ubsermotti
Üzlet

Túl kicsik az európai bankok, hogy túléljenek

Portfolio
Miközben a világgazdaság válság kirobbanásakor az volt a probléma, hogy túl nagyra nőttek a bankok, és ezért nem szabad hagyni, hogy bedőljenek, mostanra az lett a gond Európában, hogy a bankok túl kicsivé váltak a túléléshez. Legalábbis ezt gondolja Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója.

Az európai bankok túlságosan kicsik, hogy versenyezzenek az Egyesült Államok bankjaival, ezért konszolidációra lesz szükség a túlélés és a növekedés érdekében - mondta Sergio Ermotti egy konferencián.

Szavai azért különösen érdekesek, mert a világgazdasági válság kirobbanásakor a kormányoknak meg kellett menteniük a bankokat, amikor csőd közelébe kerültek, hogy ne okozzon még mélyebb gazdasági krízist a pénzintézetek bedőlése. Utólag már az is világos, hogy a Lehman Brotherst sem szabadott volna bedőlni hagyni, ebben az esetben ugyanis visszafogottabb lehetett volna a globális krízis hatása.

Ebben az időszakban terjedt el az a nézet, hogy a hatalmasra nőtt bankokat meg kell menteni akár közpénzből is, és születtek meg különböző szabályozások, amelyek meggátolták, hogy gigabankok jöjjenek létre. Számos esetben született olyan szabályozói döntés, amely meggátolta bankok összeolvadását is.

Éppen ezért érdekesek most a UBS vezérének szavai, aki úgy gondolja, hogy az európai bankszektorban komoly gondok vannak. Szerinte mostanra a kontinens bankjai túlságosan kicsik lettek ahhoz, hogy túl tudjanak élni. Ermotti arról beszélt, hogy az elmúlt évtized konszolidációja ellenére számos bank van a kontinensen, amelyik még a tőkeköltségét sem tudja fedezni, ezért ennek a folyamatnak folytatódnia kell.

Az európai bankokat különösen érzékenyen érinti egyébként, hogy az Európai Központi Bank ultra laza monetáris politikát folytat, és az elmúlt hónapokban tovább lazított, még mélyebbre vágva az irányadó kamatszintet (a negatív tartományba), ami rontja a bankok nyereségtermelő képességét.

(Címlapkép: MTI/EPA/Steffen Schmidt)

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844