Szekeres Máté_Konzum_Jászai Gellért interjú-12
Üzlet

Sorra nyeri a projekteket, nagyra nő a 4iG

Portfolio
Nagyot nőtt a 4iG bevétele és eredménye az idei harmadik negyedévben. A menedzsment optimista, továbbra is az a cél, hogy a vállalat Magyarországon az infokommunikációs (ICT) piac meghatározó vállalatává és a régió egyik vezető informatikai szolgáltatójává váljon. Ehhez az itthoni felvásárlások után nemzetközi terjeszkedés a terv, és nemzetközi tőkebevonásban is gondolkozik a menedzsment.

Milliárdos projektek

A 4iG az elmúlt hónapokban sorra nyerte el a milliárdos projekteket (ezekről részletesen beszámol a vállalat a beszámolóban), csak idén július és szeptember között több mint 18 milliárd forinttal bővült a szerződésállomány, a korábban elnyert projektek hatása pedig már tükröződik is a vállalat számaiban, ráadásul több leányvállalattal is bővült a 4iG, összességében ezek hatása a bevételek és a profit megugrása.

tab

Megugrott a bevétel és a profit

A 4iG bevételi és profitszámai nehezen összehasonlíthatók akár csak az egy évvel ezelőttivel is, mivel az üzemméret folyamatosan nő, de a rend kedvéért: a bevételek 239 százalékkal 10,5 milliárd forintra emelkedtek a harmadik negyedévben.

A cég növekedését jól mutatja, hogy az idei első 3 negyedévben a bevételek közel 25 milliárd forintra híztak, jóval meghaladva bármelyik korábbi év teljes bevételét.

A bevételek növekedésével párhuzamosan a vállalat profitabilitása is jelentősen javult, az EBITDA az egy évvel korábbi 19 millió forintról közel 1,5 milliárd forintra emelkedett, a negyedévben az EBITDA-marzs 14 százalékra emelkedett.

Az elő 3 negyedévben az EBITDA 2,48 milliárd forint volt, ezzel a korábbi évek eredménye össze sem hasonlítható.

A 4iG adózott eredménye az egy évvel korábbi 46 millió forint veszteség után az idei harmadik negyedévben 1,1 milliárd forint volt, a nettó profit marzs 10,6 százalék,

az első 9 hónapban a profit közel 1,7 milliárd forintot tett ki, ez alapján a nettó marzs 6,8 százalék volt.   

A 4iG eszközeinek értéke a tavaly év végi 8,4-ről 13,3 milliárd forintra emelkedett.

Kilátások

  • A 4iG menedzsmentje a 2019. évre továbbra is alapvető céljának tekinti a részvényesi értékteremtést, ennek érdekében pedig a 4iG piaci súlyának, illetve piaci részesedésének folyamatos növelését. A 4iG meglévő partnerei megtartása mellett újabb piaci szegmensekbe való belépésre, és piaci pozícióinak folyamatos erősítésére törekszik. A gyors növekedést a felvásárlások is támogatják.
  • Stratégiai cél, hogy a 4iG Magyarországon az infokommunikációs (ICT) piac meghatározó vállalatává, valamint a régió egyik vezető informatikai szolgáltatójává váljon.
  • Az itthoni felvásárlások után nemzetközi terjeszkedés a terv, és nemzetközi tőkebevonásban is gondolkozik a menedzsment.
  • A cégcsoport fontos célkit űzése továbbá, hogy aktívan növekedjen K+F területen, és új technológiákat hozzon a piacra nemzetközi együttműködések keretében, például ilyen a blockchain technológia és a fintech területen történő terjeszkedés is.
  • A gyorsjelentésben írnak a T-Systems felvásárlásáról is, ezzel kapcsolatban azt írják, hogy még idén a legnagyobb hazai tulajdonú ICT vállalatcsoporttá alakulhat a 4iG.

Elszállt az árfolyam

Idén 194, az elmúlt egy évben 170 százalékot emelkedett a 4iG árfolyama.

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtiTőzsde