Daimler
Üzlet

Fájni fog a dolgozóknak: hatalmas spórolásra készül a Mercedes

Portfolio
Közzétette új, fenntartható üzleti stratégiáját a Daimler, a szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályoknak való megfelelés a cég eredményére 2021-ben és 2022-ben is negatívan hat majd, erre válaszul a társaság jelentős költségcsökkentést jelentett be. A Mercedes-Benz autó és kisteherautó üzletágában a tervek szerint 2022 végére több mint 1 milliárd euróval csökkentenék a személyi jellegű kiadásokat.

A Daimler csütörtökön tette közzé új, fenntartható üzleti stratégiáját, az igazgatótanács elnöke szerint a szén-dioxid célok elérése átfogó intézkedéseket kíván a társaságtól, ami Ola Källenius szerint a magában foglalja a cég folyamatainak és struktúráinak ésszerűsítését is, mindez negatívan hat majd a Daimler 2020-as és 2021-es eredményére is.

A hét elején német lapok már arról írtak, hogy elbocsátásokat és bérbefagyasztásokat tervez a Daimler, a német újságírók Egy e-mailes üzenetváltásból értesültek a német újságírók a Daimler terveiről. A Süddeutsche Zeitung szerint a leépítések elsősorban a vezetőket érinthetik majd.

A Damiler ma közzétett stratégiája szerint a társaság valóban visszavágná a személyi jellegű kiadásait, a társaság autó és kisteherautó üzletágában a tervek szerint 2022 végére több mint 1 milliárd eurós megtakarítást érne el a személyi jellegű kiadások csökkentésével, ami a menedzsment és a közvetett területek pozícióit is érinti. A free cash flow megerősítése érdekében a cég az ingatlanba, a gépekbe és berendezésekbe történő beruházásokat és a kutatási-fejlesztési kiadásokat a 2019-es szintre korlátozzák, és középtávon csökkentik majd. A Mercedes-Benz európai teherautó üzletága esetében 2022 végéig 250 millió euróval csökkentik a változó költségeket, és a személyi jellegű költségeket 300 mllió euróval vágják vissza.

A cég stabil pénzügyi helyzetének biztosításához a Daimler növelni kívánja a free cash flow-ját, a nettó likviditás esetében 10 milliárd eurót célzott meg a társaság, aminek teljesítéséhez a vállalat a beruházásai esetében priorizál, és szigorúbb tőkeallokációt követ majd.

A befektetők kifejezetten rosszul fogadták a társaság bejelentését, a Daimler 3,3 százalékot esett ma, a cég papírjai azonban jól teljesítettek idén, a Daimler részvényei idén 12,8 százalékkal kerültek feljebb.

Címlapkép forrása: Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124