BÉT
Üzlet

20 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet a BIF-nél

Portfolio
Az idén útjára indult MNB kötvényvásárlási program keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol a hazai székhelyű társaságok által kibocsátott, legalább B+ minősítésű vállalati kötvényeket, amihez a cégeknek át kell esniük egy hitelminősítésen. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán több hazai cég minősítését is elvégezte, most a BIF is megfelelő minősítést kapott, a cég 20 milliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényeket.

A Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja idén nyáron indult el, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán egymás után végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai társaságok értékelését, ma egy újabb társaság, a BIF hitelminősítése érkezett meg, a BIF B+ kategóriába került a hitelminősítőnél, stabil kilátások mellett, míg a cég kötvényei BB- besorolást kaptak.

BIF

A hitelminősítés indoklása

A BIF B+ hitelminősítése esetében a Scope elemése kiemeli a cég portfoliójának a budapesti, másodrendű befektetési ingatlanpiaci kitettségét és a stabil bérlői keresletet is, amit a viszonylag magas, 93 százalékos kihasználtság jelez. Továbbá a hitelminősítést támogatják a társaság viszonylag erős hitelmutatói, beleértve az alacsony tőkeáttétellel kombinált magas adósság-védelmet és az erős likviditást is. A Scope várakozásai szerint a hitelmutatók megfelelők maradnak.

A hitelminősítésnél többek közt korlátozást jelent a cég kis mérete és piaci részesedései, ami nagyobb érzékenységet okoz az előre nem látható sokkokkal szemben és a cash flow volatilitását okozza. A Scope emellett a fejlesztési tevékenység iránti kitettséget negatívan ítéli meg, mivel ez kiteszi a céget az iparág ciklikusságának. A gyenge földrajzi- és bérlői diverzifikáció, a magyar kis- és középvállalkozások iránti kitettség és a nagyon rövid súlyozott átlagos le nem járt bérleti idő (WAULT) a jövőbeli cash flow-k esetében korlátozott láthatóságot jelent.

A BIF kilátásai stabilak, mindez magában foglalja a cég 2020 első negyedévére tervezett, sikeres 20 milliárd forintos kötvénykibocsátását, a Növekedési Kötvényprogram keretén belül a cég tízéves futamidővel és 1,8 százalékos kuponnal bocsát ki kötvényt. A kötvénykibocsátásból származó bevételt a BIF a következő három évben befektetések társfinanszírozására használja fel, megközelítőleg 45 milliárd forint értékben. A Scope előrejelzései szerint a BIF eladósodottsága növekszik és a hitelminősítő előrejelzései szerint az EBITDA kamatfedezet 1,7x felett alakulhat, míg a hitelfedezeti arány 40 százalék körül alakulhat.

A BIF hitelminősítésére pozitív hatást gyakorolhatna, a BIF üzleti kockázati profiljának szignifikáns javulása, ami a Scope szerint a következő faktorok által lenne elérhető: a cég növekvő mérete mellett a piaci pozíció erősödésével, a növekvő földrajzi és bérlői diverzifikációval, a cash flow jobb láthatóságával a hosszabb súlyozott átlagos le nem járt bérleti időn keresztül, mindemellett a hitelfedezeti arány 50 százalék alatti tartásával. A hitelminősítésre negatív hatást gyakorolna, ha a tőkeáttétel érdemben megnőne, amit a hitelfedezeti arány 60 százalék fölé emelkedése jelezne.

Nagyot emelkedett idén az árfolyam

A BIF a hazai tőzsdén jegyzett cég, a társaság a hétfőn 1 százalékot esett, míg a BIF árfolyama idén 43,5 százalékot emelkedett.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844