SZG_9534
Üzlet

Zuhan az Est Media - Költségvetési csalás a gyanú

Portfolio
Nagyot esett ma az Est Media árfolyama, miután a HVG arról írt, hogy a NAV költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Delta Systems ügyletei miatt.

Nagyot esett az árfolyam

Rendkívül hektikusan mozgott az elmúlt napokban az Est Media árfolyama, a héten már 159 forinton és 121 forinton is állt az árfolyam. Ma már 16,6 százalék mínuszban is állt a vállalat részvényárfolyama, ráadásul magas forgalom mellett adják a papírokat, közel 620 millió forintos forgalommal az Est Media a negyedik legforgalmasabb papír a hazai tőzsdén a Richter, a Mol és az OTP mögött.

Költségvetési csalás a gyanú

A mai esés mögött hír is van, a HVG ugyanis arról ír, hogy fiktívnek tartott számlák miatt, költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhatóság a Delta Systems Kft. ügyletei miatt, és 1,3 milliárd forintot zárolt a cég vagyonából, ez derül ki a lap birtokába került adóhatósági határozatból.

A Delta Systems nemrég egy uniós pályázaton nyert, idén nyáron fejezték be a munkálatokat, az adóhatóság szerint azonban ezeket a munkákat valójában egy magyar cég, a Com-Ron Steel Zrt. végezte el, a számlákat pedig egy Metal Works SK. s.r.o. nevű vállalkozás állította ki. Mivel ez a cég külföldi, nem fizették meg Magyarországon a 27 százalékos áfát, és ezzel közel 440 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a magyar államnak.

A HVG-nek a Delta Systems elismerte, hogy „Nyíregyházán ismeretlen tettes ellen büntetőeljárás folyik költségvetési csalás gyanúja miatt”, a Delta Systems együttműködik a hatósággal, de „vitatja a NAV megállapításait, és vizsgálja a NAV eljárásának jogszerűségét is”

Üresen is milliárdos cég

2018 egyik érdekes tőzsdei sztorija volt az Est Media, amely azzal vált a kisbefektetők egyik kedvencévé, hogy gyakorlatilag tevékenység, bevétel és így profit nélküli vállalatként tudott több milliárd forint értékűre nőni. A korábban kiterjedt médiaportfólióval rendelkező, egy rövid ideig a Szigetben is meghatározó tulajdonrésszel rendelkező cég a 2008-as gazdasági válságot követő években egyre nagyobb veszteséget termelt és adósságot halmozott fel, majd eszközeinek, többek között a Szigetben fennálló üzletrészének az értékesítésére kényszerült, majd csődvédelmet kért. Az éveken át húzódó csődeljárás keretében a társaság végül megegyezett a hitelezőivel, akik követelésük 97,45 százalékáról lemondtak, hogy a fennmaradó 2,55 százalékért cserébe pedig tőkeemelés keretében új Est Media részvényeket kaptak.

Vajna is beszállt

Tavaly októberben érkezett a nagy bejelentés: igaz, hogy áttételesen, de Andy Vajna tulajdonrészt szerzett az Est Mediában, Vajna egyik cége, az AV Investments a Park Teniszklub egyik leányvállalatának, a Dynamopestnek a megvásárlásával jutott 5,3 millió darab Est Media-részvényhez, részesedése 5,2 százalék lett a tőzsdei vállalatban. Rögtön beindultak a találgatások, sokan már arról beszéltek, hogy Vajna a médiaportfóliójának egy részét a tőzsdei cégbe apportálja, már az is felmerült, hogy a TV2 is az Est Media egyik vagyoneleme lesz. Konkrétumokról szó sem volt, Vajna nem közölte, mi a célja a tulajdonszerzéssel, az árfolyam azonban szárnyalt, tavaly október 16-án már 177,50 forinton zárt, a befektetők elkezdték árazni, hogy Vajna megjelenésével a Mészáros-papírokéhoz hasonló tőzsdei sztori kezdődik.Idén január közepén azonban elhúnyt Andy Vajna, az Est Media árfolyama pedig zuhant.

Üres cégbe költöztek be

Az Est Media árfolyamának emelkedését piaci spekulációk hajtották felfelé, a kisbefektetők arra számítottak, hogy egy nagybefektető érkezhet a céghez, amely megtöltené tartalommal a vállalatot. Idén július végén érkezett a bejelentés, hogy az Est Media felvásárolja a Delta Csoport egyik leányvállalatát, a Delta Systemset. Az Est Media a tranzakciót kisebb részben hitelekből készpénzzel, nagyobb részben új részvények kibocsátásával finanszírozza, amelynek eredményeként a Delta Systems anyavállalata lesz az Est Media legnagyobb tulajdonosa. A felvásárlás eredményeként a Delta Systems 100 százalékban az Est Media tulajdonosa lesz. Egy 28,6 milliárd forintos tranzakcióról van szó, amiből 2,3 milliárd forintot készpénzben fizet ki az Est Media, ezt egy hosszútávú tulajdonosi kölcsönből finanszírozza a vállalat. A fennmaradó összeget részvényekkel finanszírozza az Est Media, 125 millió darab részvényt bocsát ki zártkörű tőkeemelés keretein belül a jelenlegi tőzsdei árfolyamnál jóval magasabb, 210 forintos árfolyamon.

Október elején rendkívüli közgyűlést tartott az Est Media, ahol a részvényesek többek között arról is döntöttek, hogy módosítják az Est Media cégnevét Delta Technologies Nyrt.-re, az Est Media neve majd a tranzakció zárásával módosul, amelynek határideje december 20.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde