Üzlet

MNB: rendezni kell a CIG biztosítójának a tőkehelyzetét

Portfolio
Olaszországi káreseményei miatt a törvényben meghatározott szint alá csökkenhet a CIG EMABIT szavatolótőkéje, ezért az MNB helyreállítási terv elkészítésére kötelezte a vállalatot. Az anyabiztosító közölte: megkezdték a helyreállítási terv készítését.

A CIG Pannónia közölte, hogy leányvállalatát, a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (EMABIT), az MNB helyreállítási terv készítésére kötelezte. A két hónapos határidővel elkészítendő tervben a szavatoló tőke szintjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkenteni kell a leányvállalat kockázati kitettségét.

Az anyacég, az életbiztosító pénzügyi helyzete stabil, tőkemegfelelése 312%, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. Az ügyfelek biztosítási szerződései, befektetései biztonságban vannak – közölték, hozzátéve, a leányvállalat szavatolótőke helyzete azokat semmilyen formában nem érinti, és a társaság ügyfeleinek száma és díjbevétele 2019-ben is nőtt, negyedéves tőzsdei jelentésüket november 19-én adják ki.

Tekintettel a leányvállalat (EMABIT) bejelentésére, amely alapján fennáll annak a kockázata, hogy az elkövetkező három hónapban a szavatolótőke a törvényben meghatározott szint alá csökkenhet, az MNB a biztosítási törvénynek megfelelően helyreállítási terv készítésére kötelezte a leányvállalatot. A leányvállalat a kockázati profiljának javítását és a helyreállítási terv készítését már megkezdte.

Feltételezésünk szerint a tőkeszint problémája átmeneti a CIG EMABIT-nál, mivel ugyanis az anyacég tőkehelyzete és likviditása bőséges, nem fog gondot okozni a most szükséges csoporton belüli tőkeemelés végrehajtása. Hosszabb távon ugyanakkor nagy kérdés, hogy az „olaszországi kalandból” még mekkora vesztesége származhat a biztosítónak, a válaszhoz talán a november 19-ei gyorsjelentés közelebb visz minket.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944