Szél
Üzlet

Még csak most kezdődik a megújulók igazi forradalma

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség által közzétett World Energy Outlook 2019 kiadványból többek között az is kiderült, hogy a szervezet a konzervatívabb forgatókönyvében azzal számol, hogy a megújuló forrásokból származó áramtermelés 2026-ra meghaladja majd a szénből származó energiatermelést. Az energia szektor beruházásainál az IEA kedvezőbb forgatókönyve azt vetíti előre, hogy az energiaszektor beruházásai évente 1,2 billió dollárt tesznek ki átlagosan 2040-ig, ami nagyjából 60 százalékkal magasabb a jelenlegi kiadási szinteknél.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzései során több forgatókönyvet is vizsgál, a jelenleg tervezett intézkedéseket (stated policies scenario) vizsgáló forgatókönyv azt feltételezi, hogy a jelenleg tervben levő intézkedések fognak megvalósulni, míg a fenntartható fejlődés forgatókönyve (sustainable development scenario) a fenntartható fejlődéshez és a Párizsi Egyezmény betartásához szükséges feltételrendszerrel dolgozik.

Az IEA által nemrégiben közzétett World Energy Outlook 2019 kiadványban többek között a kőolaj, a földgáz, a szén és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos trendeket is vizsgálta. Az elemzés a globális energiatermelő-mix kilátásaival kapcsolatban két forgatókönyvet vizsgál, a jelenleg tervben levő intézkedések forgatókönyve alapján a megújuló forrásokból származó áramtermelés gyorsan növekszik majd és 2026-ra meg is haladja majd a szénből származó energiatermelést. A villamosenergia-kínálat növekedésének háromnegyede 2040-ig a megújulókból származik majd, amit közel 170 országban a politikai támogatottság mellett a költségek csökkenése is segíthet majd. A széntüzelésű energiatermelés nagyjából változatlan marad, bár a részesdése az energia mixben az IEA szerint a 2018-as 38 százalékról 2040-re 25 százalékra csökken. A fenntartható fejlődés forgatókönyvében a megújulók a villamosenergia-kínálat kétharmadát adják 2040-re: a nap- és szélenergia az energia termelő-mix 40 százalékát adná, és további 25 százalékkal érkezne szállítható megújuló energiaforrásokból beleértve a víz- és bioenergiát is.

IEA
Forrás: IEA

A forrásonként lebontott, telepített energiatermelő kapacitással kapcsolatban az IEA elemzése a jelenleg tervezett intézkedések alapján azzal számol, hogy 2035 körül a telepített kapacitások legnagyobb forrását a napenergia adja majd, az IEA előrejelzései szerint a napelemek telepített energiatermelő kapacitása 2032 körül haladhatja meg a szenet, és 2035 körül a gáztüzelésű kapacitást is túlszárnyalja majd. A megújulók a 2040-es globális kapacitásbővítések kétharmadát teszik ki, a szélenergia-kapacitás megháromszorozódik, és az offshore szélenergia kapacitások Európában, Kínában és az Egyesült Államokban is növekednek majd. A gáztüzelésű kapacitás a legtöbb piac esetében nő majd.

IEA
Forrás: IEA

A globális energiaszektor beruházásaival kapcsolatban az IEA kiemeli, hogy a jelenleg tervezett intézkedések alapján a szektor beruházásai 20 billió dollárt tesznek ki összesen a 2040-ig tartó időszakban, ez átlagosan 20 százalékkal magasabb a szektor 2014 és 2018 között irányadó, éves kiadásainál. Az energiaszektor képviseli a teljes globális energia kínálati beruházások 50 százalékát, beleértve az új erőművekre, az átviteli és elosztóvezetékekre, valamint felújításokra fordított kiadásokat is. A fenntartható fejlődés forgatókönyvében az IEA azzal számol, hogy az energiaszektor beruházásai évente 1,2 billió dollárt tesznek ki átlagosan 2040-ig, ami nagyjából 60 százalékkal magasabb a jelenlegi kiadási szinteknél. Ebben a forgatókönyvben az energia szektor beruházásai teljes energia kínálati beruházások kétharmadát teszik ki, összehasonlítva a jelenlegi, ötven százalékos aránnyal.

IEA
Forrás: IEA

A megújuló villamosenergia-termelés régiós és forgatókönyv szerinti lebontásában az IEA a jelenleg tervezett intézkedések alapján azzal a számol, hogy a megújulók esetében a költségek csökkenése és a digitális technológiák térnyerése hatalmas lehetőségeket nyit meg az energiaátmenetek előtt, a szél- és a napenergia a többlet villamosenergia termelés több mint felét biztosítja 2040-ig, míg a fenntartható fejlődés forgatókönyve esetében szinte teljesen innen származik majd a növekedés.

A jelenleg tervezett intézkedések forgatókönyve alapján az IEA szerint a megújuló energiák mennyisége a teljes, végső energiafogyasztáson belül a mai 990 millió tonna olajegyenértékről 2 260 millió tonna olajegyenértékre emelkedik 2040-ben, többek között a bioenergia korszerű felhasználásának jelentős növekedése miatt. A fenntartható fejlődés forgatókönyvében az IEA azzal számol, hogy a megújuló energia befektetéseket ösztönző többlet-intézkedések következtében a villamosenergia termelésen belül a megújuló energia részaránya kétharmados lesz, míg végső energia fogyasztáson belül az arány 37 százalékos lesz. 2040-re a szélenergiától várható termelés 8 300 TWh-ra, a napenergia esetében pedig 7 200 TWh-ra nő, várhatóan túlszárnyalva a vízenergiából származó, 6 950 TWh-s termelést, míg a megújuló forrásból származó hő részaránya 2040-ben 30 százalékra (1 200 millió tonna olajegyenértékre) emelkedik.

Forrás: IEA

Címlapkép forrása: Chen Xiaodong/Visual China Group via Getty Images

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtiTőzsde