hellenergy
Üzlet

Közel 30 milliárdos kötvénykibocsátásra készülhet a Hell Energy

Portfolio
A nyáron útjára induló MNB kötvényvásárlási program keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol a hazai székhelyű társaságok által kibocsátott, legalább B+ minősítésű vállalati kötvényeket, amihez a cégeknek át kell esniük egy hitelminősítésen. A Scope Ratings az elmúlt hónapok során több hazai cég minősítését is elvégezte, ma a Hell Energy minősítését tette közzé. Az energiaitalgyártónál 28,5 milliárd forintos kötvénykibocsátással számol a hitelminősítő, és mind a vállalat, mind a kötvény az elvárt szint feletti, BB minősítést kapott.

A Magyar Nemzeti Bank idén nyáron indította el a vállalati kötvényvásárlási programját, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a társaságok által kibocsátandó kötvények legalább B+ minősítést szerezzenek egy Európai Értékpapír-piaci Hatóság által nyilvántartásba vett hitelminősítőtől. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán sorra végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, ma a hitelminősítő a Hell Energy Magyarország Kft. értékelését tette közzé.

A Scope BB minősítést adott mind a vállalatra, mind a kibocsátandó kötvény, stabil kilátásokkal.

nkp

Az elemzés szerint a Hell Energy piacvezető az energiaitalok szegmensben Magyarországon és nyolc másik, jellemzően közép-és dél-európai országban. Az iparágra jellemző, hogy a ciklikusság nem erős és a belépési korlátok közepesek. A Hell Energy jól diverzifikált a fogyasztói, mind a beszállítói bázisát tekintve. A fenntartható EBITDA-szint 15% és 20% között alakul a cégnél, ami összhangban áll a szektor többi szereplőjével. Kockázatot jelent viszont, hogy a termékpaletta nem túl diverzifikált és a cég túl kicsi nemzetközi szinten az FMCG szektorban.

A vállalatnál a kamatfizetés jól fedezett, amit a pozitív működési cash flow segít a 2019-es várakozások alapján. 2020-ban átmenetileg negatívba fordulhat a szabad cash flow a tervezett nagymértékű beruházások és gyárak miatt. A cég kis mérete miatt a Scope a bevételek és a cash flow tekintetében nagyobb volatilitással számol, mint a globális FMCG-cégeknél. A Scope által számított hitel/EBITDA 3,5 és 4-szeres érték között mozog.

A minősítés tükrözi az ambíciózus növekedési terveket a társaságnál, amelyek már 2020-ban megkezdődhetnek. Ha azonban a növekedési terveket nem tudja teljesíteni a társaság, abban az esetben volatilitásra figyelmeztet a Scope.

A Scope várakozásai szerint 28,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra készül a Hell Energy, 10 éves lejárattal.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944