Becsei András
Üzlet

Adóamnesztia és számlára érkező nyugdíj - Íme a bankszövetség digitalizációs javaslatai

Portfolio
A pénzügyi szférában robbanásszerű fejlődési ciklusnak vagyunk az elején, aktív korszak jön, ugrásszerű fejlődés előtt állunk. A bankszektor digitalizációs javaslatcsomagot tett le a szabályozók asztalára, melyben a tranzakciós illeték eltörlését, az ingyenes készpénzfelvétel minimum újragondolásást, egyszeri adóemnesztitát a készpénzállomány csökkentésére, az újonnan nyugdíjba vonulóknak a nyugdíjak kötelező számlára utalását, a fintechekre és a bankokra egyenlő szabályok érvényesítését kérik.
Becsei András a Bankszövetség digitalizációs javaslatcsomagjáról tart nyitóelőadást csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Érdemes meghallgatni!

A következő pár évben minden pénzügyi szolgáltató kényelmes, egyszerű szolgáltatásokkal jön elő, a pénzügyi informatikai megoldások automatikusak lesznek. Új fejlődési ciklusba értünk, mely robbanásszerű változásokat hozhat - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy ma tartott sajtótájékoztatón.

A bankszektor jelentős befektetéseket tett a PSD2 szabályozás teljesítésére, ugyanakkor a szabályozás nagy hibája, hogy csak a banki adatvagyont nyitották ki, míg a más szektorokban, az államnál lévő más releváns adatbázisokat nem. Kovács Levente bízik benne, hogy későbbiekben ez is megtörténik.

A Bankszövetség digitális javaslatcsomagot tett le az asztalra, amely  a teljes ökoszisztémára íródott, egységesen, az összes pontnak teljesülnie kell ahhoz, hogy a bankok jelentős fejlesztéseket tudjanak végrehajtani. A bigtech cégek piacra lépése 4-5 éven belül a bankszektort komolyan befolyásolhatja, fontos változásokra készülhetünk. Az utóbbi időszak egyik nagy monentuma a Facebook Libra projektjének bejelentése volt. Donald Trump amerikai elnök ennek kapcsán azt mondta, hogy ha a Facebook banki szolgáltatást szeretne nyújtani, akkor szerezzen banki licencet is.

A BIS (Bank of International Settlement) 2019-es jelentésében külön fejezetben foglalkozik a problémával, ők a Bankszövetséghez hasonlóan az azonos szolgáltatások azonos szabályok alá vonásának alapelvét szorgalmazzák.  

Az elektronikus banki tranzakciós illetékből 226 milliárd forintos bevételt terveztek a költségvetésbe jövőre, ugyanakkor míg a magyar székhelyű cégeknek be kell fizetni a tranzakciós illetéket a tranzakciók után, a magyar székhelyű fintech cégeknek nem, ezért nem érvényesül most ez az alapelv. Azt szeretnénk kérni, a bankokra és a bigtechekre, fintechekre azonos szabályozás vonatkozzon.

Becsei András
Magyar Bankszövetség, OTP Jelzálogbank, elnök, vezérigazgató
Elsõ diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte pénzügy szakirányon, amelyet ösztöndíjas tanulmánnyal egészített ki a Los Angeles-i University of Southern Califo
Tovább
Elsõ diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte pénzügy szakirányon, amelyet ösztöndíjas tanulmánnyal egészített ki a Los Angeles-i University of Southern Califo Tovább

Az is nagyon fontos, hogy a szabályozók gyorsabban reagáljanak a változásokra:  

Dél-Koreában egy erős közösség média beágyazottságú fintech (Kakao Bank) piacra lépett, és egy hónap alatt 2 millió ügyfelet szerzett. Ehhez képest az EU fintech terve évekig készült, és évekre szól.

  • említett egy példát Becsei András.

A Bankszövetség digitális javaslatcsomagjában a készpénz visszaszorításával is kiemelten foglalkozik, a csomagban azt javasolják:

  • Az állam, önkormányzatok, magánszemélyek közötti pénzmozgások elektronikus útra terelése, ezen belül is a nyugdíjkifizetések elektronizálása. Az újonnan nyugdíjba vonulók számára lenne kötelező a számlára utalás.
  • Egy egyszeri hat hónapos időkereten belül 10 százalékos adókulcs mellett az 5 millió forint feletti készpénzvagyon befizetése legalizálható lenne, így a megtakarításként felhalmozott készpénzállomány jelentősen csökkenhetne.
  • Minden online pénztárgép mellé kötelezően legyen legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítani a vásárlóknak, illetve elektronikus fizetés kötelező bevezetése bizonyos árbevétel felett.
  • A bérkifizetések ötöde még mindig készpénzben zajlik, ez csak átutalással történhessen meg.
  • A sárga csekk fizetése esetében az elektronikus befizetés előnyben részesítése.
  • A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének eltörlése vagy újragondolása, legfeljebb havi 50 ezer forintra csökkentése, és a tranzakciós illeték legalább lakossági ügyfeleknél történő kivezetése. 

Utóbbi javaslatok révén a banki csomagárazás is jobban elterjedhet – emelte ki Csányi Péter, a Bankszövetség digitalizációs csoportjának elnöke.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy