Nemzeti Kotvenyprogram MNB
Üzlet

Még idén elfogy az MNB 300 milliárdos kötvényprogramjának háromnegyede

Portfolio
Nagy az érdeklődés a nyáron a jegybank által meghirdetett 300 milliárd forintos Növekedési Kötvényprogram (NKP) iránt, így a program keretösszegének „háromnegyede év végéig, míg a fennmaradó rész jövő év elején felhasználásra kerülhet” – jelezte a Magyar Nemzeti Bank a mai kamatdöntésről kiadott közleményében.

Júliusban indult el az MNB vállalati kötvényprogramja, aminek keretében a jegybank összesen 300 milliárd forint keretösszegig vásárol hazai székhelyű vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező vállalati kötvényeket. A cégek nagy része a Scope Ratingstől kap hitelminősítést, a minősítésekért az MNB fizet.

A Portfolio folyamatosan vezeti azoknak a cégeknek a listáját, amelyek már megkapták a programban való részvételhez megfelelő hitelminősítést, ezek között pedig már olyan vállalatok is vannak, amelyek már ki is bocsátották kötvényeiket.

nkptablazat191119

Azt már eddig is tudtuk, hogy nagy az érdeklődés az NKP 300 milliárd forintos keretösszegű programja iránt, a Monetáris Tanács mai üléséről készült közleménye pedig ezt meg is erősíti.

Ahogy a jegybank írja: a nagy érdeklődés következtében a program keretösszegének háromnegyede év végéig, míg a fennmaradó rész jövő év elején felhasználásra kerülhet.

Az MNB mai kamatdöntéséről és az utána látott piaci reakcióról külön cikkünk:

Az NKP-ről röviden

A monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2019. július 1-jén 300 milliárd forintos keretösszeggel elindította a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), amelynek keretében az MNB szeptemberben megkezdte a vállalati kötvényvásárlásokat.

A kötvényvásárlások eredményeként megjelenő többlet pénzmennyiséget az MNB az alapkamaton kamatozó preferenciális betéti eszköz segítségével semlegesíti. A program szervesen kiegészíti a hitelezés egészségesebb szerkezete érdekében 2019 elején elindított Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) konstrukciót, amelynek keretében a részt vevő hitelintézetek október végéig több mint 310milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hazai kkv-kkal.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844