Becsei András
Üzlet

Adóamnesztia és számlára érkező nyugdíj - Íme a bankszövetség digitalizációs javaslatai

Portfolio
A pénzügyi szférában robbanásszerű fejlődési ciklusnak vagyunk az elején, aktív korszak jön, ugrásszerű fejlődés előtt állunk. A bankszektor digitalizációs javaslatcsomagot tett le a szabályozók asztalára, melyben a tranzakciós illeték eltörlését, az ingyenes készpénzfelvétel minimum újragondolásást, egyszeri adóemnesztitát a készpénzállomány csökkentésére, az újonnan nyugdíjba vonulóknak a nyugdíjak kötelező számlára utalását, a fintechekre és a bankokra egyenlő szabályok érvényesítését kérik.
Becsei András a Bankszövetség digitalizációs javaslatcsomagjáról tart nyitóelőadást csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Érdemes meghallgatni!

A következő pár évben minden pénzügyi szolgáltató kényelmes, egyszerű szolgáltatásokkal jön elő, a pénzügyi informatikai megoldások automatikusak lesznek. Új fejlődési ciklusba értünk, mely robbanásszerű változásokat hozhat - mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy ma tartott sajtótájékoztatón.

A bankszektor jelentős befektetéseket tett a PSD2 szabályozás teljesítésére, ugyanakkor a szabályozás nagy hibája, hogy csak a banki adatvagyont nyitották ki, míg a más szektorokban, az államnál lévő más releváns adatbázisokat nem. Kovács Levente bízik benne, hogy későbbiekben ez is megtörténik.

A Bankszövetség digitális javaslatcsomagot tett le az asztalra, amely  a teljes ökoszisztémára íródott, egységesen, az összes pontnak teljesülnie kell ahhoz, hogy a bankok jelentős fejlesztéseket tudjanak végrehajtani. A bigtech cégek piacra lépése 4-5 éven belül a bankszektort komolyan befolyásolhatja, fontos változásokra készülhetünk. Az utóbbi időszak egyik nagy monentuma a Facebook Libra projektjének bejelentése volt. Donald Trump amerikai elnök ennek kapcsán azt mondta, hogy ha a Facebook banki szolgáltatást szeretne nyújtani, akkor szerezzen banki licencet is.

A BIS (Bank of International Settlement) 2019-es jelentésében külön fejezetben foglalkozik a problémával, ők a Bankszövetséghez hasonlóan az azonos szolgáltatások azonos szabályok alá vonásának alapelvét szorgalmazzák.  

Az elektronikus banki tranzakciós illetékből 226 milliárd forintos bevételt terveztek a költségvetésbe jövőre, ugyanakkor míg a magyar székhelyű cégeknek be kell fizetni a tranzakciós illetéket a tranzakciók után, a magyar székhelyű fintech cégeknek nem, ezért nem érvényesül most ez az alapelv. Azt szeretnénk kérni, a bankokra és a bigtechekre, fintechekre azonos szabályozás vonatkozzon.

Becsei András

Magyar Bankszövetség, OTP Jelzálogbank, elnök, vezérigazgató

Elsõ diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte pénzügy szakirányon, amelyet ösztöndíjas tanulmánnyal egészített ki a Los Angeles-i University of Southern Califo
Tovább
Elsõ diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte pénzügy szakirányon, amelyet ösztöndíjas tanulmánnyal egészített ki a Los Angeles-i University of Southern Califo Tovább

Az is nagyon fontos, hogy a szabályozók gyorsabban reagáljanak a változásokra:  

Dél-Koreában egy erős közösség média beágyazottságú fintech (Kakao Bank) piacra lépett, és egy hónap alatt 2 millió ügyfelet szerzett. Ehhez képest az EU fintech terve évekig készült, és évekre szól.

  • említett egy példát Becsei András.

A Bankszövetség digitális javaslatcsomagjában a készpénz visszaszorításával is kiemelten foglalkozik, a csomagban azt javasolják:

  • Az állam, önkormányzatok, magánszemélyek közötti pénzmozgások elektronikus útra terelése, ezen belül is a nyugdíjkifizetések elektronizálása. Az újonnan nyugdíjba vonulók számára lenne kötelező a számlára utalás.
  • Egy egyszeri hat hónapos időkereten belül 10 százalékos adókulcs mellett az 5 millió forint feletti készpénzvagyon befizetése legalizálható lenne, így a megtakarításként felhalmozott készpénzállomány jelentősen csökkenhetne.
  • Minden online pénztárgép mellé kötelezően legyen legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítani a vásárlóknak, illetve elektronikus fizetés kötelező bevezetése bizonyos árbevétel felett.
  • A bérkifizetések ötöde még mindig készpénzben zajlik, ez csak átutalással történhessen meg.
  • A sárga csekk fizetése esetében az elektronikus befizetés előnyben részesítése.
  • A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének eltörlése vagy újragondolása, legfeljebb havi 50 ezer forintra csökkentése, és a tranzakciós illeték legalább lakossági ügyfeleknél történő kivezetése. 

Utóbbi javaslatok révén a banki csomagárazás is jobban elterjedhet – emelte ki Csányi Péter, a Bankszövetség digitalizációs csoportjának elnöke.

Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar