz operációban volt (12,3 milliárd forint), zsinórban 11. alkalommal történt céltartalék felszabadítás a magyar operációban (most 4 milliárd forint).

A ROE 24,9 százalékra emelkedett (a korrigált eredményből számított ROE 20,9 százalékra csökkent).

roe

Változások a 2019-es menedzsment-várakozásban

  • A 2019-től bevezetésre került román bankadó negatív hatása az eredetileg várt maximum 2 milliárd forint (adó után) helyett nagyságrendileg 700 millió forint körül alakulhat és a negyedik negyedévben kerül elszámolásra. 
  • Az elmúlt 9 hónapban elért 10 százalékos organikus teljesítő hitelállomány növekedés alapján az év egészében az állomány növekedése érdemben meghaladhatja a 10 százalékot.
  • Az akvizíciós hatással korrigált konszolidált nettó kamatmarzs a harmadik negyedévben 4,17 százalékra csökkent, a menedzsment várakozása szerint a negyedik negyedévben is e körül az érték körül alakulhat.
  • A menedzsment eredeti várakozásában jelzett 4 százalék körüli növekedés helyett a működési költségek árfolyamszűrten és akvizíciós hatás nélkül éves szinten 6 százalék körül nőhetnek. A működési költségnövekedés mértéke az év első kilenc hónapjában 6,5 százalék volt, a konszolidált kiadás/bevétel mutató 54,5-ről 52,1 százalékra csökkent.
  • Az első 9 hónapban kalkulált osztaléktömeg az első kilenc hónapban 69,4 milliárd forint volt, ez azonban nem tekinthető indikációnak a menedzsment osztalékfizetési javaslatára nézve, a 2019-es év után fizetendő osztalékra vonatkozó javaslat meghatározására 2020 első negyedévében kerül majd sor.   

Olcsó is meg nem is

P/E alapon az OTP-részvény még mindig nem drága, a bankpapír 9,6-os 2020-as P/E-szorzón forog, igaz, az elemzők nem számítanak arra, hogy a következő években jelentősen nőjön az OTP profitja.

P/BV alapon az OTP már évek óta magasan árazott, nincs ez másként most sem, nem csak a régióban, de egész Európában az egyik legdrágább bankpapír az OTP, ez azonban nem is véletlen, nagyon kevés olyan pénzintézet van Európában, amelyik olyan magas megtérüléssel működik, mint az OTP.

Egyre optimistábbak az OTP-re az elemzők, a célárak átlaga a Reuters adatbázisában 14 665 forint, ami 3 százalékkal magasabb, mint a csütörtöki záróár.

Az elmúlt hónapokban tovább növekedett azoknak az elemzőknek az aránya (73%), akik vételre ajánlják az OTP részvényeit.

A rekordokhoz rekordárfolyam passzol, csütörtökön történelmi csúcsot állított be az OTP, az árfolyam csak idén 26 százalékot emelkedett. A gyorsjelentés combos volt, ráadásul a globális részvénypiaci hangulat is támogató, jöhet még emelkedés az OTP-nél. Figyelmeztető jel: a napi és a havi RSI is 70 felett áll, így érik már egy korrekció.

Adatbánya

Az adatok szerelmeseinek itt egy részletes eredménykimutatás és egy mérleg.

eredménykimutatás
mérleg
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT