Heliogen
Üzlet

Hatalmas áttörést hozott egy titkos kísérlet – A napenergia új felhasználása iparágakat forgathat fel

Portfolio
Egy titokzatos startup, a Heliogen tükrök és a mesterséges intelligencia felhasználásával olyan technológiát hozott létre, amelynek alkalmazásával 1 000 Celsius-fok feletti hő előállítására képes. A cég a technológiával több iparágat is alapjaiban forgathat fel, ezek után aligha meglepő, hogy a Heliogenbe a Microsoft társ-alapítója Bill Gates is befektetett, és a cég jövőbeli tervei között szerepel a tőzsdére lépés is.

Nagy áttörés a napenergiában

A Bill Gates által támogatott titokzatos startup, a Heliogen kedden bejelentette, hogy tükrök és a mesterséges intelligencia segítségével úgy képesek a napfényt tükrözni, amellyel extrém, 1 000 Celsius-fok feletti hőt képesek előállítani. A társaság lényegében egy napkemencét hozott létre, amely nagyjából a Nap felszíni hőmérséklet negyedének megfelelő hőt képes előállítani.

Az áttörés abban áll, hogy a koncentrált napenergia felhasználásával első alkalommal nyílik lehetőség olyan extrém hő létrehozására, amelynek segítségével cement, acél vagy üveg készítése is lehetővé válik. Tehát a szénmentes napenergia a gazdaság olyan szegletében válthatja ki az olyan fosszilis tüzelőanyagokat, amelyek jelentős mennyiségű károsanyagot bocsátanak ki.

Heliogen
Forrás: Heliogen

A Heliogen vezére szerint olyan technológiával álltak elő, ami kedvezőbb árú lehet a fosszilis tüzelőanyagokkal összehasonlítva, emellett nem termel szén-dioxidot, ami a cég vezére, Bill Gross szerint maga a Szent Grál. A társaságot a Los Angeles Times milliárdos tulajdonosa is támogatja, Patrick Soon-Shiong szerint a szabadalmaztatott technológia által drámaian csökkenthetők lesznek az iparágból származó, üvegházhatású gázok. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint például a cement felelős a globális szén-dioxid kibocsátás 7 százalékáért. Soon-Shiong szerint mindez hatalmas lehetőséget jelent az emberiségnek és az üzleti potenciál is óriási.

A Heliogen által igénybe vett napenergia-technológia tükröket használ a napfény egy pontba történő koncentrálására. A technológia nem új, azt korábban már használták áramtermelésre és korlátozott mértékben hő előállítására is, a problémát a múltban az jelentette, hogy ezzel a módszerrel nem voltak képesek a cement vagy az acél előállításához szükséges hőt létrehozni.

Mesterséges intelligenciával a klímaváltozás ellen

Tehát a megújuló energia korábban nem jelentett alternatívát a cement- és acélgyártás során, ami a világ cement és acél iránti kielégíthetetlen vágya miatt komoly problémát jelentett, mivel ezek az iparágak felelősek a globális károsanyag-kibocsátás több mint ötödéért az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint. A cégbe a Microsoft társ-alapítója Bill Gates is befektetett, az ismert milliárdos szerint a cég által használt technológia ígéretes fejlesztést jelent a fosszilis tüzelőanyagokat leváltó törekvésekben.

Míg más, a koncentrált napenergia-technológiát használó cégek a hőmérséklet-problémát acél hozzáadásával és a technológia megszilárdításával kívánták megoldani, a Heliogen mérnökök és tudósok segítségével a mesterséges intelligencia felé fordult, amelynek segítségével a cég által használt tükrök egyetlen pontba tudják koncentrálni a napenergiát.

Heliogen
Forrás: Heliogen

A Heliogen állítása szerint annyi hőt képesek létrehozni, hogy a technológiát később tiszta hidrogén előállítására is felhasználhatják majd. A szénmentes hidrogént pedig később teherautók és repülőgépek üzemanyagává alakíthatják át. A cég vezére, Bill Gross szerint a tiszta hidrogén előállítása hatalmas áttörést jelentene, és a cég hosszú távon egy zöld hidrogén társasággá válna.

A tőzsdére lépés lehetősége is felmerült

A Heliogen egyelőre csak a napfényre összpontosít, azonban problémát jelent, hogy nap nem süt állandóan, ugyanakkor a cement-gyártókhoz hasonló iparvállalatok állandó hőigénnyel rendelkeznek. A cég szerint ezt olyan tároló-rendszerekkel hidalnák át, amelynek segítségével borús napokon is tárolni képesek a napenergiát.

Az áttörés után a cég immár arra fókuszál majd, hogy bemutassa a technológia nagyméretű alkalmazását, például a cementgyártás során. A társaság vezére szerint a cég ezután valószínűleg készen állhat a tőzsdére lépésre. Mindeközben a Heliogennek a technológia felskálázásához tőkére is szüksége van, a cég befektetőkkel tárgyal a finanszírozásról. Patrick Soon-Shiong jelezte, hogy további befektetéseket hajtana végre a társaságban.

Heliogen
Forrás: Heliogen

A Heliogen előtt álló legnagyobb kihívás az lesz, hogy meggyőzzék a fosszilis tüzelőanyagokat használó iparvállalatokat arról, hogy fektessenek be a technológiaváltásba. A cég vezére szerint a Heliogen potenciális befektetőkkel tárgyal, és a társaság tervei szerint hamarosan bejelentheti az első vevőit.

A cég számára az egyik legfontosabb versenyelőnyt az jelenti, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben a napfény ingyenes és a társaság szerint a technológia máris gazdaságos a mesterséges intelligenciára való támaszkodása következtében. Bill Gross szerint a verseny egyetlen módja, ha elképesztően okosan használják fel az erőforrásaikat, amire a szoftverek felhasználása által képessé is válik a vállalat.

(CNN

Címlapkép forrása: Heliogen

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtiTőzsde