GettyImages-528822664
Üzlet

Milyen klímavédelem? Kína sorra építi a szenes erőműveket

Portfolio
A júniust megelőző 18 hónapban Kína 42,9 gigawattal, közel 4,5 százalékkal növelte a szenes erőművi kapacitását, áll a Global Energy Monitor most megjelent tanulmányában. Miközben globálisan csökkennek a szenes kapacitások, Kínában egyre több ilyen erőmű termel áramot.
Az energetika jövőjéről lesz szó a november 25-i Portfolio Klubon.

Sokan már a szenes erőművek korszakának végéről beszélnek, Kínában azonban a globális trendekkel ellentétesen tovább bővülnek a szenes kapacitások. A júniusig tartó 18 hónapban 42,9 gigawattal nőttek a szenes erőművi kapacitások az országban, sorra kötik rá a hálózatra az újabb erőműveket, ráadásul további 121,3 gigawatt szenes kapacitás van építés alatt, azokat az erőműveket a következő években kötik majd rá a hálózatra. Csak összehasonlításképpen: az építés előtt álló kapacitások nagyjából fedezni tudnák egész Franciaország áramigényét.

GettyImages-1085979834
Kínai szenes erőmű Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Kína egyébként energetikai forradalmat hirdetett meg, mivel az országban kifejezetten magas a levegő szállópor- és károsanyag-koncentráció, a cél az, hogy folyamatosan csökkentsék a szenes erőművek arányát az áramtermelésben. Ehhez a célhoz egyébként közelebb jutottak az elmúlt években, hiszen a 2012-es 68 százalékról tavaly 59 százalékra csökkent a szenes erőművek aránya az áramtermelésen belül, 2020-ra pedig 55 százalék közelébe csökkenhet, még úgy is, hogy folyamatosan épülnek újabb és újabb szenes erőművek.

Kína szénfogyasztása azonban abszolút értékben folyamatosan nő, mivel az ország áramigénye is emelkedik, ezt pedig részben egyre több szenes erőművel elégítenek ki. Az idei első 3 negyedévben Kína 40 új szénbánya megnyitását engedélyezte, és zöld finanszírozási forrásokból is támogatnak szenes projekteket.

GettyImages-993477484
Kínai szénbánya Fotó: Liu Xin/China News Service/Visual China Group via Getty Images

A kínai politikusok egy része attól tart, hogy a megújuló energiatermelés túlságosan megbízhatatlan, és a dekarbonizáció, a szenes projektek visszavágása egész régiókat sújthat, ráadásul a gazdaság tervezett felpörgetése miatt több elektromos áramra lehet majd szükség, emiatt nem egyértelmű, hogy Kínának több vagy kevesebb szenes erőműre lenne szüksége.

(Reuters)

Címlapkép: Ryan Pyle/Corbis via Getty Images

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde