GettyImages-483030673
Üzlet

Egy állam, amelyik nyíltan szembe fordul Donald Trumppal

Portfolio
A Trump-kormányzat korábban megvonta az engedélyt Kaliforniától, hogy kipufogógáz-kibocsátási szabályait önállóan határozza meg, Kalifornia ezt követően több pert is indított, majd a tagállam bekeményített és bejelentette, hogy januártól csak olyan autógyártóktól vásárol majd, amelyek elismerik a jogát a saját károsanyag-kibocsátási normák meghatározásához. Kalifornia a kormányzati járműflottájánál leállítja a General Motors, Toyota, a Fiat-Chrysler és olyan autógyártóktól származó járművek vásárlását, amelyek támogatják a Trump-kormányzat Kaliforniát a saját, szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák meghatározásától megfosztó törekvéseiben.Klímavédelemről, megújuló energiáról szó lesz a november 25-i Portfolio Klubon is.

Donald Trump lecsapott Kaliforniára

Kaliforniának régóta joga volt ahhoz, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályait, ennek megfelelően a tagállam idén júliusban négy autógyárral -a Forddal, a Hondával, a Volkswagennel és a BMW-vel - külön megállapodást írt alá, amelyben az érintett gyárak a jelenleg érvényben lévő szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartását vállalták. A Trump-kormányzat szerint azonban a kipufogógáz-kibocsátás szabályozásának nem tagállami, hanem szövetségi hatáskörnek kell lennie.

Donald Trump amerikai elnök ezután szeptemberben a Twitteren jelentette be, hogy a kormány megvonja Kaliforniától a szövetségi engedélyt, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályait. Az elnök egyben azt is közölte, hogy a szövetségi kormányzat új károsanyag-kibocsátási szabályozást tesz közzé. Kalifornia ezt követően pert indított a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt.

GettyImages-73039293
Tiszta energia benzinkút Kaliforniában Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Kalifornia azonban felvette a kesztyűt

Ezt követően Kalifornia és 22 másik állam a múlt hét végén újabb pert indított, megkérdőjelezve a Trump kormányzat döntését, amelyben megfosztanák Kaliforniát a saját, szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák meghatározásától és attól, hogy Kalifornia megkövetelhesse az elektromos- és zéróemissziós járművek növekvő részarányát az útjain. A perben Kalifornia az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szeptemberi döntését próbálja megváltoztatni.

A nagy autógyártók közül a General Motors, a Toyota és a Fiat-Chrysler is támogatta a Trump-adminisztráció lépését, majd Kalifornia ezt követően bekeményített és bejelentette, hogy a tagállami kormányzati járműflotta esetében leállítja az új General Motors, Toyota, a Fiat-Chrysler és olyan autógyártóktól származó járművek vásárlását, amelyek támogatják a Trump-kormányzat Kaliforniát a saját, szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák meghatározásától megfosztó törekvéseiben.

Januártól kezdve Kalifornia állam csak olyan autógyártóktól vásárol majd, amelyek elismerik a tagállam jogát a saját károsanyag-kibocsátási normák meghatározásához. Ebbe a körbe beletartozik majd a Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen is, miután a négy autógyártó korábban külön megállapodást írt alá Kaliforniával, amelyben a gyárak a jelenleg érvényben lévő szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartására vállaltak kötelezettséget.

A 2016 és 2018 közötti periódusban Kalifornia 58,6 millió dollár értékben vásárolt a General Motorstól, 55,8 millió dollárért a Fiat-Chryslertől, 10,6 millió dollárért a Toyotától, és 9 millió dollár értékben a Nissantól. A General Motors a döntést a Reutersnek úgy kommentálta, hogy sajnálatos, hogy Kalifornia nem vásárol többet a társaság Chevrolet Bolt elektromos autójából.

Címlapkép: David Livingston/Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844