bika wall street index tőzsde
Üzlet

Nyolc tanács, amivel felkészülhetsz a rázósabb időszakokra

Portfolio
Az amerikai indexek csúcsokat döntögetnek, de ezt szinte már észre sem vesszük, annyira hozzászoktunk mostanában. A bika piac 2009 óta tart, azóta több mint 200 alkalommal állítottak fel új történelmi csúcsot az irányadó amerikai indexek. Úgy tűnik, mintha semmi sem állíthatná meg a további emelkedést, de ez bizonyára nem így van. Normális, ha néha beköszönt a medve piac (ami 20 százalékos esést jelent), így érdemes rá felkészülni – tanácsolja cikkében a Marketwatch.

Emlékezzünk Warren Buffett szavaira:

Legyél óvatos, amikor mindenki más mohó és legyén mohó, amikor mindenki más óvatos.

Sir John Templeton szerint pedig:

A bika piacokat pesszimizmus szüli, a szkepticizmuson növekednek, az optimizmus hátán válnak éretté és az eufóriában halnak meg.

És sokszor nem állnak meg 20 százalékos esésnél a részvényindexek, amikor beköszönt a medve piac. 1973-ban és 1974-ben például több mint 37 százalékot zuhant az S&P 500 index, 2000 és 2002 között szintén 37 százalékos volt a zuhanás, akárcsak 2008 folyamán. Ha pedig a csúcsokat és a mélypontokat nézzük, mind a három medve piacon 50 százalék feletti volt a visszaesés. Mind a három időszakra jellemző volt, hogy akkor kezdett el összezuhanni a piac, amikor a befektetők többsége eufórikus volt.

A Marketwatch most tanácsot ad abban, hogy hogyan készülj fel a medve piacra. Nyolc lépést javasol:

  1. Tartsd szem előtt, hogy senki sem ismeri a jövőt. Bizonyára sokan megpróbálnak meggyőzni arról, hogy tudják, mit hoz a jövő, de legfeljebb csak olcsó jóslatokkal tudnak szolgálni.
  2. A tények alapján hozz befektetési döntést, ne az érzelmeid alapján. Amikor beköszönt a medve piac, akkor az érzelmi alapon tett lépések több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Buffett szerint más emberek félelme a barátod, mert lefelé nyomja a részvények árfolyamát. A saját félelmed viszont az ellenséged.
  3. Számíts arra, hogy jönnek rossz idők. Ha valakinek 1970 és 2008 között folyamatosan voltak részvénypiaci befektetési, annak lehetett néhány rossz éve átmenetileg. Akik kitartottak, azoknak megvolt az esélyük, hogy mostanra visszanyerjék az elbukott pénzt, akik viszont megijedtek és kiszálltak, azok realizálták a veszteségeiket.
  4. Érdemes a portfóliónkat kötvényalapokkal védeni. A múltbeli adatok azt mutatják, hogy ha valaki kötvényekkel diverzifikálja a portfólióját, az egy jó módszer a veszteségek csökkentésére és segít abban, hogy ne meneküljük el a részvénypiacokról viharos időszakokban sem. De még most kell vásárolni kötvényeket, mielőtt beüt a turbulencia. Ez olyan, mint egy biztosítás, nem érdemes akkor megvenni, amikor már elszenvedtük a veszteségeket.
  5. Ha az a célod, hogy a lehető legmagasabb hozamot érd el a kockázatviselési hajlandóságodat figyelembe véve, akkor találd ki, hogy mekkora az a veszteség, amit még hajlandó vagy elviselni és ennek megfelelően allokáld az eszközportfóliód. Ha viszont az a célod, hogy a lehető legalacsonyabb kockázatot vállald, miközben van egy hozamelvárásod, az már nehezebb ügy, hiszen először ki kell találnod, hogy mennyi pénzből élsz meg.
  6. A portfóliód értékének hányadában határozd meg, hogy mennyi pénzt mibe teszel, ahelyett, hogy a nominális mennyiségről döntenél. Rossz időkben lazítani kell az övön, de cserébe csökken annak az esélye, hogy kifutsz a pénzből.
  7. Ha a fenti tanácsok túlságosan ijesztőnek tűnnek, akkor keress egy kompetens tanácsadót, aki nem akar eladni terméket és nincs érdekütközés sem. Bár igaz, hogy ez pénzbe fog kerülni.
  8. Kapcsold ki a televíziót.

Az egyik jellemző befektetői viselkedés, hogy félelemből vagy kapzsiságból hoznak döntéseket a befektetők, ami rossz döntésekhez vezet. A másik, hogy arra fordítanak időt és energiát, hogy olyan dolgok miatt aggódjanak, amelyeket nem tudnak kontrollálni ahelyett, hogy azzal töltenék az idejüket, amit szeretnek.

(Marketwatch)

Címlapkép: Shutterstock

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
FrankfurtiTőzsde