kórház váróterem
Üzlet

Egyre többen szavaznak a magánegészségügyre és az egészségbiztosításokra Magyarországon

Portfolio
Egyre többen fordulnak magán-egészségügyi szolgáltatóhoz Magyarországon, piaci becslések szerint legalább mintegy 300 milliárdot költünk el náluk évente, ebből több mint 200 milliárdot legálisan. A magán-egészségbiztosítások szerepe ezen belül ma még szerény (tavaly lépte át a biztosítói kifizetés a 10 milliárd forintot), de 10-ből 1 magyar ma már így is egyértelműen a magánszolgáltatókat preferálja. Érdekes képet mutat a piacról a CIG Pannónia felmérése és a MABISZ statisztikája.

Egyre népszerűbbek az egészségbiztosítások

Minden tizedik magyar többségében magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordul, negyedük viszont kizárólag az állami ellátást veszi igénybe. A fizetős orvosi szakrendelések közül a fogászat, a nőgyógyászat és a szemészet a legnépszerűbb – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. kutatásából. Mielőtt a kutatásra rátérnénk, érdemes szót ejtenünk az egészségbiztosítások piacának a növekedéséről is.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2018-ban

  • 19,5 milliárd forintnyi egészségbiztosítási díjat fizetett a magyar lakosság, ami csaknem négyszerese a hat évvel korábbi szintnek,
  • 10,4 milliárd forintnyi kárkifizetés (az egyéb biztosítói tartalékváltozást is ide számítva) történt, ami kilencszerese a 2012-es adatnak,
  • 75 ezer forintra emelkedett a szerződések darabszáma, ami pedig duplázódást jelent több mint fél évtized alatt.

Tavaly az egészségbiztosítási díjbevételek 28%-kal nőttek, a szerződésszám 31%-kal emelkedett. A csoportos (vállalati) szerződések miatt jóval nagyobb a tényleges ügyfélszám a szerződésszámnál: piaci becslések szerint mára meghaladhatta a 300 ezret azok száma, akiknek van valamilyen magánpiaci egészségbiztosításuk.

Épp ez utóbbi tendenciáiban hozott, pontosabban hozhatott volna változást az idei év: megszűnt a munkáltatói befizetések 2012 óta élő, a minimálbér 30%-áig igénybe vehető adókedvezménye. A biztosítók jellemzően a csoportos egészségbiztosítások iránti friss kereslet növekedésének lassulására számítottak emiatt. A már élő szerződések esetében 2019-ben ugyanakkor nem tapasztalható radikális elfordulás, egyrészt mert élnek még a tavalyi évben kötött szerződések, továbbá mivel a magánegészségügy piaca folyamatosan és dinamikusan bővül, a szolgáltatások iránti egyéni kereslet felhajtóerőként hat az egészségbiztosítások piacának egészére. Így várhatóan 2019-ben is tovább nő az egészségbiztosítási díjbevétel a magyar biztosítóknál. Ezt látszanak alátámasztani az MNB (a MABISZ-éhoz képest kevésbé átfogó, ezért általunk nem tárgyalt) évközi statisztikái is.

Minden tizedik magyar a magánszolgáltatókat preferálja

Egy tavalyi TÁRKI kutatás szerint a magyarok éves szinten fejenként 200 000 forintot költenek jövedelmükből magánegészségügyi szolgáltatásokra.[1] A magánegészségügy növekvő szerepét a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. legfrissebb, 1000 fős, reprezentatív kutatása is megerősítette. A megkérdezettek csupán negyede állította, hogy még nem járt magánrendelésen, azon belül is különbség mutatkozik a fiatalabbak és idősebbek válaszai között. A 35 év alattiak közül csupán minden ötödik válaszadó kerülte el a magánrendelőket, míg az 56 évnél idősebbek közül többen, közel harmaduk jár kizárólag állami egészségügyi intézménybe. Vagyis a fiatalabb generációk növekvő arányban használják a privát egészségügyi szolgáltatásokat.

A kutatásban résztvevők több mint harmada állította, hogy általában állami ellátást vesz igénybe, viszont adódnak olyan helyzetek, amikor vállalják a magánrendeléssel járó kiadásokat. A megkérdezettek több mint tizede ellenben azt nyilatkozta, hogy többségében magánrendelésre jár. A fizetős szolgáltatásokat igénybe vevők között is megfigyelhetők a korosztálybeli különbségek: a 25-35 évesek hatoda preferálja a magánrendelést, míg a nyugdíjhoz közelítők csupán 7 százaléka veszi gyakran igénybe a fizetős betegellátást.

A megkérdezettek közel 40 százaléka úgy véli, a magánrendeléseken több idő és figyelem jut a betegekre, harmaduk szerint pedig a fő vonzerő, hogy nincsenek hosszú várólisták. A kényelemért, a figyelemért és a rövid várakozási időért cserébe megéri fizetni - vallja a megkérdezettek több mint háromnegyede. Meglepő módon a kutatásban résztvevők nem gondolják azt, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók felszereltsége vagy a rendelők, kórtermek tisztasága kiemelt szerepet játszana a döntésében.

Ha már a fizetős rendelést látogatják, akkor leginkább a fogászati kezelést (57%), a nőgyógyászati ellátást (36%) és a szemészetet (21%) veszik igénybe a magyarok. Szakrendelésektől függetlenül, ha a szolgáltatástípusokat vizsgáljuk, akkor a kutatásban résztvevők legnagyobb arányban magánellátást akkor vesznek igénybe, ha egynapos sebészeti beavatkozásról van szó (32%). Ezt követi a diagnosztikai vizsgálat (28%) és a kórházi fekvőbeteg-ellátás (23%).

A cikk megjelenését a Best Doctors egészségbiztosítást kínáló CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. támogatta.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde