Üzlet

A kispapírok napja volt a magyar tőzsdén

Portfolio
Elromlott a hangulat szerdára a világ tőzsdéin, estek az európai indexek és a BUX is a tegnapi záróértéke alatt tartózkodott a nap nagy részében. Az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokban nincs előrelépés, sőt, Trump a vámok emelésével fenyegetőzik, aminek nem örültek a befektetők. Itthon a kispapírok piacán volt inkább izgalom napközben, és az OTP emelkedett egy nagyobbat a zárásra, ami pluszba rántotta a BUX indexet.

Megtépték a nap végén az OTP-t

Az európai tőzsdéken nem javult a hangulat érdemben zárásra, a BUX indexet viszont pluszba rántották a kereskedés végére, főként az OTP-nek köszönhetően. A bankpapír 1,4 százalékot emelkedett ma, a napot 14 150 ponton fejezte be. A többi blue chip 1 százaléknál kisebb elmozdulásokat mutatott, a Richter 0,8, a Mol 0,1 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot esett.

A napközben nagyot ralizó Nutex és a Nordtelekom 20 százalékos erősödéssel zárt, míg a Futuraqua közel 10 százalékot emelkedett.

Esés az európai tőzsdéken

Az eladók uralják szerdán az európai tőzsdéket, az FTSE-100 több mint 1 százalékkal került lejjebb, a DAX 0,6 százalékot, a CAC-40 0,3 százalékot csökkent. A nyersanyagszektor és az utazási papírok teljesítenek a leggyengébben. 

A BUX 0,1 százalékos mínuszban áll a záráshoz közeledve, a blue chipek közül a Mol, az OTP és a Magyar Telekom is esik, de a fél százalékos mértéket sem éri el a mínusz. A Richter közel 0,3 százalékot emelkedett. 

A kispapírok piacán vannak izgalmak, a harmadik legforgalmasabb részvény ma a Nutex, 16 százalékos emelkedésnél jár a papír. A Nordtelekom 15 százalékot, a Futuraqua 10 százalékot emelkedett. 

20 milliárd forintos kötvénykibocsátás az Appeninnél

Az Appeninn is részt vesz az MNB Növekedés Kötvényprogramjában, amelynek keretében a vállalat 20,1 milliárd forint friss forrást von be.

Tovább a cikkhez

Két magyar részvényt is kiütöttek!

Két hazai részvény, a Nutex és a NordTelekom árfolyama is napi limittel, 20 százalékkal emelkedett ma.

Tovább a cikkhez

Tárgyalni kezd az Opus és az MVM a Mátrai Erőmű eladásáról

Tárgyalásokat kezd az Opus Global a Mátrai Erőmű eladásáról – olvasható a BÉT-en közzétett közleményben. Egyelőre egy szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel, mint potenciális vevővel.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a CIG

2 százalékot emelkedett a CIG Pannónia árfolyama a délelőtti kereskedésben. Ma publikálta friss elemzését a Concorde a cégről, amelyben sem ajánlást, sem pedig célárat nem fogalmazott meg a papírokra az elemző. Az egyszeri veszteségek beárnyékolták az alapvetően erős eredményeket, és ahhoz, hogy ajánlást tudjon megfogalmazni, látni kellene az olasz veszteségek végső, megközelítőleges összegét - áll az elemzésben.

Tovább száguld a Nutex

Folytatódik a Nutex szárnyalása, 18 százalékos pluszban áll ma az árfolyam és a harmadik legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén az OTP és a Richter után. December 6-án rendkívüli közgyűlést tart a vállalat, ahol jövőbeli akvizíciókról és tőkeemelésről dönthet a cég.

Csak a Mol emelkedik a blue chipek közül

Csökkenésekkel indult a nap az európai tőzsdéken és a magyar piacon is, a BUX 0,4 százalékos eséssel kezdte a kereskedést. A blue chipek közül esik az OTP, a Richter és a Magyar Telekom, 0,2-0,3 százalékkal kerültek lejjebb. A Mol közel 0,5 százalékos pluszban áll. 

Eséssel nyithat Európa

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A keddi kereskedés második felében felemásan teljesítettek az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde eséssel zárta a hét második napját. Bár a nap első felében napon belül új történelmi csúcsra kapaszkodott a magyar tőzsde, a kereskedés végére azonban elfogyott a lendület, a BUX végül 249 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan zártak, az OTP 0,8 százalékos esés után 13 950 forinton zárt, a Mol 1,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 002 forinton fejezte be a keddi kereskedést. A Richter 0,3 százalékos esés után 5 850 forinton búcsúzott a hét második napjától. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég papírjai 0,2 százalékos emelkedés után 441 forinton fejezték be a napot.

Ötnapos emelkedő sorozat után minimálisan csökkent kedden az amerikai S&P500 részvényindex értéke és a Dow Jones is mérsékelt mínusszal fejezte be a kereskedést, míg a technológia-túlsúlyos Nasdaq enyhe emelkedést produkált.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken szemmel látható esések bontakoztak ki a ma reggeli kereskedésben, a Nikkei 0,6,a Shanghai Composite 0,8 százalékot esett, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékkal került lejjebb. A dél-koreai indexet a Samsung és az SK Hynix chipgyártó húzta le, mind a két papír több mint 2,5 százalékot veszített értékéből a ma reggeli kereskedésben.

Az európai tőzsdéken mérsékelt eséssel kezdődhet a nap, a DAX futures 40 pontos csökkenést jelez előre a nyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Ismét a kereskedelmi háborús félelmek kerültek a figyelem középpontjába a december 15-i határidő közeledésével, különösen hogy Donald Trump arra figyelmeztetett, hogy megemelheti a kínai termékekre kivetett vámokat abban az esetben, ha nem születik megállapodás.

Közben Kína újabb élénkítő intézkedéseket hozott, enyhén csökkentette a kínai jegybank a referencia kamatlábakat szerdán annak jeleként, hogy a Peking igyekszik mérsékelni a reálgazdaság finanszírozási költségeit. Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az előző hónapban rögzítetthez képest öt bázisponttal csökkentve 4,15 százalékon határozták meg, miközben elemzők arra számítottak, hogy az változatlan marad.

Mire érdemes ma figyelni?

Este az amerikai jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyve jelenik meg, melyből a Fed további lépéseire lehet következtetni esetleg. Most úgy tűnik, hogy egy időre megállnak a kamatvágásokkal, erre utalt a múlt héten Jerome Powell elnök is.

Itthon egy gyorsjelentés érkezik ma, a magyar tőzsde zárása után az ANY Biztonsági Nyomda publikálja a harmadik negyedéves számait.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde