GettyImages-855480494
Üzlet

Minden egy őrült fogadással kezdődött: új világcsúcsra tör a Tesla

Portfolio
A Tesla 2017-ben Ausztráliában telepítette a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátorát. Most azt tervezik, hogy 50 százalékkal megnöveik az akkumulátor-rendszer kapacitását.
Többek között nap- és szélenergiáról is beszélnek az Alteo szakemberei a következő Portfolio Klubon november 25-én.

Ausztráliában rohamtempóban terjed az alternatív energia, az elmúlt 2 évben az egy főre vetített nap- és szélenergia kapacitás bővülése ötszöröse volt annak, mint ami az Egyesült Államokban, Kínában vagy az Európai Unióban jellemző, a megújulók az ausztrál áramtermelésnek már több mint ötödét teszik ki. Ez a folyamat egyrészt örömteli, hiszen a korábban használt, például szenes erőműveknél környezetbarátabb módon, helyi károsanyag-kibocsátás nélkül termelnek áramot, azonban egy nagyon komoly kockázattal is jár: a hektikusan termelő megújulók destabilizálják a hálózatot, mint ahogy arra az elmúlt években több alkalommal is figyelmeztetett az ausztrál energiapiaci üzemeltető vállalat.

GettyImages-856555178
Szélturbinák a Hornsdale szélfarmon Fotó: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

A legjobb példa arra, milyen sérülékeny lett az ausztrál villamosenergia-hálózat, a 2016-os nagy áramkimaradás volt Dél-Ausztráliában. 2016 szeptember 28-án olyan vihar érte el az országot, amelyhez fogható 50 évente egyszer csap le, a vihar alatt legalább 80 ezer (!) villámlást regisztráltak, a viharhullámban legalább 2 tornádó is pusztított. Az érintett területeken teljes áramszünetet okozott a vihar, 23 magasfeszültségű villanypóznát, a vezetékek és a hálózati eszközök egy részét rongálta meg. A katasztrófa után több nappal még közel 10 ezer fogyasztónál nem volt áram.

Részben a 2016-os vihar, részben a hektikusan termelő megújulók arányának növekedése miatt döntöttek úgy Ausztráliában, hogy növelik az áramtároló kapacitásokat, ebben pedig az áramtárolásra feltölthető víztározók mellett fontos szerepet szánnak a lítiumion-akkumulátoroknak is, ezeknek a nagy volumenű telepítésében pedig élen jár a Tesla. Az amerikai vállalat egy francia cég, a megújuló energiával foglalkozó Neoen megbízásából telepítette Dél-Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát, egy 100 MW kapacitású gigantikus akkucsomagot, amelyet 2017 végén helyeztek üzembe. A projekt nagy fogadás volt egyébként a Tesla részéről, hiszen Elon Musk a Tesla első embere azt vállalta, hogy 100 nap alatt elkészítik és letelepítik az akkumulátort, és ha nem készülnének el időre, akkor a Tesla ingyen adja át a világ legnagyobb lítiumionos tárolókapacitását. A Tesla egyébként könnyedén teljesítette Musk vállalását, közel 60 nap alatt elkészültek.

GettyImages-856555180
Hornsdale szélfarm a Tesla akkumulátor-rendszerével Fotó: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

A Neoen adatai szerint a 100 megawattos akkumulátor a működése első évében 50 millió dollárt takarított meg a fogyasztóknak, és ez a megtakarítás tovább nő a következő években, amikor az akkumulátor bővítése is megvalósul.

Most jön a fejlesztés következő köre, a Neoen ugyanis bejelentette, hogy 50 százalékkal 150 megawattra növeli a Dél-Ausztráliában lévő lítiumion-akkumulátorát, és már meg is állapodott a projektről a Teslával. A cél továbbra is az, hogy stabilizálják a fogyasztók áramellátását. Az ausztrál kormány is támogatja a projektet, 72 millió ausztrál dollárt nyújt támogatás és hitel formájában.

A Tesla projektje egyébként nem az egyetlen a tervezettek között Ausztráliában, a Neoen egy 900 megawatt kapacitású akkumulátort is tervez Dél-Ausztráliában, azt az egységet nap- és szélerőmű farmokhoz illesztenék. Globálisan is nagy a verseny a gigantikus akkumulátorok között, idén márciusban a Florida Power and Light Company bejelentette, hogy megépíti a világ legnagyobb akkumulátor-rendszerét, amely 409 megawatt kapacitású lesz, és 2021-ben készül el.

Címlapkép: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ott_one_2019_1500x844