mobilfizetés shutter
Üzlet

Így fizetünk a jövőben Magyarországon

Portfolio
A fizetési folyamat láthatatlanná fog válni, megjelennek a különböző e-pénztárcák, a fizetési kártyák és elfogadó terminálok virtuálisak lesznek, és a biometrikus azonosítás is minden bizonnyal rohamosan terjedni fog – árulta el vízióját a fizetési piac jövőjéről Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója, aki csütörtöki Banking Technology konferenciánk előadója lesz. Szerinte a gazdaság és a kereskedelem teljes digitalizációja egyszerűen elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan egy modern azonnali fizetési infrastruktúra nélkül.
Selmeczi-Kovács Zsolt is előadónk lesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!

Elindul-e az azonnali fizetési rendszer jövő márciusban, hogy állnak a bankok a csatlakozással jelenleg?

A Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. május 28-i ülésén úgy döntött, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése és a szolgáltatással tervezett ügyfélélmény elérése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető. A döntést megalapozó rendeletmódosítás értelmében a 2020. március 2-i határidőre minden érintett pénzforgalmi szolgáltatónak teljes funkcionalitással készen kell állnia a szolgáltatás nyújtására.  

A GIRO Zrt. 2019. július 1-től teljes funkcionalitással élesítette GIROInstant rendszerét, mely biztosítja az azonnali átutalások feldolgozását, a fizetési kérelem üzenetek továbbítását, valamint a másodlagos számlaazonosítók nyilvántartásának kezelését. 2019. szeptember 1-től kötelező éles próbaüzem vette kezdetét, ahol a GIRO párhuzamosan két - egy teszt és egy éles - környezetet biztosít a klíringtagok részére. A klíringtagoknak a fenti környezeteken szükséges teljesíteniük - az éles indulásuk feltételeként meghatározott - tesztelési követelményeket. A követelmények teljesítés után tudjuk megmondani, ki indulhat, ki nem. Jelenleg nagyon bízunk abban, hogy mindenkinek a tesztelése sikeres lesz. Az indulás a GIRO Zrt-n nem fog múlni.

Banking Technology konferenciánk egyik fontos témája lesz, hogy néz ki a jövő fizetése. Mit gondol, 10 év múlva ha bemegyünk egy boltba, hogyan, mivel fizetünk majd Magyarországon? Hogy néz ki a vásárlás folyamata? Milyen szerepet kap ebben az azonnali fizetési rendszer?

Ahogy az élet szinte minden területén, a fizetési iparágban is felgyorsult az innováció. Ez természetesen nagyon jó dolog, mert folyamatosan fejlődnek a fizetési folyamatok, javul az ügyfélélmény. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy nehezebbé vált 10 évre előre látni. A következő évek egyik legfontosabb trendje a fizetések, a fizetési folyamat láthatatlanná válása lesz. Ennek a fejlődésnek csak a kezdete a különböző e-pénztárcák megjelenése, a fizetési kártyák és elfogadó terminálok virtualizációja. A biometrikus azonosítás is minden bizonnyal rohamosan terjedni fog. Több kiskereskedelmi cég is kísérletezik már olyan vásárlási folyamattal, melyben megszűnnek a pénztárgépek és a fizetési terminálok. Ezzel sokkal egyszerűbbé, a kereskedők és így a fogyasztók számára is olcsóbbá válik a vásárlási és a fizetési folyamat is. Azt gondolom, hogy ez 10 éves távlatban realitássá vállhat. A e- és m- kereskedelemben talán még meghatározóbb lesz a fizetési folyamatok fejlődése, digitalizációja.  A gazdaság és a kereskedelem teljes digitalizációja egyszerűen elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan egy modern azonnali fizetési infrastruktúra nélkül.  Az azonnali fizetési rendszer tehát egy nagyon fontos pillére lesz a kiskereskedelem jövőbeli fejlődésének.

Az azonnali fizetés mely területeken terjedhet el első körben, hol válthatja ki a készpénzt leghamarabb?

A nemzetközi tapasztalatok meglepő sokszínűséget mutatnak. Biztos, hogy lesznek előre nem látható felhasználási terültek Magyarországon is.  Nagyon tipikus ugyanakkor a személyek közötti, ú.n. P2P fizetések esete. Közös programok (vacsora, kirándulás) költségeinek a megosztása egymás között. Az azonnali fizetés az ilyen esetekben egyértelműen a készpénz használatát váltja fel, és egy létező problémára nyújt ügyfélbarát megoldást. 

Milyen tényezőktől függ leginkább, hogy a boltokban melyik megoldást választják a fogyasztók?

A legfontosabb tényező természetesen az, hogy milyen fizetési módok érhetők el a fogyasztó számára. Sok bolt még mindig csak készpénzt fogad el. Az azonnali fizetés előtt tehát ez az első akadály, melyet át kell ugrani, az új fizetési módnak meg kell jelennie a boltokban. És ez nem egy könnyű feladat. Ahhoz, hogy egy új fizetési mód megjelenjen a kiskereskedelemben számos szereplőnek kell fejlesztéseket megvalósítania. Azt gondolom, hogy az új PSD2-es szabályozás talán meg fogja valamelyest könnyíteni ezt a folyamatot, mert jelentősen leegyszerűsíti a fizetési műveletek kezdeményezésének folyamatát.  

Milyen megfontolások mentén döntenek egyes fizetési megoldások mellett a kereskedők? Ők mi alapján vezetnek be vagy vetnek el egy fizetési megoldást?

Azt gondolom, hogy szinte minden kereskedő esetében más és más a különböző szempontok súlyozása. Az egyik legfontosabb szempont természetesen a fizetési mód tömegessége. A fizetési iparágban meghatározó szempont a méretgazdaságosság, mert magasak a fix költségek, és alacsonyak a változó költségek. Ezért a fizetési iparág múltját vizsgálva azt látjuk, hogy magas a koncentráció, egy adott országban tipikusan csak egy-két fizetési mód vált tömegessé, ez biztosította a méretgazdaságosság érvényesülését, a társadalmi költségek alacsonyan tartását. A technológiai fejlődés azonban ezen a területen is paradigmaváltáshoz vezethet. A technológiák olcsóbbá válása lehetővé teszi azt, hogy a fix költségek növekedése nélkül tudjon az iparág egy magasabb belső komplexitást, több fizetési módot párhuzamosan kezelni. Ezért én optimista vagyok, hogy hamarosan a kereskedők is megtapasztalhatják azt, hogy megjelennek a különböző, az azonnali fizetésre épülő fizetési megoldások, növekszik a verseny és közben csökkenhetnek a költségeik is.

Selmeczi-Kovács Zsolt

GIRO Zrt., vezérigazgató

 Tovább
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street index tőzsde