cimlap_olaj1120
Üzlet

Jó hír az autósoknak

Portfolio
Nagyot esett tegnap az olaj, mely jelenleg mind a keresleti, mind a kínálati oldalról nyomás alatt van. A fokozódó hongkongi tüntetéssorozat, illetve a vártnál jóval nagyobb mértékben növekedő amerikai olajkészletek 3 százalék feletti esést váltottak ki.

Az olaj tegnapi sötét napját alapvetően négy tényezővel lehet magyarázni:

  • Az API (American Petroleum Institute) legfrissebb adatai alapján 6 millió hordóval nőtt a világ legnagyobb kőolajfelhasználójának számító Egyesült Államok olajtartaléka a november 15-ével záródó héten, mellyel a felhalmozott készlet 445,9 millió hordót érhetett el összesen. Azért is reagált az adatokra ilyen hevesen az árfolyam, mivel az elemzők várakozása csupán másfél millió hordó növekedés volt.
  • A kereskedelmi háború a másik fontos faktor, ugyanis erős pozitív korreláció figyelhető meg a kereskedelmi viszály gazdasági növekedésre gyakorolt hatásában, ami pedig jelentős hatással van a világ kőolajkeresletére. Az Egyesült Államok szenátusán tegnap átment a hongkongi tüntetéseket támogató, emberi jogokat védő javaslatcsomag, melyet Kína mélyen elítélt, ezzel ismét távolodhatnak a felek a megállapodástól. Ráadásul az első részleges megegyezés aláírása is csúszik a felek között, ugyanis egyelőre nem tudtak még dűlőre jutni a korábban kivetett vámok eltörlésének ütemében.  
  • Addicionális kínálati oldali aggályokat vethet fel, hogy az oroszok értesülések szerint nem szeretnének tovább csökkenteni olajtermelésükön, mely újabb feszültségek forrása lehet a december 5-én és 6-án tartandó bécsi OPEC csúcson. A jelenleg érvényben levő megállapodás értelmében az OPEC+ márciusig bezárólag 1,2 millió hordós napi kitermeléscsökkenést vállalt be.
  • Az amerikai kitermelésnövekedés megállíthatatlannak tűnik a palaolaj forradalomnak köszönhetően, középtávon a Citi előrejelzése szerint 800 ezer és egymillió hordó között növekedhet az amerikai kihozatal.  

Az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI tegnap 3,2 százalékot esett, mellyel közel került az árfolyam az elmúlt két hétben tapasztalható mélypontjához.

A Brent árfolyama 60,71 dollár körül áll hordónként, mely szintén hasonló mértékben került lejjebb. A Brent még visszakapaszkodhat a 61 dollár fölötti támasza fölé, azonban amennyiben ez nem sikerül, a következő megálló 60 dolláron lehet, azt követően pedig 58 dolláron.

Az üzemanyagárakban áttételesen érződhet majd az alacsonyabb olajár hatása, ugyanis ennek következtében csökkenhet a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, mely a teljes üzemanyagár 35-40 százalékáért felelős.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde