Döntött a kormány: átláthatóbbak lesznek az életbiztosítások
Üzlet

Idén sem az életbiztosításokon keresik halálra magukat az ügynökök

Portfolio
Csaknem 15%-kal nőtt az idei első félévben a biztosításközvetítő alkuszok és többes ügynökök jutalékbevétele – mutatják az MNB pénteken közzétett adatai. Csaknem háromszor annyi bevételt realizáltak a független közvetítők a vagyon- és felelősségbiztosításokon, mint az életbiztosításokon, pedig tíz éve még kiegyenlített volt náluk e kettő aránya. 100 forintnyi biztosítói díjbevételből stabilan 7 forint jutalék megy a független közvetítőknek.

Az MNB friss adatai a független biztosításközvetítői piac idei első félévére vonatkoznak. Az mutatják, hogy alkuszként vagy többes ügynökként 433 vállalkozás működött az országban (ez a 2010-es csúcshoz képest 22%-os visszaesést jelent), közülük 420-an teljesítették az adatszolgáltatást.

bk1

43 milliárd forintnyi jutalékbevételt realizáltak a közvetítők az első félévben, ami csaknem 15%-os bővülést jelent az előző év első feléhez képest. Mivel eközben a biztosítási szektor díjbevétele az MNB adatai szerint 12,3%-kal nőtt (526,6 milliárdról 591,5 milliárdra, részben a baleseti adó kgfb-díjba építése miatt), a független közvetítői jutalékok díjbevételhez mért aránya 7,1%-ról 7,2%-ra emelkedett. 100 forintnyi díjbevételből az elmúlt években is stabilan 7 forint ment független közvetítői jutalékokra. A függő ügynökök adatait egyébként nem tartalmazzák ezek a statisztikák, esetükben magasabb lehet az életbiztosítások aránya.

bk2

Az idei első félévben az életbiztosítási jutalékbevételek jobban (20,7%-kal) növekedtek, mint a nem-életbiztosításiak (+12,7%) annak ellenére, hogy az utóbbi évek piaci folyamatai egyértelműen a nem-életbiztosítások javára billentették a mérleget, és az etikus életbiztosítási szabályozás is korlátozó tényezőként hatott az életbiztosítások jutalékkulcsára.

bk3

Az idei növekedés valószínűleg a rendszeres díjas életbiztosítások értékesítésében bekövetkezett növekedésnek köszönhető: az új rendszeres díjas életbiztosítások darabszáma 40%-kal 59 ezerre nőtt a független közvetítőknél, állománydíjuk pedig 13%-kal, 7,3 milliárd forintról 8,3 milliárdra emelkedett.

bk4

A nem-életbiztosítások értékesítésére a baleseti adó kgfb-díjba történő beépítése is hatott, az új szerződések állománydíja (egyszeri díjasok esetében éves díjuk) ebben az üzletágban a független közvetítőknél 19,1%-kal emelkedett, de mint láttuk, a nem-életbiztosítási jutalékbevételek emelkedése ezt az ütemet nem követte.

bk5

A független magyar biztosításközveítő cégek a tavalyi éves számok alapján egyébként 93,5 milliárd forintnyi árbevételt és 12,4 milliárd forintnyi nyereséget értek el.

bk6

A piac legnagyobb szereplője tavaly az OVB, az Europ Assistance és az Aon volt, igaz, árbevételüknek nem a teljes egésze származott biztosításközvetítésből.

bk7
Elon musk tesla
STA_1550
parlament országgyűlés
BÉT
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Keressük hosszú távra a legjobb befektetést.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donald trump